Nepamainomas daiktas, leidžiantis būti su vaiku ir tuo pačiu turėti laisvas rankas

Oda prie odos, širdis prie širdies – kūdikio kontaktas su tėvais, ypač mama, daro stebuklus, sako specialistai, kurie rekomenduoja nuo pat gimimo vaikelį kuo dažniau prie savęs glausti, nešioti.

Vaikų nešiojimo mokytoja ir nešyklių kūrėja Ingrida Radėnė įsitikinusi, kad geriausia vieta vaikui – ant rankų. Kad tai ne vargintų, o džiugintų, yra sukurta daug skirtingų priemonių. Kaip išsirinkti geriausią ir naudoti tinkamai pasakoja specialistė.

Padeda vaiko raidai

"Būti ant rankų vaikui yra prigimtinis poreikis. Žmonės, kaip žinduoliai, yra priskiriami nešiotinių grupei – kaip ir meškiukai, kengūros, koalos, pandos. Kontaktas su mama yra natūralus pirminis vaiko instinktas, todėl vos gimęs kūdikis jaučia poreikį būti įsikibus į mamą arba tėtį. Nebūdamas ant rankų vaikelis jaučiasi nesaugus, todėl verkia, taip prašydamas jį paimti", - sako I. Radėnė.

Jei vaikelis nėra pakankamai nešiojamas, glaudžiamas ir taip nėra patenkinamas jo poreikis jausti kontaktą su tėvais, jis patiria stresą. Dėl patiriamos įtampos, silpsta kūdikio imunitetas. "Vaikui artimas ryšys su tėvais yra gyvybės ir mirties klausimas, jis nesupranta, kad visi yra šalia, kad jis gali jaustis saugus ir nebūdamas ant rankų", - sako kūdikių nešiojimo specialistė.

Kontaktas su mama yra natūralus pirminis vaiko instinktas, todėl vos gimęs kūdikis jaučia poreikį būti įsikibus į mamą arba tėtį.Ingrida RADĖNĖ

Anot jos, patiriamas stresas vaikeliui gali trukdyti domėtis savimi, tyrinėti aplinką, nes visas jo dėmesys bus sutelktas į nerimą, nesaugumo jausmą. Nerimaujantis vaikelis nečiupinėja savo pirštukų, nesidairo, nekreipia dėmesio į žaislus, verkia, nes užsiima savęs "gelbėjimu". Tokiu atveju, vaiko raida tarsi nustumiama į antrą planą.

"Ant rankų esantis vaikelis yra ramus, gali dairytis, klausytis mamos balso, mokytis kalbėti, perprasti namų taisykles, priešingai, nei būdamas lovelėje", - sako I. Radėnė.

Ar gali nešiojimo būti per daug?

Specialistė sako, kad nešyklės vaikams nereikalingos – jiems pakanka to, kad jie yra ant tėvelių rankų. Tačiau nešyklės yra nepamainomas daiktas tėveliams, leidžiantis būti su vaiku ir tuo pačiu turėti laisvas rankas, atpalaiduoti pečius, nugarą. "Nešynės reikalingos mums, tėvams, kai norime dirbti, eiti tolimesnį kelią, vesti už rankų vyresniuosius vaikus", - sako ji.

Kad nepakenktume vaikeliui ir galėtume nešykle jį nešioti neribotą kiekį valandų per dieną, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

Pirmiausia, nešyklė turi visiškai atstoti rankas, imituoti nešiojimą ant rankų. Tai reiškia, kad visas vaiko kūnelis turi būti prispaustas prie suaugusiojo kūno. Netinkamas, netaisyklingas nešiojimas nešykle yra toks, kai vaikas kabo per tarpukojį, o jo kojos tabaluojasi. "Visą dieną kabėti per tarpukojį vaikui nesveika, tačiau būti prispaustam dideliu plotu kūno – nieko blogo", - sako I. Radėnė.

Kitas svarbus momentas – tarp vaikelio ir mamos ar tėčio kūno neturi būti jokios nereikalingos medžiagos, taip, kaip nešant ant rankų.

Taip pat, svarbu, kad kūdikio kojytės būtų apsivijusios juosmenį. "Kūdikis turi būti tarsi varliuko pozoje – kojytės apsivijusios juosmenį, keliukai aukščiau už užpakaliuką, o pėdutės žiūri žemyn. Tokiu būdu, nešyklė laikys vaikelį per platų plotą, ne tik per tarpukojį", - pataria kūdikių nešiojimo specialistė.

Nešyklės nugarėlė neturi būti labai standi, kad galėtume labiau prispausti kūdikio nugarą prie savo kūno.

Nešyklė turėtų tolygiai paskirstyti svorį ant nešiojančiojo kūno. Šią funkciją atlieka diržas per juosmenį, petnešos sukryžiuotos ar susegtos ant nugaros. Svarbu, kad visas svoris nekabėtų ant nešančiojo pečių.

Kūdikiui nešioti skirtos priemonės vadinamos įvairiai – nešyklėmis, nešynėmis, nešioklėmis, vaiknešėliais, vaikmaišiais, kengūriukais.Ingrida RADĖNĖ

Nešti priekyje ar ant nugaros? I. Radėnė sako, kad didelio skirtumo nėra, svarbiausia, kad vaikelis būtų atsuktas į nešantįjį. "Tai yra būtina. Taip vaikeliui saugiau, jis gali matyti mamą ar tėtį, o taip pat apsivyti juos kojomis ir rankomis. Atsukto nugara vaikelio galva nusvyrą, rankos ir kojos būna atsikišusios, svorio centras nutolsta, todėl ir mums nepatogu nešti...", - sako nešyklių žinovė.

Populiariausios nešyklės

Kūdikiui nešioti skirtos priemonės vadinamos įvairiai – nešyklėmis, nešynėmis, nešioklėmis, vaiknešėliais, vaikmaišiais, kengūriukais. Pagrindiniai, vyraujantys nešyklių tipai yra mei tai, slingas ir vaikjuostė, kurie turi savas taisykles, leidžiančias vaiką nešioti taisyklingoje ir tėveliams patogioje pozicijoje.

Vaikjuostės dažniausiai audžiamos iš medvilnės ar lino. Tačiau būna ir trikotažinių. Pastarosios rekomenduojamos mažo svorio ar neišnešiotiems kūdikiams nešioti, nes gerai apglunda vaikelį. Šis nešiojimo priemonė patogi, lengva, tačiau vaikjuostei užsirišiti reikia įgūdžių.

Vaikjuostė. Ingridos Radėnės nuotr.

Slingas dėl savo konstrukcijos leidžia lengvai reguliuoti vaikelio glaudumą, taip pat šia nešykle galima kūdikį nešti gulsčią. Visgi, pediatrai tvirtina, kad nešiojant ilgiau geriausia padėtis kūdikiui nešyklėje – vertikali. Slingas patogus nešant nedidelius atstumus, namuose, žindant.

Slingas. Ingridos Radėnės nuotr.

Mei tai nešyklės tinka kiek didesniems kūdikiams, nuo 2-3 mėnesių. Jos turi paminkštintas arba platesnes petnešas, pastorintą audinį ties vaikelio nugara. Mei tai nešyklių pavyzdžiu yra sukurta daug modernių nešyklių, pritaikius užsegimus ir kitus aksesuarus.

Mei tai. Ingridos Radėnės nuotr.

"Kengūros" tipo nešyklės tinka tuomet, jei kūdikis nešiojamas trumpai, nes jose kūdikio padėtis nėra visiškai taisyklinga – kūdikis būna šiektiek sulinkęs, kojos kabo.

Šiuolaikinės nešyklės vis rečiau yra priskiriamos vienam konkrečiam jų tipui, nes gamintojai stengiasi į vieną nešyklę sujungti keletą iš skirtingų jų tipų paimtų savybių ir suteikti kuo daugiau kūdikiui naudingų ir tėvams patogių funkcijų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis