Pirmosios dienos su naujagimiu namuose

Pirmojo vaiko susilaukę tėvai pirmas dienas jaučia ne tik džiaugsmą, jaudulį, bet ir baimę. Jie bijo visko: paimti kūdikį ant rankų, prausti, o ką jau kalbėti apie nenukritusios virkštelės priežiūrą.

Jūsų dėmesiui – svarbiausi naujagimio priežiūros ypatumai, kuriuos pravartu žinoti tėvams, kurie ką tik su vaikeliu iš gimdymo namų grįžo namo.


Švara


Pirmoji ir būtina sąlyga - švara ir tvarka. Apskritai niekas neturėtų artintis prie naujagimio neplautomis rankomis. Atėjusių į svečius lankytojų paprašykite nusiauti batus ir nusiplauti rankas, jei jie tai kartais pamirštų padaryti. Naujagimio drabužėliai turi būti kiekvieną dieną keičiami ir skalbiami neutraliais milteliais. Ar lyginti išskalbtus naujagimio rūbelius, yra keletas skirtingų nuomonių. Ko gero, protingiausias patarimas būtų atsižvelgti į konkretaus rūbelio audinį. Jei po skalbimo jis atrodo šiurkštus ir nemalonus liestis jautriai kūdikio odelei, išlyginkite. Tačiau jei tą daryti nematote reikalo, neapsikraukite bereikalingais darbais.


Maudynės


Bent pusę metų savo mažylius maudykite kas antrą dieną. Virinti vandens nereikia. Ar į vandenį pilti papildomų priemonių - vaistažolių nuoviro, aliejaus ar prausiklio, pasitarkite su vaiko gydytoju. Jeigu vaikelio oda linkusi sausėti, galbūt ir prireiks specialių priemonių. Muilą užtenka naudoti kas antrą trečią maudymą, kaskart nebūtina. Būtinas vandens termometras, kad mamos nenudegintų kūdikio. Vandens temperatūra - apie 37 laipsniai.


Iššluostykite


Po maudynių būtina gerai iššluostyti visas raukšleles, kad vaikutis nešustų. Švelniai rankšluosčiu išsausinkite ir tada plonu sluoksniu labiausiai linkusias šusti vietas (aplink ausytes, kakliuką, pažastis, kirkšnis ir užpakaliuką) patepkite losjonu, kremu ar aliejumi.


Ausys


Ausis valykite tik paviršiuje, negiliai. Kai išmaudote, išsausinkite susukta švelnios medžiagos ar vatos skiautele. Tačiau į ausies gilumą nieko nereikia kišti, užtenka tik tiek, kiek lenda pirštas. Giliai landžioti nepatariama net suaugusiajam į ausis.


Vida Press


Akys


Jeigu akys traiškanoja ar po miego sulipę, paimkite vatos ar marlės tamponą, sudrėkinkite virintu bei atvėsintu vandeniu ir valykite iš išorės vidaus link. Nepamirškite skirtingoms akims naudoti skirtingus tamponėlius. Jeigu akytės raudonuoja, traiškanoja ir pastebite išskyrų, pasitarkite su gydytoju.


Veidas


Tas pats ir dėl veido valymo - virintu vandeniu suvilgytu vatos skridinėliu puikiai nuprausite kūdikiui veidą ryte ar po maitinimo.


Nosis


Nosį valykite tik tada, kai užsikemša. Kai užsikemša, susukite vatos tamponėlį, sudrėkinkite virintu vandeniu ir sukamaisiais judesiais išvalykite vieną, paskui kitą nosies pusę.Vaistinėse parduodamus specialius aparačiukus nosytei valyti naudokite tik tada, kai užpuola sloga. Kūdikis iki metų (ar net ilgiau) negali išpūsti nosytės.


Bambutė


Mamos iš ligoninės išvažiuoja su mažyliais, kai dar virkštelė nenukritusi. Todėl dar ligoninėje medikai pataria, kaip valyti neužgijusią bambutę. Ilgą laiką Lietuvoje rekomendacijos buvo šios: vatos tamponėlį reikia suvilgyti spiritu (70 proc.) ir apvalyti bambutės šonus, receptas šiam vaistui išduodamas dar gimdymo namuose. Naujausiais duomenimis, yra rekomendacijų grįžus namo bambutę valyti virintu vandeniu ne tik iki tada, kai ji užgis, bet ir ilgiau. Dauguma atvejų likusi virkštelės dalis nukrenta per pirmas dešimt mažylio gyvenimo dienų, tačiau normalu, jei laikosi dvylika ar net keturiolika dienų. Svarbiausia taisyklė prižiūrint nenukritusią virkštelės liekaną – bamba turi būti laikoma sausai. Jeigu iš bambos sklinda nemalonus kvapas, ji paraudo, pasikonsultuokite su gydytoju.


Užpakaliukas


Kiekvieną kartą, kai vaikutis pasituština, po tekančiu vandeniu su muilu nuplaukite užpakaliuką. Berniukus ir mergaites apiplauname skirtingai. Kai prausite mergaites, žiūrėkite, kad išmatų nepatektų į lytinius organus. Todėl prauskite taip, kad vandens srovė tekėtų nuo lytinių organų užpakaliuko link. Berniuką apiplaukite priešingai. Stenkitės prausti užpakaliuką po tekančiu vandeniu. Servetėles naudokite tik tada, kai neturite galimybės nuprausti pasituštinusio kūdikio. Jeigu užpakaliukas raudonuoja, nuprausę ir nusausinę patepkite specialiu kremu.


Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis