Pasaulį nustebinęs žingsniuojančio naujagimio vaizdo įrašas klaidina: taip gali kiekvienas

Šiomis dienomis socialiniuose tinkluose vaikus auginantys tėvai aktyviai dalijasi vaizdo įrašu, kuriame įamžintas už pažastų laikomas ir žingsniuojantis naujagimis.

Skandalingos antraštės apie tai, kad "naujagimis moka vaikščioti", "sensacija gimdymo namuose" specialistams kelia juoką.

Vaizdo įraše įamžintas ką tik gimęs naujagimis, kurį medicinos darbuotoja laiko už pažastų, ir jis dėlioja žingsnelius, tarytum "žingsniuoja".

Tačiau iš tiesų tai nėra joks stebuklas ir jokia naujiena. Taip gali kiekvienas gimęs sveikas naujagimis!

Gimęs naujagimis turi nesąlyginius refleksus - čiulpimo, griebimo, šliaužimo, automatinio žingsniavimo. Būtent pastarasis refleksas ir įamžintas vaizdo įraše. Naujagimis, kurio pėdutės pajunta pagrindą, ima nesąmoningai (refleksiškai) žingsniuoti. Tai niekaip nesusiję su tikruoju vaiko vaikščiojimu. Pirmuosius žingsnius mažyliai paprastai žengia 9 - 15 mėnesį.

Nuo gimimo iki maždaug pusantro mėnesio išlieka mažylio žingsniavimas (t.y. laikomas stačias, truputį palenkus jį į priekį, mažylis pradeda lyg ir žingsniuoti) ir atramos reakcija (t.y. laikant stačią už pažastų mažylį, jo kojomis palietus stalą, jis trumpam lyg ir atsistoja (atsiremia kojomis). Vėliau šie refleksai natūraliai išnyksta.

Kodėl minėtasis vaizdo įrašas nustebino tiek žmonių ir buvo peržiūrėtas daugiau kaip 80 milijonų kartų? Todėl, kad tai iš tiesų įspūdingas vaizdas. Paprastai gimdymo namuose naujagimio refleksus apžiūri naujagimių gydytoja ir apie rezultatus ne visada informuoja tėvus. Tuo labiau, tos apžiūros niekas nefilmuoja ir netalpina socialiniuose tinkluose.

Tai, ar naujagimis turi visus įgimtus refleksus, svarbu vertinant jo raidą. Per anksti gimę kūdikiai arba turintys įgimtų ydų, šių naujagimiams būdingų refleksų gali neturėti. Tai svarbi vaiko raidos ir sveikatos būklės diagnostikos priemonė.

Vaizdo įrašo autoriai, matyt, turėjo savų sumetimų, kodėl jie įamžino šią naujagimiams būdingą raidos ypatybę. Kaip bebūtų, jiems tikrai pavyko išgarsėti, o "žingsniuojantis" naujagimis tapo tikra interneto žvaigžde.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis