Originalus sprendimas ieškančioms krikštynų drabužių skaitytojų foto

Megzti, nerti, siūti, velti iš vilnos - kokių tik nebūna krikšto rūbelių Lietuvoje! Mūsų šalis gali didžiuotis gražiomis krikštynų tradicijomis, kurioms priklauso ir ypatingas vaiko apdaras.

Megzti rūbai - vėl madingi

Jeigu vartytume dabartinių vaikų senelių nuotraukų albumus, juose rastume senų krikštynų nuotraukų, kuriose - megztais rūbeliais pasipuošę anuometiniai vaikučiai. Mados ratas apsisuko, ir dabar vėl daug šeimų krikštynoms ieško ypatingų megztų rūbų vaikams.

13 mėnesių sūnų Joną auginanti Gintarė pirmagimį krikštijo, kai jam buvo 3,5 mėn. „Sūnaus krikšto rūbeliai buvo megzti, ieškojau internete originalių, nebūtinai megztų modelių, tiesiog norėjosi, kad sūnus atrodytų kaip angeliukas. Internete radau moterį, kuri mezga krikštynų rūbelius, man patiko jos darbai, pagal pateiktus išmatavimus ji numezgė rūbus ir Jonukui".

Jauna mama sako, kad krikštynų metu norėjosi vientisumo, todėl savo su vyru rūbus ji derino prie sūnaus. „Norėjau kad vaikas atrodytų išskirtinai, todėl nepirkome masinės gamybos rūbų. Tuo labiau, kad blizgūs, juodi arba balti kostiumai/ kostiumėliai tokiam mažuliukui man atrodo per rimtai. Norėjau unikalių, tik mano vaikui gamintų, rūbelių, kuriuos galėčiau palikti kaip palikimą".

Megzti rūbeliai iš moheros - ypač romantiški

Ypač dailiai atrodo mergaičių suknelės, megztos iš moheros. Būtent tokias dėvėjo dvi sesutės Rugilė ir Ievutė. Pasakoja jų mama Jana: „Kai pradėjom planuoti krikštynas, dvejojau, ką pasirinkti - pirktines suknytes ar rankų darbo. Bet man asmeniškai mieliau atrodo rankų darbo drabužėliai. Pasirinkome megztas moherines suknutes, kurias numezgė mezgėja, nes aš neturiu tokių sugebejimų. Po krikštynų suknučių nė karto neteko rengti, nežinau, gal jau ir išaugo jas. Palikom jas saugoti atminimui".

Vieno megzto kostiumėlio kaina gali siekti ir kelis šimtus litų

Adomo mama Virginija sako, kad prieš krikštydama sūnų, peržiūrėjo daugybę siūlomų krikštynų rūbelių berniukams. „Pamačiau vieną nertą komplektą internete, tada susiradau, kas tokį užsakymą galėtų padaryti. Siūlėsi ir mano mama, bet tam nebebuvo laiko per galybes darbų. Pagal tradicijas, už krikšto rūbą pasisiūlė sumokėti krikšto tėvai. Iš pradžių nesutikau, nes visgi tai buvo mano užgaida, ir gan brangi (kainavo apie 210 - 240 Lt.), vėliau nusileidau.

Kodėl būtent nertas? Tiesą pasakius, man labai nepatinka kostiumai kūdikiams. Na, netinka jie tokiems mažiems, ir viskas. Kostiumas, mano manymu, yra suaugusiojo oficialus apdaras,o ne kūdikio" - pasakoja moteris. Tiesa, prie nertų krikšto rūbelių ji priderino pirktą skraistę: „Nerta skraistė būtų jokiais būdais netikusi" - mano Virginija.

Jeigu pažįstate nagingų mezgėjų, rūbas nekainuos nieko

Prieš ieškant mezgėjos internete, patartina prisiminti visas giminės tetas, močiutes ir pusseseres. Gal tarp jų yra mezgėjų, kurios sutiktų numegzti krikšto rūbelį mažyliui? Štai Birutė, auginanti Džiugą, sako, kad domėjosi kainomis, ir jos nėra mažos.

Vienu metu vyko ir Birutės sūnaus Džiugo, ir brolio dukrytės Viltės krikštynos (mergaitė tapo Birutės krikštadukte). „Krikštynoms norėjome kažko išskirtino vien dėl to, kad vaikučiai nebūtų aprengti "štukiniais" rūbais, kurių gausu turguose ar parduotuvėse. Ieškojome kažko individualaus ir pinigine prasme palankesnio. Mergaitės suknytę mezgė giminaitė, o mūsų berniuko kostiumėlį siuvo pažįstama moteriškė (mėgėja siuvėja) namuose. Taigi, suknelė nekainavo nieko, o berniuko kostiumėlis apie 60 Lt. Tuo tarpu panašios rankų darbo suknytės ir kostiumėliai internete, kiek domėjausi, kainuoja apie 200 Lt." - mūsų portalui pasakojo mama. Tiek mergaitės, tiek berniuko rūbeliai yra saugomi pagal krikštynų tradicijas ir jokiomis kitomis progomis nebuvo panaudoti.

Krikšto rūbai - iš rankų į rankas perduodama tradicija

Krikšto rūbelių nei parduoti, nei atiduoti neketina ir šį pavasarį dukrytę Aurilę Deirą krikštijusi mama Ernesta. „Krikšto rūbus gavome dovanų iš vienos močiutės, kuri pati juos numezgė kartu su skraiste, o aš pati nėriau keletą kitų mažų aksesuarų - juostelę plaukams, papuošimą krikšto žvakei. Po krikštynų suknytę įdėjau į dėžutę, kurią ketiname saugoti. Tikimės, kad suknytė patiks ir dukrai, kai ji užaugs, ir ja ji papuoš savo vaikus per krikštynas" - pasakoja Ernesta.

Panašiai galvoja ir Regina, kurios dukrytei Natalijai per krikštynas buvo vos 2,5 mėn. „Užsakinėjome nertus rūbelius, nes norėjome, kad dukrytė išsiskirtų iš kitų. Dabar juos saugome ir neplanuojame parduoti" - sakė mums jauna mama.

Nuotraukų galerijoje: mūsų kalbintų mamų atsiųstos jų vaikučių krikštynų akimirkos. Visi mažyliai pasipuošę nertais ir megztais rūbais.




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis