Naudingi patarimai, kaip išsirinkti geriausią vaikišką vežimėlį

Vežimėlį rekomenduojama įsigyti dar iki kūdikio gimimo. Priklausomai nuo to, kokiu metų laiku gimsta vaikelis, galima nuspręsti, koks vežimėlis bus tinkamiausias.

Jei žiemą svarbiausia šiluma ir komfortas kūdikiui, pavasarį ir vasarą ne mažiau aktualu tampa patogumas bei funkcionalumas, leidžiantis patenkinti ne tik vaiko, bet ir tėvelių poreikius. Idealiu atveju – už priimtiną kainą.

Trys viename

Iki pusės metų vaikui būtinas vežimėlis su lopšiu, kuriame jis gali gulėti ant visiškai horizontalaus paviršiaus, saugiai ir patogiai miegoti, jei reikalinga – tilpti aprengtas šiltais rūbeliais, apklotas stora antklode. Vasarą lopšyje kūdikis taip pat jaučiasi puikiai – nes jame erdvu, neperkaršta.

Vėliau tėveliai mielai lopšį iškeičia į sportinį vežimėlį, vadinamąjį sportinuką, kuris nepamainomas šiltuoju metų sezonu bei kelionėse. Toks vežimėlis yra kur kas lengvesnis, manevringesnis, kompaktiškesnis, turi kitų vaikui ir tėvams patogių funkcijų, pavyzdžiui, gali būti keičiama vaiko sėdėjimo kryptis. Dabar nebūtina pirkti kelių skirtingų vežimėlių: įsigijus kokybišką rėmo ir lopšio komplektą, vėliau nesunkiai galėsite lopšį pakeisti sportiniu krėslu , priderinti automobilinę kėdutę. Tai labai patogu: kai mažylis išauga lopšį, nereikia ieškoti naujo, sportinio, vežimėlio, o ant to paties rėmo uždėjus sportinę dalį, galima eiti į parduotuvę. Ši trijų dalių komplektacija gali būti įsigyjama iš karto ar su laiku, derinant vienos ar skirtingų firmų produktus.

Kitaip nei senesnio modelio sportiniai vežimėliai, naujausieji pasižymi gera amortizacija, važiuojant nelygiu keliu vaikas nekratomas, todėl gali miegoti, patys sportinuko krėslai pakankamai erdvūs, todėl, esant reikalui, vaiką galima šilčiau aprengti ar apkloti. Labai patogu, kai sportinukuose yra galimybė nugarėlę atlenkti iki visiškai horizontalios padėties, patogios kokybiškam miegui.

Kas tikrai svarbu?

Šiais laikais vežimėlių gausa tikrai džiugina: spalvų ir formų pasirinkimas įtiks net patiems išrankiausiems. Tačiau perkant vežimėlį, svarbu atsižvelgti ne tik į estetinę išvaizdą, bet ir į keletą esminių savybių: kelio dangą, kuria dažniausiai važinėsite (asfaltas, žvyras), namo aukštą, kuriame gyvenate (jei vežimą reikės nešioti), lifto dydį, automobilio bagažinės dydį, gyvenimo būdą (ar keliaujate, ar su vaiku dažnai ketinate lankytis parduotuvėse, restoranuose ir pan.).

Jei gyvenate daugiabutyje be lifto, atkreipkite dėmesį į vežimėlio svorį, kad būtų nesunku susitvarkyti net ir esant su vaiku vienam. Jei turite automobilį, vežimėlio rėmą patogu palikti bagažinėje, užsinešant tik lopšį, sveriantį apie 3–4 kg arba lengvai nuimamą automobilio kėdutę. Svarbu atkreipti dėmesį, kad lopšys, sportinis krėslas ar kėdutė turėtų patogias ir saugias rankenas.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos nu

Anksčiau tik gyvenantiesiems užmiestyje, kur daug duobėtų kelių buvo rekomenduojama rinktis vežimą didesniais pripučiamaisiais ratais, kad lengviau, minkščiau riedėtų. Tačiau tokie ratai nepamaišys ir mieste – vežimėlis bus stabilesnis, jam nebus baisios jokios ant kelio pasitaikiuosios kliūtys, jis riedės tyliau, minkščiau, o patys ratai nenusidėvės taip greitai. Be to, su tokiu vežimėliu, ypač jei ratai guoliniai, drąsiai galėsite jaustis ir atostogų metu – važiuodami smėlėtais ar miško takeliais. Verta atkreipti dėmesį, kad keturi, o ne trys ratai taip pat suteikia daugiau stabilumo, vežimėlis ne taip lengvai virsta. Labai patogu, jei sportiniame vežimėlyje gali būti reguliuojamas ratų fiksavimas – lygiame kelyje patogesnis laisvas režimas, jei yra kliūčių – fiksuotas, kai ratai juda kartu.

Kalbant apie kliūtis ir greitą miesto tempą, patogiausias itin mažas sportinis vežimėlis, su kuriuo nesunku judėti ten, kur mažai vietos, o grindinys nelygus. Be to, toks vežimėlis greitai ir lengvai susiskleidžia. Aktyviems tėvams taip pat turėtų patikti sportui pritaikyti vežimėliai, kurie nepakeičiami, jei aktyviai leidžiant laisvalaikį lauke norisi kartu pasiimti ir savo atžalą. Svarbu – sportiniame vežimėlyje būtini saugos diržai, geriausia – per penkis taškus: pečius, liemenį ir tarp kojyčių.

Jūsų pačių patogumui, labai svarbu, kad vežimėlis būtų „lankstus" ir prisitaikytų prie individualių poreikių. Tam reikalinga: keičiamas rankenos ilgis (kad vežimėlį būtų patogu vežti tiek aukštam, tiek žemam suaugusiajam), perkeliama rankena ar apsukama sėdimoji dalis (leidžia vaikutį apsaugoti jį nuo vėjo, smarkaus lietaus, tiesioginių saulės spindulių), lengvai nusiimančios detalės (suteikia galimybę net ir didesnį vežimėlį greitai ir be didelių pastangų sutalpinti į automobilio bagažinę).

Gamintojų ir importuotojų asociacijos nu

Priedai, palengvinsiantys gyvenimą

Kartais smulkmenos gali labai palengvinti kasdienybę – pavyzdžiui, galimybė stumiant vežimėlį turėti, kur pasidėti gėrimą ir, reikalui esant, turėti abi laisvas rankas yra mažas, bet labai komfortiškas dalykas. Prie tokių mažų, bet kasdien labai praverčiančių elementų galima priskirti pakankamai didelį vežimėlio stogelį, kuris pridengia vaiką nuo saulės, lietaus ar vėjo bei jame esantį atsegamą langelį – kad, esant nusuktai sėdimajai daliai, tėveliai galėtų matyti, ką vaikas veikia, kaip jaučiasi.

Vežimėlių komplektacijoje turėtų būti vasarą labai praverčianti apsauga nuo uodų, erkių, uždangalas nuo lietaus. Papildomai galima įsigyti vežimėlio modeliui pritaikytą skėtį. Saugiai jaustis padeda vežimėliuose esančios papildomos saugumo priemonės – dvigubas vežimėlio sulankstymo pedalas, kad vežimėlio mechanizmai nesusilenktų netyčia nuspaudus vieną jų ar lemputės bei atšvaitai, kurie sutemus leidžia būti saugiems ir pastebimiems gatvėje.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos nu

Universaliu ir ištikimu šeimos draugu gali tapti „X-lander" firmos vežimėliai, kurie turi visas reikalingiausias vežimėliui savybes bei pasižymi optimaliu kokybės ir kainos santykiu. Išsirinkti padės modelių, pritaikytų skirtingam gyvenimo būdui, bei spalvų gausa.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis