Sužinok, kaip susijęs vėžys ir žindymas krūtimi

„Ilgai maitinti vaikelį mamos pieneliu yra naudinga ne tik vaikui, bet ir mamai", - tokiu šūkiu viešoji įstaiga Prieraišiosios tėvystės centras šiais metais mini spalio 15-ąją, Tarptautinę krūties sveikatos dieną.

Žindymas saugo nuo krūties ir kiaušidžių vėžio

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, žindymas yra puiki onkologinių susirgimų prevencijos priemonė. Apžvelgus 47 krūties vėžio studijas, PSO konstatuoja, kad kuo ilgiau moterys žindo, tuo jos labiau yra apsaugotos nuo krūties vėžio. Santykinė krūties vėžio rizika sumažėjo maždaug 4,3 proc. per kiekvienus 12 mėnesių maitinimo krūtimi.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Linksmas video, kuriame šunys moko kūdikį šliaužti
Tik vyrams: kaip iš tiesų jaučiasi nėščia moteris

Esama ir daugiau tyrimų, vienas jų teigia, kad svarbūs ne tik pirmieji žindymo metai - su kiekvienu žindomu vaiku rizika susirgti krūties vėžiu sumažėja dar 7 procentais. Ji mažėja ir kiekvienais tolesniais žindymo metais.

Žindymas taip pat gali saugoti moteris nuo kiaušidžių vėžio. Tarptautinis PSO tyrimas parodė, kad kiaušidžių vėžio rizika tarp moterų, kurios žindė bent 2 mėnesius po kiekvieno gimdymo, sumažėjo 20-25 proc.

Tačiau nors esama pakankamai duomenų apie žindymo naudą mamai, informacija apie žindymą kaip apie vėžio prevencijos priemonę nėra plačiai žinoma ne tik tarp visuomenės, bet ir tarp specialistų.

Žindymo nauda abipusė

Moterys, maitindamos mažylius savo pienu, neretai motyvuoja save tuo, kad gerina vaiko sveikatą. Tačiau žinodamos, kad padeda ir sau, jos gali rasti daugiau argumentų, kodėl verta žindyti ir kodėl verta tai daryti kuo ilgiau.

„Kadangi mūsų šeimoje yra krūties vėžiu sirgusių moterų, sužinojusi, kad žindymas gali padėti man pačiai išvengti šios ligos, jaučiausi ramiau, - teigia viena VšĮ Prieraišiosios tėvystės centras steigėjų Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė. - Vis dėlto dar nedaug moterų Lietuvoje žino, kad žindymas naudingas ir joms pačioms. Mūsų šalyje vis dar per mažai dėmesio skiriama ligų prevencijai, ir šis projektas gali būti puiki proga apie tai pakalbėti - ypač Krūties sveikatos dienos proga."

Spalio 15 -oji - Tarptautinė krūties sveikatos diena

Nuo 2008 m. tarptautinė organizacija „Europa Donna" kviečia spalio 15-ąją minėti kaip Tarptautinę krūties sveikatos dieną. Šiais metais organizatoriai ragina atsigręžti į kasdienybę ir pažvelgti, kaip paprasčiausi veiksmai gali padėti išvengti onkologinių susirgimų.

Esamos rekomendacijos krūtų vėžio ir kitų onkologinių ligų prevencijai apima tokius veiksmus kaip mitybos subalansavimas, fizinis aktyvumas, alkoholio ar nikotino atsisakymas, hormoninių preparatų vengimas ir pan. Kaip vienas iš tokių veiksnių, ypač svarbus vengiant krūtų vėžio, nurodomas vaikelio maitinimas krūtimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis