Kviečia padėti įsigyti motinos pieną tiriantį aparatą – tokio Lietuva dar neturėjo

Per anksti gimusiems vaikeliams reikia kvalifikuotos medikų pagalbos ir medicinos įrangos, kuri padėtų mažyliams išgyventi ir sustiprėti. Prieš penkerius metus neišnešioto vaikelio sulaukusi Kristinos ir Mariaus Čiuželių šeima davė sau žodį, kad kuo galės, tuo padės tokiems vaikučiams ir jų šeimoms. Įkūrę MC labdaros ir paramos fondą, šiandien jie ieško lėšų naujam aparatui, kuris padėtų į pasaulį skubantiems ankstukams.

Pažintis su tėčiu iš Panevėžio, kuris turi dvi dideles gyvenimo aistras
Seneliai sulaukė jau 100 -ojo anūko!

Kas yra mamos pieno analizatorius, kuriam lėšų dabar renkate?

Motinos pieno analizatorius - tai prietaisas, kuris gali ištirti naujagimius maitinančių motinų pieno maistinę sudėtį, arba kitaip tariant kaloringumą, kas leidžia medikams spręsti, ar reikia neišnešiotam naujagimiui papildomų maisto medžiagų, kad jis kuo sėkmingiau augtų, vystytųsi ir pavytų savo bendraamžius. Neišnešioti naujagimiai suvalgo vos 1-2 ml pieno vieno maitinimo metu, todėl kiekvieno lašo maistinė kokybė lemia jų sėkmingą vystymąsi. Nei viena ligoninė Lietuvoje tokio prietaiso kol kas neturi.

Gal galite populiariai paaiškinti, kaip jis veikia?

1-3 ml pieno yra įpilama į pieno analizatorių, po 60 s prietaisas nurodo piene esančių riebalų, baltymų, angliavandenių, bendrą energijos kiekį. Pieno analizė vyksta nenaudojant jokių cheminių medžiagų. Dirbti su šiuo prietaisu lengva ir paprasta, tam nereikia jokių specifinių žinių.

Papasakokite daugiau apie šį projektą.

Šiuo metu, kartu su Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Neonatologijos centru mes vykdome projektą - lėšų rinkimo akciją motinos pieno analizatoriui įsigyti. Lietuvoje kasmet gimsta apie 2000 neišnešiotų naujagimių. Dėl savo itin mažo svorio jie yra ypatingai pažeidžiami, ir sėkmingas gydymas bei slaugymas pirmosiomis jų gyvenimo dienomis gali lemti viso jų gyvenimo kokybę.

Kaip žinia, augimas, ypač smegenų vystymasis neišnešiotiems naujagimiams labai priklauso nuo visavertės mitybos, gaunamos motinos pienu. Kadangi neišnešiotukai vieno maitinimo metu gali suvalgyti vos 1-2 ml pieno, medikams yra ypač svarbu žinoti pieno sudėtyje esančių reikalingų maisto medžiagų kiekį, na o jeigu jų trūksta, praturtinti pieną papildomomis medžiagomis.

Šiuo motinos pieno analizatoriumi galima ištirti naujagimius maitinančių motinų pieną, jo kokybę, parinkti tinkamą to pieno praturtinimą (fortifikavimą) pagal konkretaus naujagimio poreikius ir garantuoti mažylio optimalų augimą.

Dabar Lietuvoje, maitinant neišnešiotą naujagimį motinos pienu, visiškai nežinoma, ko ir kiek jis realiai gauna. Motinos pieno sudėtis labai įvairuoja, priklausomai nuo laiko, kada moteris pagimdė, be to, jis keičiasi ir po gimdymo.

Lietuvoje kol kas nei viena ligoninė tokio analizatoriaus neturi, tuo tarpu kitose vakarų valstybėse, pvz. Olandijoje, nėra nei vienos ligoninės, kuri jo neturėtų.

Pagal Dr. Arūno Liubšio, Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovo gautą pasiūlymą, toks pieno analizatorius kainuoja 22 300 eurų plius pridėtinės vertės mokestis. MC labdaros ir paramos fondas šiuo metu yra inicijavęs tarptautinę lėšų rinkimo akciją šiam analizatoriui įsigyti, kuria siekiame užsitikrinti didžiausią įmanomą paramą efektyviam rezultatui pasiekti.

Kodėl nusprendėte, kad organizuosite projektą, skirtą būtent neišnešiotiems naujagimiams?

Esame jau pusmetį veikiantis MC labdaros ir paramos fondas, kurio tikslas - gerinti visokeriopos slaugos ir medicininės priežiūros sąlygas Lietuvoje, diegti inovacijas, investuoti į modernią ir ilgalaikę slaugos techniką bei pažangiausias technologijas, apie kurias mūsų šalies medicinos bei slaugos įstaigos dar tik svajoja. Fondo iniciatyva siekiame sukurti geresnes slaugos sąlygas tiems, kurie negali savimi pasirūpinti patys. Tai gali būti ir neišnešiotas naujagimis, ir asmuo po sunkios traumos ar operacijos, ir pilną negalią turintis žmogus, ir senjoras sergantis demencija.

Prieš kelis mėnesius (sausio mėnesį) mūsų fondas suteikė pirmąją paramą Neonatologijos centrui, padovanodamas vieną naujausių aparatų pasaulyje - ultragarsinę hemodinamikos pokyčių stebėjimo sistemą „Uscom 1A", kuri skirta sunkiai sergančių ir neišnešiotų naujagimių širdies ir kraujagyslių būklės kokybiškai diagnostikai neinvaziniu būdu vos per kelias sekundes.

Šį kartą dr. Arūnas Liubšys mus informavo, kad, deja, Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių Europoje vis dar negalinti taikyti šiuolaikiškų motinos pieno kokybės nustatymo priemonių. Taigi, nusprendėme ištaisyti šią klaidą, fondo vardu inicijavome projektą ir siekiame pritraukti ir daugiau rėmėjų.

Daugiau informaciją apie akciją galite rasti fondo puslapyje feisbuke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis