Mamų patirtis: daiktai, labiausiai pravertę pirmaisiais kūdikio mėnesiais

Jei ruošiatės pirmojo kūdikio gimimui, jums tikrai kyla ne vienas klausimas. Ko prireiks jūsų mažyliui pirmaisiais mėnesiais? Kokie daiktai pasiteisina, o be ko galima apseiti? Šį kartą kalbiname pačias tikriausias šios srities specialistes – mamas, auginančias vieną ar kelis vaikus.

Rasa, 1 metų ir 4 mėnesių Medos mama: „Mums labai pravertė nedidelis, patogiai sulankstomas gultukas. Mažylė jame gerai jautėsi, jai patiko mane stebėti, kai gamindavau (žinoma, saugiu atstumu) ar pusryčiaudavau. Vėliau kartu taip į vonią eidavome, svečiuose patogu jį turėti, nes kol vaikas dar nesėdi, jam gultuke saugu ir patogu. Šį pirkinį tikrai kartočiau ir antrą kartą. Labai pravertė ir maitinimo pagalvė (iki šiol ją naudoju). Ji buvo reikalinga nuo pirmųjų maitinimų. Taip pat pasiteisino didelė vonelė su į vidų dedama mažyte. Kol vaikutis labai mažas, smulkus – taip jį maudyti itin patogu.


Nešioklę mes naudojome nuo 7-ių mėnesių, bet kitiems, atvirkščiai, ji reikalinga anksčiau. Kai kurie vaikučiai visai nemėgsta būti vežimėlyje arba jame nebenori būti nuo maždaug 4-to mėnesio, tai tuo metu nešioklė yra tikras išsigelbėjimas ilgesniems bei trumpesniems pasivaikščiojimams, o ir mažyliui labai gera bei saugu glaustis prie tėvelių. Neįsivaizduoju, kaip reikėtų išsiversti be vystymo lentos. Tai labai patogus daiktas, kurį naudosite gana ilgai. Mūsų atveju pravertė ir gimnastikos kamuolys – ant jo sėdėdami čiūčiuodavome mažylę, ją toks ramus siūbavimas ramindavo.


Gamintojo archyvas


Nerekomenduoju iš anksto pirkti daiktų, kurių galbūt net neprireiks: buteliukų, čiulptukų ir pan. Galima nusižiūrėti ar pasiklausinėti draugių, kas kam tiko, o kai jau labai reikės, visada spėsite įsigyti. Dažniausiai tokių daiktų pilnos ne tik vaistinės, bet ir kone kiekviena parduotuvė."


Edita, 3 metų ir 6 mėnesių Monikos bei 1 metų ir 4 mėnesių Motiejaus mama: „Pradėsiu nuo to, ko tikrai daugiau nepirkčiau – tai bekontaktis termometras. Drąsiai sakau, kad tai į „balą" išmesti pinigai, nes temperatūrą visada rodo labai netiksliai.


Kokie daiktai pravertė? Esu minimalistinė mama, todėl pirkau tik tai, kas būtiniausia: vežimas, automobilinė kėdutė, drabužiai, vystyklai, kremas nuo iššutimų, prietaisas valyti nosytei, lavinimo kilimėlis. Su antruoju vaiku labai pasiteisino gultukas, nes taip mažylis būdavo saugus, kol sesė aplinkui dūkdavo. Man prireikė ir pientraukio bei šaldymo maišelių, nes kartais vaikus palikdavau su tėčiu. Beje, nors mobilioji auklė nėra būtina, tačiau aš manau, kad tai labai geras daiktas. Jos prireikia visada, kai nakvojame ne namuose, o pas draugus ar senelius. Jaučiuosi daug ramiau, kai turiu galimybę išgirsti, kai vaikai prabunda."


Gamintojo archyvas


Indrė, 3 metų ir 8 mėnesių Ugniaus bei 1 metų ir 6 mėnesių Gabrieliaus mama: „Mūsų šeimai labai pravertė maniežas – tiek su pirmu, tiek su antru vaiku. Stengėmės dar naujagimį pratinti prie režimo, todėl dieną miegodavo tik lovytėje. Kai tiesiog gulėdavo ar žaisdavo – dėdavome į maniežą. Jis ypač pravertė su antru vaiku, nes vyresnėlis visur aplinkui lakstydavo, tad mažyliui būdavo visiškai saugu manieže. Lavinimo kilimėlis ir gultukas – taip pat labai pravertė. Atsibosdavo viename, keliaudavo į kitą, todėl visada turėdavo smagios veiklos. Dar labai naudingas daiktas, kurį ilgai naudojome – vyšnių kauliukų šildyklė. Ji ramina ir atpalaiduoja, jei vaiką kankina pilvo diegliai.


Na, o sąrašas, ko nebepirkčiau, taip pat nemažas. Pirmiausia – tiek daug smėlinukų. Jų pirmaisiais mėnesiais užtenka vos kelių. Mums neprireikė ir kūdikiui skirtų šukų (nebuvo, ką šukuoti), nepasiteisino karuselė virš lovos (mūsų vaikams nepatiko, bet, kiek girdėjau, kitiems labai smagu ją stebėti). Su pirmuoju vaiku turėjome didelį „kraitį" vienos firmos sauskelnių. Patarčiau prie vienų „neprisirišti" ir pabandyti vis kitas, kad neišsivystytų alergija kažkuriai vienai medžiagai."


Ingrida, 1 metų ir 4 mėnesių Izabelos mama: „Kai ruošiausi savo mažylės gimimui, gavau labai daug naudingų patarimų iš sesės ir draugiu, auginančių vaikus, taigi viską pirkau labai racionaliai apmąsčiusi. Mūsų namuose nebuvo nenaudojamų, tik dulkes renkančių daiktų. Mano sąrašo pirmoje vietoje yra gultukas. Tikrai labai reikalingas, nes vaikas pakeičia gulėjimo poziciją, patogu svečiuose ar tada, kai tėveliai nori pailsinti rankas ar ramiai pavalgyti. Mes turėjome daugelio mamų išgirtą „BabyBjorn" firmos gultuką, mažylė nesiverždavo jame būti, tačiau daiktas reikalingas. Man jis patiko, nes labai ergonomiškas, t.y., lengvas, kompaktiškas, todėl visuomet vežiodavomės su savimi, jo užvalkalą galima skalbti (todėl higieniškas) ir jis puikaus dizaino.


Antrasis daiktas mano sąraše – lavinimo kilimėlis. Tikrai labai reikalingas, kadangi lavina vaikelio regą, lytėjimo pojūčius. Kol dukrytė buvo dar visai maža, dėdavome ant sofos, vėliau – ant lovos, o pradėjus vartytis – ant grindų. Nepakeičiamas mums buvo plaukiojimo ratas. Naudojome kažkur nuo 3-jų mėnesių. Izabelai labai patikdavo savarankiškai plaukioti vonioje, jai tokios maudynės būdavo didelė pramoga. Namuose su naujagimiu bus būtina ir vystymo lenta. Nors maitinau krūtine, tačiau kartais nusitraukdavau ir tėčiui palikdavau pieno, todėl man pravertė pientraukis. Mums nepatiko, netiko ir nepasiteisino maniežas. Labai varžo vaikučio laisvę ir judesius, jis negali stebėti aplinkos. Vietoj jo siūlau tiesiog padaryti minkštą ir saugų kampelį ant žemės.


Gamintojo archyvas


Na, o svarbiausia, mano nuomone, kad tėveliai yra šalia, jų rūpestis, meilė, globa ir mamytės pienas."


Kristina, 1 metų ir 3 mėnesių Barboros mama: „Be daiktų, kuriuos naudoja bene visi (lovytė, automobilinė kėdutė, maniežas, lavinimo kilimėlis, vonelė, apranga, patalai, vystymo lenta, sauskelnės, kremukai ir t.t.), man labai pravertė specialus drabužėlis, skirtas vaiko vystymui. Mūsų dukrytė pirmus mėnesius dėl pilvo dieglių buvo itin nerami, o pradėjus ją vystyti, užmigdavo daug lengviau ir miegodavo ramiau. Būčiau neišsivertusi ir be gultuko – turėjome lengvai sulankstomą, todėl jis visur keliavo kartu su mumis. Mūsų atradimas, kuriuo dalinamės su visais būsimais tėveliais – karuselė virš lovytės ir lietuviškas lopšines „dainuojantis" meškutis. Mažylė iki šiol nurimsta ir užmiega su šiomis dainelėmis, o karuselę, kol buvo 3–6 mėnesių, mielai kasdien stebėdavo. Labai pasiteisino ir kelios minkštos knygelės, dekoruotos juodomis ir baltomis figūromis bei faktūromis. Būtent tokias, tik pradėjusiam matyti kūdikiui, įdomiausia stebėti.


Jei vaiko gimimui ruoščiausi antrą kartą, iš anksto nepirkčiau buteliukų. Jų mums tiesiog niekada taip ir neprireikė, nes mažylė sėkmingai valgė mamos pieną."


Gamintojo archyvas


Agnė, 2 metų Adomo ir 3 mėnesių Adelės mama: „Reikalingiausi daiktai, kurie mums tiktai pravertė – vystymo stalas, kabantys žaisliukai virš lovytės, veiklos kilimėlis, vystyklas (toks kokonas su lipdukais, į kurį miegui suvyniodavau kūdikį), vonelė su integruotu gultuku, gimnastikos kamuolys. Na, o visai nepasiteisino šokliukas, ne tik dėl to, kad labai trumpą laiką reikalingas daiktas, bet, mano nuomone, jis turėtų būti naudojamas tik tokiu atveju, jei rekomenduoja gydytojas. Taip pat nepirkčiau jokių aliejukų kūdikio pilvo skausmams mažinti – mitas, kad tokios priemonės yra veiksmingos."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis