Paslaptingoji duobutė vaiko galvoje: ką svarbu žinoti?

Visi kūdikiai ateina į pasaulį su "duobute" virš kaktos - ji vadinama didžiuoju momenėliu. Momenėlis itin svarbus vaiko raidai.

Labai atsargiai, tarsi pakerėti, dauguma tėvų pirštu pirmą sykį braukia per mažą duobutę virš naujagimio kaktos. Rombo formos įdubimą (jo matmenys būna maždaug du iš dviejų centimetrų) nesunku apčiuopti, netgi galima pajusti, kaip pulsuoja kraujas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 būdai sužinoti vaiko lytį anksčiau už kitus
Gydytojas E.Jakiūnas: orgazmą gimdymo metu per savo praktiką mačiau 2 kartus

Tačiau iš tiesų ši duobutė - tik vienas iš šešių momenėlių: vienas nedidelis trikampis yra ties pakaušiu, o kiti keturi mažučiai, vos užčiuopiami - šonuose, smilkinių aukštyje, ir po pakaušiu.

Gimdymui reikalinga „minkštoji zona"

Ties šiais plyšeliais susieinančios kaukolę sudarančių kaulų plokštės viena su kita suauga tik po kelerių metų. O kodėl ne nuo gimimo?

Evoliucijos eigoje žmogui ėmus vaikščioti dviem kojomis, iš pradžių sumažėjo dubuo, nes tik taip buvo galima eiti atsistojus. Tačiau sumažėjus dubeniui susiaurėjo ir gimdymo takai. Čia išgelbėjo momenėliai: ties šiomis atviromis jungtimis vaiko galvytė labai elastinga. 

Gimstančio vaiko kaukolės plokštės gali pasislinkti, netgi persidengdamos viena su kita - taip žmogučiui lengviau praeiti siauru gimdymo kanalu. Po tokios kelionės kai kurių naujagimių galvytės atrodo susmailėjusios ar kreivos, tačiau greitai viskas vėl stoja į savas vietas.

Momenėliams tenka dar dvi svarbios misijos. Šių plyšelių dėka galvoje greit išsilygina kraujospūdis. Antra vertus, jie leidžia nekliudomai augti pirmaisiais gyvenimo metais didėjančioms smegenims.

Skirtingas „darbo laikas"

Nuo šeštosios gyvenimo savaitės momenėliai pradeda užsitraukti. Mažasis ir šoniniai momenėliai visiškai užsidaro iki pirmųjų metų pabaigos, didysis momenėlis virš kaktos lieka atviras iki 24-ojo mėnesio. 

Skirtingas būna ne tik kūdikių kūno proporcijos, ūgis ir svoris - momenėliai irgi suauga skirtingu laiku. Tad kai kuriems kūdikiams įdubimo virš kaktos negalima užčiuopti jau pirmųjų metų pabaigoje, o kitiems duobutė išlieka iki trečiųjų gyvenimo metų.

Vata apklostyti tikrai nereikia

Suprantama, su naujagimio galvyte elgtis visad reikia atsargiai, tačiau momenėliai nepasižymi kažkokia ypatinga sužeidimų rizika. Kol jie virsta tvirtais jungiamaisiais ir kremzliniais audiniais, momenėlius pakankamai apsaugo stora galvos oda ir smegenų dangalai.

Beje,  kaukolės kaulo plokštės iš tiesų suauga viena su kita tik apie dvidešimtuosius metus.

Langas į smegenis

Didysis kūdikių momenėlis labai palengvina gydytojų darbą. Mat per šį „langelį" medikai greit ir nesudėtingai gali ultragarsu ištirti smegenis. Tai leidžia greit diagnozuoti retus apsigimimus, kraujosruvas ar auglius. Gydytojas ultragarso aparato antgalį uždeda tiesiai ant didžiojo momenėlio arba braukia juo palei kaukolės kaulų „siūles". Kūdikiui tai visiškai neskausmingas tyrimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis