Skandalingosios krikštijimo istorijos atomazga daugiau skaitytojų pasidalino patirtimi

Prieš savaitę garsiai nuskambėjusi istorija, kai vienos Vilniaus parapijos klebonas atsisakė pakrikštyti nesusituokusių tėvų dukrytę, artėja prie atomazgos. Po dviejų savaičių mažylės krikštynos įvyks!

Istoriją paviešino įskaudinta mama

„Nekrikštysiu, ir viskas", - tokį atsakymą išgirdo vilnietė Diana, kai su vyru apsilankė bažnyčioje, norėdama pakrikštyti tuoj metukus švęsiančią dukrytę. „Gyvename Vilniuje ir pamanėme, kad būtų gražiausia vaikelį pakrikštyti savo parapijoje. Pirmiausia paskambinau kunigui, sutarėme, kad turiu ateiti pasikalbėti. Nuėjus pokalbis buvo trumpas, užteko paklausti vieno klausimo „Ar esate susituokę bažnyčioje?"... Atsakiau, kad ne. Tuomet viskas vyko žaibiškai: kunigas užvertė savo užrašų knygutę ir pasakė, kad atsisako krikštyti vaikelį. Liepė eiti namo ir pasikalbėti su vyru, esą, norint pakrikštyti vaiką reikia pirmiausia susituokti!

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip prasidėjo istorija: mamos laiškas

Na, gerai, sutinku, kad žvelgiant iš krikščionybės taško gyvename nuodėmėje, tačiau kuo dėtas tas mažas nekaltas vaikelis?" - laiške redakcijai rašė Diana. Moteris išsiaiškino, kad nėra jokio įstatymo, pagal kurį būtų galima nekrikštyti mažylės, tačiau kai pas kleboną nuėjo antrą kartą su vyru, atsakymas vėl buvo „Ne".

Nepakrikštytos mergaitės istorija nepaliko abejingų

Paviešinus Dianos laišką, abejingų šiai istorijai neliko. Vieni žavėjosi principingu kunigu ir siūlė šeimai nesivaikyti „krikšto mados", kiti dalijosi panašia savo patirtimi ir siūlė ieškoti „žmogiškesnio" dvasininko.

"Mes irgi nesusituokę, ne tik bažnyčioj, bet ir civilinės metrikacijos biure - niekur. Klebonas atėjus į pokalbį taip pat paklausė, ar mes susituokę, kai atsakiau, jog ne, išklausiau paskaitą apie tai, kaip reikia įsileisti Dievą į širdis, norint vesti vaiką teisingu krikščioniško gyvenimo keliu. Na, malonu tąkart nebuvo, tačiau dukrytę vis dėlto pakrikštijo. Kai eisim tuoktis, rinksimės kitą kunigą, kuris nepamokslaus kaip tvarkytis savo gyvenimą" - išgirdusi istoriją atviravo Giedrė.  

"Ne taip su kunigais kalbėti reikia šiais laikais. Nueini, padedi ant stalo 100-uką, ir tada jau sakai savo sąlygas. Mes nevedę, ir mums nekilo jokiu problemų. Tik kunigas iš karto pasakė,  po kiek nori nuo tėvų ir kūmų. Mano patarimas - susiraskite kitą bažnyčią, kitą kunigą, ir nebus jokių problemų. Tikėjimas tai vienas, bet kiekviena bažnyčia savo įstatymus susikūrė..." - patarė Sandra.

Apnuogino ir skaudžias vietas

Sujaudinti Dianos istorijos komentatoriai atskleidė ir kitų dalykų, kurie verčia suklusti ir sunerimti. Mūsų portalo Facebook profilyje mama Jurgita prisipažino irgi buvo patekusi į panašią situaciją, kaip vilniečių šeima. Štai kaip ji pasielgė: "Mes birželį krikštysime savo mažylę, kunigas irgi buvo nepatenkintas, kad esam nesusituokę, tai man teko jam sumeluoti. Padariau mažą nuodėmę... Mano jau toks charakteris... Paskambinau tam pačiam kunigui iš kito telefono po poros dienų ir sakau, kad noriu pakrikštyti dukrelę, esu vieniša mama. Susitarėm, niekur jis nesidėjo. Tėvelis mūsų krikštynose bus kaip fotografas".

Netylėjo ir mūsų skaitytoja Vigilija: „Toje bažnyčioje ir man atsisakė krikštyti, nes esame nesusituokę bažnytine santuoka. Tačiau man tai antroji santuoka. Ir, kaip žinia, aš tuoktis antrą kartą negaliu. Tačiau paaiškinkit man, gerbiamieji, kaip galėjo antrą kartą bažnytine santuoka susituokti mano ex vyras? Žinau ir datą, ir vietą kur jis tai padarė. Žinau net, kad kunigas tuokdamas žinojo, jog tai antroji jo santuoka. Mūsų bažnytinė santuoka neanuliuota, bandžiau tai padaryti, bet yra be galo sunku. Kaip taip greitai anuliuoja mūsų ,,žvaigždės'', lieka paslaptis".

Istorijos atomazga: krikštynos bus

Susisiekus su vilniete Diana, ji jau buvo linksmesnė: „Taip, viskas jau išsisprendė! Dukrytę pakrikštyti sutiko kitos parapijos kunigas, iš Šv. Mikalojaus bažnyčios. Labai mielas kunigas, mus išklausė ir patarė nenusivilti Dievo namais".

Moteris sako, kad iki tol ji nebuvo niekam rašiusi jokių straipsnių, tačiau paviešinusi savo šeimos istoriją ji nesigaili. "Problemos mes, matyt, neišsprendėm, būtu pernelyg naivu tikėtis, bet bent jau pačią situacija  apie "UAB  Bažnyčia " aprašėme. Šiuo metu girdžiu daug diskusijų apie atvirą pinigų prievartavimą už vienokias ar kitokias "paslaugas"  bažnyčioje, manau, neturi būti taip, kad kunigai atvirai pasako įkainius už vienokias ar kitokias ceremonijas. Žinoma, tikiuosi, kad kuo daugiau bus apie tai diskutuojama viešai, tuo  bent šiek ši situacija keisis".

Garsiosios krikštynos vyks birželio pabaigoje, ir laiminga mama džiaugiasi gražia istorijos pabaiga: "Mūsų dukrytę pakrikštys kunigas, kuris grąžino mums tikėjimą ir pagarbą baznyčiai. Kaip tik tą nuostabią dieną  Godutei sueis vieneri metai! Tikimės gražios  ir saulėtos dienos!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis