Prieš pirkdami sauskelnes, įsitikinkite dėl kelių dalykų

Jei esate „be penkių minučių" mama ar tėtis, tikėtina, kad didžiąją dalį savo laiko skiriate naujos gyvybės atėjimo pasiruošimui.

Skaitote knygas apie vaiko priežiūrą ar lankote kursus apie gimdymą, renkatės ir perkate mažylio kraitelį – daiktus, kurių jam prireiks jau pirmosiomis savo gyvenimo dienomis. Vienas tokių pirkinių – vienkartinės sauskelnės. Šiais laikais be jų tikrai neišsiversite.

Jų pasirinkimas prekybos centuose ir vaikiškų prekių parduotuvėse labai didelis, todėl būsimi tėvai neretai sutrinka ir pasimeta. Kurios geriausios? Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis, kad jos mažyliui būtų sveikiausios, saugiausios ir jums patogiausios? Pirmiausia, pažiūrėkite į sauskelnių pagaminimo datą ir galiojimo terminą. Taip pat atsiminkite, kad jas namuose reikia laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, vengiant didelių temperatūros bei drėgmės svyravimų. Todėl tam netinka vonios kambarys ar garažas.

Svarbūs ir kiti 10 kriterijų, kurie jums padės išsirinkti pačias geriausias ir jūsų vaikui labiausiai tinkančias sauskelnes.

KOKYBĖ. Svarbu, kad sauskelnės būtų pagamintos tik iš kokybiškų medžiagų. Tai dažnai turi įtakos ir jų kainai, tačiau, jei jūsų mažylį kankins iššutimai ar sauskelnių dermatitas, tik kokybiškos sauskelnės jį apsaugos nuo šių nemalonių pojūčių. Taip pat sauskelnes patariame pirkti tik iš parduotuvių ir vaistinių, o ne iš neaiškių platintojų, nes tai gali būti garsių prekinių ženklų nekokybiškos klastotės.

ŠVELNI MEDŽIAGA. Palieskite sauskelnės paviršių ir apžiūrėkite vidinį sluoksnį – jis turi būti labai švelnus, purus, nes tiesiogiai liesis su mažylio oda. Tai galėsite padaryti specializuotose vaikiškų prekių parduotuvėse arba pas drauges, turinčias mažų vaikų. Kai kurių prekinių ženklų sauskelnės, vos prisigėrusios skysčio, tampa sunkios, kietos ir kūdikiui sukelia diskomfortą. Jei dienos metu, kai jas dažnai keičiate, tai labai nepasijaus, tai po nakties tikrai pastebėsite, kad jos tampa labai nemalonios vaiko odai.

PATOGUMAS IR TINKAMAS DYDIS. Tai itin svarbu kūdikiams, kurie jau juda. Juk jie didžiąją dalį dienos „dirba" vartydamiesi, rangydamiesi, o vėliau ropodami ir bėgiodami. Sauskelnės turi netrukdyti jų stambiosios motorikos raidai. Pavyzdžiui, japoniškos sauskelnės daugelio mamų yra liaupsinamos dėl savo kokybės. Jos išsiskiria tuo, kad lyg antra oda prisitaiko prie vaiko kūno: juosmens srityje esanti minkšta, lanksti juosta nespaudžia pilvuko, o dvigubos apsauginės klostės lengvai priglunda, tačiau labai patikimai apsaugo nuo prabėgimų ir nevaržo judesių.

Rinkdamiesi sauskelnes, įsitikinkite, kad jos nei per didelės, nei per mažos. Jei jos kūdikiui bus plačios – neišvengsite šlapių „nelaimių". Jei bus per siauros – dar blogiau, nes mažyliui trins ir dirgins odelę, trukdys normaliam jo kūno augimui.

Fotolia

SUDĖTIS. Vis daugiau tėvų atsigręžia į ekologiją ir atidžiau skaito ne tik maisto produktų, bet ir kitų pirkinių etiketes, studijuoja jų sudėtį. Sauskelnės – ne išimtis. Kūdikiai dažnai būna jautrūs įvairiems priedams, cheminėms medžiagoms, todėl įsitikinkite, kad sauskelnių sudėtyje nėra latekso ir jos nebalintos chloru. Jei mažylio užpakaliuką išbėrė, jis paraudo ar atsirado iššutimų (nors sauskelnes keičiate pakankamai dažnai) – gali būti, kad dėl to kaltos šios cheminės medžiagos.

PRIVALUMAI NAUJAGIMIAMS. Jei tik tėvai gali sau palengvinti gyvenimą, kodėl to nedaryti? Juk pirmosiomis mažylio gyvenimo dienomis ir taip daug streso bei naujovių, su kuriomis reikia susigyventi, todėl tikrai neverta savo buitį dar labiau apsisunkinti. Vaikiškų prekių parduotuvėse galima rasti naujagimiams skirtų sauskelnių su iškirpimu bambai, kas labai pravers pirmosiomis savaitėmis. Kol ji sugyja, tikrai nesinori jos liesti ir dirginti. Sauskelnėse esantis iškirpimas leis bambai „kvėpuoti", žaizda nešus, todėl greičiau ir sėkmingiau sugis.

Kitas privalumas, kurį siūlo kai kurie sauskelnių gamintojai – drėgmės indikatorius. Neįgudusiems tėvams, susilaukusiems pirmojo vaiko – tai tikras išsigelbėjimas. Indikatorius akimirksniu reaguoja į drėgmę, todėl, pažvelgę į jo spalvą, žinosite, ar jau laikas keisti sauskelnes, ar dar ne.

LAIDŽIOS ORUI. Tai itin svarbu, jei jūsų vaikas yra alergiškas ar jo oda kenčia nuo dermatito. Tokių sauskelnių vidinis sluoksnis dažniausiai būna suveltas iš mažyčių plaušelių, todėl lieka tarpai orui, o tai leidžia kūdikio odelei kvėpuoti.

Fotolia

EKOLOGIŠKOS. Tiesa, kad ne visų kūdikių oda yra labai jautri ir jiems būtinos ekologiškos sauskelnės (jų minusas – gerokai didesnė kaina), tačiau jautresniems būtinos sauskelnės, kurių gamyboje naudojamos tik saugios, aukštos kokybės medžiagos be formaldehido, ftalatų, chloro junginių.

BEKVAPĖS. Įvairūs sintetiniai kvapai, kuriuos skleidžia sauskelnės, yra nemalonūs tiek tėvams, jas keičiantiems, tiek ir kūdikiui. Tiems, kurių oda itin jautri, dermatologai pataria rinktis sauskelnes be jokių kvapiklių. Net jei gamintojas rašo, kad jie maloniai dvelks „gryno oro", „miško" ar „levandų" aromatais – tai nėra privalumas, nes kūdikių priežiūroje svarbu naudoti kuo natūralesnius produktus. Dar blogiau, jei sauskelnės, kai jas prisipildžiusias keičiate, skleidžia nemalonų chemijos kvapą.

Fotolia

GERAI SUGERIANČIOS. Tai pagrindinė sauskelnių funkcija, tačiau, visiškai natūralu, kad ekologiškos sudėties sauskelnės gali prasčiau sugerti. Turėkite tai omenyje ir jas keiskite dažniau (naujagimius pervystyti rekomenduojama prieš ar po kiekvieno maitinimo).

NEBIJOKITE EKSPERIMENTUOTI. Sauskelnių pasirinkimas labai didelis, todėl nebijokite išbandyti vis kitas. Pradžiai užteks nusipirkti pabandymui pakuotę kurios nors žinomos firmos, patartina – kuo kokybiškesnes. Jei jos netiks – išbandykite kitas. Sauskelnių pasirinkimas – labai individualus reikalas, ir tai, kas tinka jūsų draugų ar pažįstamų vaikams, nebūtinai tiks jūsų mažyliui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis