Pirmos dienos namuose su naujagimiu

Pirmosios dienos, savaitės ar netgi mėnesiai gali būti nelengvi tiek pirmakarčiams tėveliams, tiek kūdikiui – visiems reikia laiko apsiprasti su naujovėmis, atrasti dienos režimą, išmokti daugybės naujų dalykų.

Tačiau pakanka žinoti pagrindines kūdikio priežiūros taisykles bei turėti reikalingiausias priemones ir kūdikio priežiūra taps kur kas paprastesne.

Grįžtame į namus

Su naujagimiu reikėtų grįžti į švarius, šiltus, patogiai jo priežiūrai jau paruoštus namus. Jei lauke šalta, būtina užtikrinti, kad namuose, kūdikio migdymo vietoje, temperatūra būtų 22° C laipsniai, o maudymo ir perrenginėjimo vietoje – 25° C laipsniai šilumos, todėl reikėtų pasirūpinti kambarių vidaus ir lauko oro termometrais, papildomais kambarių šildymo prietaisais, o šiltuoju metų laiku – vėdinimo ir vėsinimo prietaisais. Būtina įrengti naujagimio perrengimo ir priežiūros vietą – patogiai padėti naujagimio vystymo lentą su saugiais kraštais ir lengvai valomu paviršiumi. Jeigu kambariuose labai sausas oras, reikėtų pasirūpinti oro drėkintuvais. Naujagimis turi turėti savo lovytę arba lopšelį migdymui su pritaikytu čiužinuku ir patalyne.

Kaip taisyklingai kilnoti naujagimį

Tiek keliant naujagimį iš vežimėlio ant vystymo stalo ar lovelės, tiek ruošiantis kelti į vonelę, reikėtų žinoti, kad naujagimio kaklo nugarinės pusės raumenys ir raiščiai yra silpni, galvutės pats naujagimis nulaikyti negali, todėl ji gali būti staigiai atlošta atgal ir gali būti pažeisti stuburo kaklinės dalies tarpslanksteliniai ryšiai. Todėl keliant naujagimį būtina fiksuoti galvutę. Tai galima padaryti arba viena ranka prilaikant galvutę ties pakaušiuku, o kita ranka prilaikant kojytes, arba abiejų rankų, prakištų pro pažastis, pirštais. Laikyti naujagimį reikia taip, kad visada būtų fiksuota jo galvutė.

Renkame rūbelius

Naujagimį rengiant namuose, reikia įvertinti namų temperatūrą, vengti skersvėjų, drabužėliai turėtų būti lengvai užvelkami ir užsagstomi. Svarbu naujagimio neperšaldyti ir neperkaitinti. Tiek namuose, tiek lauke naujagimį reikėtų rengti vienu drabužėliu daugiau, nei rengtumėtės patys. Įvertinti naujagimio savijautą galima būtų pagal spranduko ar nugarytės būseną: jei užkišę ranką jaučiate, kad nugarytė vėsi – per šalta, jei suprakaitavusi – per karšta. Nereikėtų apie naujagimio būklę spręsti pagal nosytės, rankyčių atšalimą ar sukaitimą. Jei namuose nėra skersvėjų, galima kepurytės nedėti, bet išmaudę kepurę uždėkite.

Asmeninio albumo nuotr.

Bambutės priežiūra

Bambutės priežiūra atliekama du kartus per dieną: vieną kartą ryte, kitą vakare (po maudymo – jei naujagimis tą dieną maudomas). Bambutė dažniausiai valoma tamponėliu ir virintu vandeniu, kai kurios ligoninės rekomenduoja bambutę valyti kitomis priemonėmis. Valant svarbu gerai išvalyti bambos žiedo viduje susirinkusį sekretą, paskui nuvalyti virkštelę, vėliausiai odą aplink bambą. Kaip greitai virkštelė nukrenta, priklauso nuo virkštelės storumo. Paprastai šis procesas trunka 7-10 dienų. Tą dieną, kai virkštelė nukrenta, naujagimio nereikėtų maudyti. Vėliau dar tęsti bambos žiedo valymą keletą dienų, stebint, kad po susidariusiu šašu nesikauptų sekretas arba pūliai.

Keičiame sauskelnes

Keičiant sauskelnes, labai svarbu, kad jos atitiktų naujagimio svorio ribas. Naujagimiui keisti sauskelnes reikėtų prieš kiekvieną maitinimą arba tada, kai jis pasituština. Po pasituštinimo reikėtų apiplauti naujagimiui užpakaliuką šiltu vandeniu, švelniai nusausinti, jei reikia, patepti tepalu su cinku. Servetėles naudoti tada, kai nėra sąlygų apiplauti arba nakties metu. Užsegti sauskelnes reikėtų gana tampriai, kad tilptų užkišti vieną pirštą už sauskelnės, taip pat reikia patikrinti, ar nėra užsilenkę krašteliai.

Migdymas

Vienoje lovoje su mama naujagimį galima migdyti tik tada, jei mama neserga jokiais somatiniais susirgimais, nevartoja narkotikų ar alkoholio, nerūko. Tai būtina, kad mama neužgultų naujagimio. Jei taip nėra, tuomet vaikeliui saugiau miegoti savo lovytėje. Po kiekvieno maitinimo guldykite vis ant kito šonelio.

Asmeninio albumo nuotr.

Maudymas

Naujagimį patartina maudyti jau pirmą vakarą, grįžus iš gimdymo namų, jei nebuvo skiepijamas nuo tuberkuliozės tą pačią dieną. Pirmą kartą būtinai maudykite su vaikišku muilu ar skystu vaikišku šampūnu, vėliau muilą naudokite kas antrą ar trečią maudymą. Patartina maudyti kas antrą-trečią dieną, karštuoju metų laiku galima ir dažniau. Jei vanduo miesto vandentiekio, jo virinti nereikia. Jei naujagimio oda labai sausa, galima naudoti odą drėkinančias priemones. Būtina matuoti vandens temperatūrą. Tam naudokite vandens termometrą su tinkamos temperatūros žyma.

Nagučių priežiūra

Kai kūdikis kietai įminga, patogu ir saugu kirpti nagučius. Tam naudokite žirklutes suapvalintais galais. Įdėkite į delniuką savo pirštą, kad kūdikis jį apkabintų savo pirštukais, tada gerai matysite ir lengvai nukirpsite jo nagučius. Patartina juos kirpti tada, kai nagučiai perauga pirštų falangas ir tampa matomi iš delninės pusės. Dažniausiai nerekomenduojama kirpti naujagimio nagų apie savaitę, nes nagus ir pirštus jungianti membrana gali būti labai jautri. Naujagimio nagai yra minkšti, tačiau dažnai pakankamai ilgi ir aštrūs, kad jis galėtų susižaloti, ypač miegodamas, todėl rekomenduojama naudoti medvilnines pirštinaites. Kirpti nagus dar ligoninėje gali būti pavojinga dėl įvairių bakterijų, kurios gali užkrėsti, esant net ir nedideliam įdrėskimui.

Rytinė naujagimio priežiūra

Valome kūdikio veiduką: virintu vandeniu suvilgytu vatos diskeliu valome užausiukus, kiekvieną akytę atskiru diskeliu. Taip pat nuvalome veiduką, kakliuką, patikriname ir išvalome atskirais vatos diskeliais pažastytes. Patikrinam nagučius, toliau valom kirkšnis ir pakinklius, bambutę. Jei vaikelis sunkiau kvėpuoja, nosytėje yra negausių išskyrų, susukame iš vatos suktukus ir su jais išvalome nosies landas. Jei išskyrų yra daugiau – jas traukiame specialiais aspiratoriais. Galima įpurkšti ar įlašinti jūros vandens, motinos pieno šiam tikslui nenaudojame. Jei kūdikis tą dieną nemaudomas, vakare pakartojame tą pačią priežiūros procedūrą.

Dantukų priežiūra

Kūdikio burnos higiena verta rūpintis jau pirmaisiais jo gyvenimo mėnesiais, net jei dantys dar nėra išdygę. Iš pradžių galite valyti dantenas sudrėkintu (atvėsintu virintu vandeniu) steriliu tamponu, apsuktu aplink pirštą, arba naudoti dantenoms ir pirmiesiems dantims skirtą šepetėlį Šepetėliu švelniai nuvalysite ir masažuosite kūdikio dantenas. Lengva išplauti ir galima sterilizuoti, nes jis pagamintas iš saugaus ir švelnaus silikono.

Šukavimas

Naujagimio plaukus geriau šukuoti švelniu, natūralių šerelių šepečiu. Jeigu kūdikio plaukai yra stori ir momenėlis užsitraukęs, tokius plaukus lengviau šukuoti vidutinio kietumo šepečiu su nailoniniais šereliais (šepetį su nailoniniais šereliais lengviau išlaikyti švarų). Nesvarbu, ar kūdikio galvą dengia pūkeliai, ar stori plaukai, šukavimas – tai puikus galvos masažas, stimuliuojantis kraujo apytaką ir stiprinantis plaukus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis