Privalomasis sveikatos draudimas: ko nežino vaikus auginantys tėvai

Daugelis žino, kad pagal Sveikatos draudimo įstatymą tėvai, auginantys nepilnamečius vaikus, tam tikrais atvejais privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra draudžiami valstybės, tačiau dažnas nepasidomi, ką reikia daryti, kad šis draudimas įsigaliotų.

Vis dar pasitaiko atvejų, kai teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis turintys tėvai augina vaiką ir įsivaizduoja, kad PSD, gimus atžalai, mamai arba tėčiui suteikiamas savaime. Kiti, sužinoję, jog reikia atvykti į ligonių kasą, reikalauja telefonu suteikti PSD.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) dar kartą ragina visus tėvelius atkreipti dėmesį į Sveikatos draudimo nuostatą, skirtą jiems: valstybės lėšomis draudžiamas vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis vaiką iki 8 metų, vienas iš globėjų, šeimoje globojantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis du ir daugiau nepilnamečių vaikų, vienas iš globėjų (rūpintojų), šeimoje globojantis (besirūpinantis) du (dviem) ir daugiau nepilnamečių vaikų. Jeigu šeimoje auga du ar daugiau vaikų, vienas iš tėvų (įtėvių) ar globėjų (rūpintojų) gali būti draudžiamas valstybės lėšomis, kol vyriausiajam vaikui sukaks 18 metų.

Kaip teigia Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė, šioje nuostatoje labai svarbūs žodžiai yra „vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų (rūpintojų)".

Reiškia, auginant vieną vaiką iki 8 metų arba du ir daugiau vaikų, kol vyriausiam vaikui dar nesukako 18 metų, vienas iš tėvų (įtėvių) ar globėjų (rūpintojų) gali rinktis, kuris bus draudžiamas valstybės lėšomis.

Deja, ligonių kasos darbuotojai nėra aiškiaregiai ir be tėvų, norinčių pasinaudoti įstatymo jiems suteikta galimybe, oficialaus valios išreiškimo, negali žinoti, kuris - mama ar tėtis - yra nusprendę auginti vaiką ir įgyti PSD šiuo pagrindu. Juolab kad tokie duomenys nefiksuojami nei gimdymo skyriuose, nei kur kitur. Jei vienas iš tėvų neatvyksta į TLK patvirtinti draudimo, informacijos apie asmens PSD valstybės lėšomis neturi ir gydymo įstaigos, todėl jos negali nedraustam pacientui nemokamai teikti sveikatos priežiūros paslaugų.

Tėvai, pasak S. Paulauskienės, tarpusavyje turi susitarti, kuris bus apdraustas PSD valstybės lėšomis ne tik gimus vaikui, bet ir vėliau, jei, pavyzdžiui, vienas iš jų netenka darbo. Tačiau norint, kad pasirinkimas būtų patvirtintas, reikia atvykti į TLK su savo asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu ir vaiko (-ų) gimimo liudijimu (-ais). Ligonių kasai būtina pateikti šių dokumentų originalus, tad nei atsinešus jų kopijas, nei skambinant telefonu, PSD valstybės lėšomis negali būti suteikiamas.

„Dažnam kyla klausimas, kodėl negalime suteikti draudimo, jei pateikiama dokumento kopija? Atsakymas paprastas: originalo neturėjimas negarantuoja, kad vaiką tikrai augina būtent tas asmuo, kuris nori pasinaudoti valstybės parama. Žinomas ne vienas atvejis, kai vaikas auga su vienu iš tėvų užsienyje, o kitas, likęs Lietuvoje, vaiko neaugina, tačiau neturėdamas darbo siekia neteisėtai gauti PSD", - paaiškina Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja.

Žinotina, kad apdraustaisiais valstybės lėšomis, pateikę reikiamus dokumentus ligonių kasai, tėtis ar mama tampa nuo vaiko gimimo dienos. Vadinasi, PSD įmokų skola, jei tokia buvo susidariusi nedirbant, Sveikatos draudimo įstatyme numatytu vaiko auginimo laikotarpiu, panaikinama. Tačiau laiku neatvykus į ligonių kasą susitvarkyti draudimo, atsiranda nepatogumų gydymo įstaigoje - pirmiausia tokie tėvai siunčiami į ligonių kasą ir tik paskui jiems suteikiamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis