Mano naujagimis kažkoks keistas...

Stebuklas ir neapsakoma laimė pagaliau glėbyje laikyti savo kūdikį. Tačiau kodėl jis atrodo tarsi kremu išteptas? Kodėl jo galvytės forma tokia keista? Kodėl jis neatrodo toks dailus, kokiais įsivaizduojame naujagimius? Panašūs klausimai tėvams iškyla iškart po gimdymo.

Kam reikalinga varškės pavidalo medžiaga, dengianti kūdikio odą?

Naujagimiai dažnai atrodo taip, lyg jie būtų gausiai ištepti kremu. Jų oda padengta plonu baltu sluoksniu, kuris vadinamas verniksu arba varškine mase. Anksčiau po gimdymo buvo skubama tai nuplauti. Šiandien yra žinoma, jog kremo pavidalo medžiaga yra svarbi ir saugo kūdikio odelę nuo suminkštėjimo jam 9 mėnesius gyvenant vaisiaus vandenyse. Mokslininkai įrodė, kad vernikse yra ne tik riebalų, bet ir uždegiminius procesus stabdančio vitamino E, taip pat specialių proteinų, kovojančių su bakterijomis, virusais ir grybeliais. Taigi, šią varškės pavidalo medžiagą būtina palikti ir neskubėti kūdikio maudyti.

Kodėl ką tik gimęs naujagimis neatrodo labai dailus?

Gimdymo takai labai siauri, todėl po kelionės jais dauguma kūdikių neatrodo itin dailiai, o kartais netgi turi nedidelių įbrėžimų. Taip pat neretai jie gimsta pamėlusiomis rankytėmis ar kojytėmis – tai lemia milžiniškas mažyčio kūnelio patiriamas spaudimas, dėl kurio kūdikių organizmas prasčiau aprūpinamas krauju. Prasidėjus gimdymui mamos organizme išsiskiria didelis kiekis moteriškų hormonų, dėl to neretai būna paburkę naujagimių lyties organai bei akių vokai. Visa tai netrukus savaime pranyksta.

Kodėl tokia keista naujagimio galvos forma?

Kūdikio galvą sudaro atskiros kaulinės plokštelės, kurios dar gali judėti. Dėl to galva gali praslysti gimdymo kanalais, o ypač siaurose vietose tos plokštelės netgi gali užeiti viena ant kitos. Todėl iškart po gimimo daugumos kūdikių galvytės būna kiek deformuotos. Atsargiai glostydami naujagimio galvelę kai kurie tėvai netgi apčiuopia griovelius, kur persidengia dvi kaukolės plokštelės. Kūdikiai, kurie gimsta po Cezario pjūvio operacijos, nes jie nenusileido žemyn į dubenį, dažnai turi „kepurėlę“. Taip yra todėl, kad ta galvytės vieta, kuri rėmėsi į dubens kaulus, yra šiek tiek patinusi. Vakuuminio ekstraktoriaus pagalba pasaulį išvydę kūdikiai taip pat turi panašiai deformuotą galvytę. Tačiau visais šiais atvejais nerimauti nereikia, nes vos per kelias dienas kūdikio galvytė taps apvali.

Ar naujagimiai moka žįsti?

Nuostabu, ką mokslininkai pastebėjo tyrinėdami pirmykštes tautas : tarp motinos kojų trumpai pagulėję kūdikiai netrukus savarankiškai slenka link krūtinės ir pradeda žįsti. Tai genialus gamtos stebuklas – jeigu pati viena kūdikį pagimdžiusi moteris yra per silpna, kad galėtų jį pakelti, jis pats sugeba savimi pasirūpinti. Laimė, civilizuotame pasaulyje tuo pasirūpina akušerės, mat būtent jos padeda ką tik gimusius kūdikius motinoms ant krūtinės. Čia gulėdamas vaikelis jau pirmą pusvalandį pradeda ieškoti mamos krūties. Jam padeda ir jo maža nosytė, gebanti užuosti pieną! Kada reikia pirmą kartą priglausti kūdikį prie krūties? Kuo anksčiau ir dažniau tai darysite, tuo lengviau bus maitinti kūdikį.

Sveikas naujagimis moka žįsti, ir kuo dažniau glausite jį prie krūties, tuo labiau skatinsite pieno gamybą
Shutterstock nuotr.

Kodėl iš pradžių pieno būna tiek nedaug?

Pirmą kartą žindant kūdikį pasirodė vos keli lašeliai? Taip ir turi būti, mat pirmomis dienomis gaminasi priešpienis. Tai ypatingų galių turintis maistas. Vos keli lašai priešpienio turi viską, ko kūdikiui reikia pirmosiomis dienomis. Priešpienyje taip pat yra antikūnių, kurių paties kūdikio organizmas kol kas negali pasigaminti ir kurie apsaugo mažylio jautrią žarnyno florą bei kvėpavimo takus nuo virusų ir mikrobų. Taip pat priešpienio sudėtyje yra vitamino K bei daugybė motinos imuninės sistemos ląstelių, kovojančių su pavojingais mikrobais ir optimaliai saugančiais naujagimį nuo ligų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis