10 daiktų, kurių visada prireikia kelionėse su vaiku

Orai šiltėja ir daugelis šeimų pradeda dėlioti savo atostogų planus. Vieni žada nerizikuoti, juk lietuviškas klimatas mėgsta papokštauti, ir keliaus į šiltesnius kraštus. Kiti – patį geriausią poilsį ir ramybę randa mūsų šalies pajūriuose ar prie ežerų.

Mažų vaikų turinčios šeimos vieningai sutars – tokioms atostogoms reikia pasiruošti ir jokiais būdais neužmiršti su savimi pasiimti kelių svarbių daiktų.


PATOGI TRANSPORTO PRIEMONĖ. Nedidelis, lengvai sulankstomas sportinis vežimėlis (dažnai vadinamas tiesiog „skėtuku") – tikrai bus reikalingas tiek trumpesnėse, tiek ilgesnėse kelionėse. Jis patogus, nes lengvai telpa į automobilio bagažinę, jo nereikia išardyti, jis mažai sveria. Vaikiškų prekių parduotuvėse jau galima rasti net tokių, kurie itin lengvi ir patogiai susilankstantys, todėl juos galima pasiimti į lėktuvo saloną (tai taupo laiką ir nereikia jaudintis, kad vežimėlis pasimes bagažo skyriuje).


Aktyvesnes keliones mėgstantys tėveliai pasakys, kad nešioklė – nepamainomas daiktas. Kol mažylis ramiai joje snaus, jūs galėsite labai daug nuveikti ir pamatyti. „Ergobaby" nešioklės patiks tėvams, kurie žada su vaiku į aktyvias keliones leistis net ir jam paaugus – mažylį galima nešti tiek užsidėjus ant savo krūtinės (veidu į save arba kelią), tiek ant nugaros.


VANDUO IR UŽKANDŽIAI. Maistas bus reikalingas visos kelionės metu: tiek lėktuve (ypač patogu tyrelės išspaudžiamose pakuotėse, nes nereikia šauktų ir šaukštelių), tiek automobilyje. Jei keliaujate su kūdikiu, į lėktuvo saloną užkandžius ir gėrimus galite neštis be apribojimų. Kylant ir leidžiantis lėktuvui, duokite vaikui ko nors atsigerti arba pavalgyti (jei žindote, priglauskite prie krūtinės). Jei jūsų kūdikiui 0–6 mėnesiai, jums nieko neprireiks (jei maitinate savo pienu) arba reikės tik pieno mišinio ir vandens. Jei vaikas vyresnis nei pusės metų, tuomet labai patogu įsidėti keletą pakuočių užpilamų košių ir tyrelių. Šiam maistui paruošti ir pašildyti tereikės karšto vandens, kurį gausite kiekviename viešbutyje.


Šiltuoju sezono metu vaikams reikia kuo daugiau vandens, todėl nepamirškite indo, iš kurio jūsų kūdikis yra pratęs gerti. Pačios patogiausios – „Tommee Tipee" neišsiliejančios gertuvės. Būsite ramūs, kad jūsų krepšys nebus pilnas vandens.


PATOGI APRANGA. Kelionėse patariama kūdikį aprengti sluoksniavimo principu, kad būtų paprasta kelis drabužėlius nurengti lėktuve ar automobilyje ir dar kelis atvykus į šalį, kurioje poilsiausite. Jei jūsų vaikas visai mažas – atostogoms pasiimkite daugiau smėlinukų. Jei vyresnis nei šešių mėnesių – lengvai aprengiamų, plonos medžiagos palaidinių, šortukų, mergaitėms – suknelių.

Jei atostogausite Lietuvoje, nepamirškite ir šiltesnių drabužėlių – vakarai būna vėsūs, o ir dienomis gali būti lietinga ar vėjuota.


VAISTINĖLĖ. Kiekviena mama geriausiai pažįsta savo vaiką ir žino, kokių vaistų jam gali prireikti. Nepamirškite pasiimti vaistinėlės, nes svetimoje šalyje ar kažkur miškuose prie ežerų gali būti sudėtinga greitai atrasti vaistinę.


APSAUGA NUO SAULĖS. Kūdikius geriausia laikyti pavėsyje ir vengti tiesioginių saulės spindulių arba jais mėgautis saikingai. Apsaugos priemonės nuo saulės vaikams turi būti su ne mažesniu nei SPF 50 apsaugos filtru. Galite rinktis kremus, pienelius ar purškiamas priemones. Kūdikėlių oda dar labai jautri ir greitai pažeidžiama, todėl nepamirškite šiomis priemonėmis jos tepti kas kelias valandas. Į ką svarbu atkreipti dėmesį, perkant apsaugą nuo saulės patiems mažiausiems? Ant pakuotės turi būti parašyta, nuo kokio amžiaus mažyliams ji tinka, taip pat rinkitės tuos kremus, kurių aktyvioji medžiaga yra cinko oksidas arba titano dioksidas, o ne kiti, neaiškūs, cheminiai junginiai.


Pasiimkite kelias kepures, jei viena kažkur dingtų, jums bus reikalinga kita – karštomis dienomis kūdikiui, kaip ir vaikams ar suaugusiems, nevalia būti lauke be galvos apdangalo.


APSAUGA NUO UODŲ. Jei atostogausite Lietuvoje, turite nepamiršti, kad čia vakarais uodai rengia tikras „puotas", kurios mažam vaikui labai pavojingos. Šių vabzdžių įkandimai jautriai, plonai mažylio odai gali būti skausmingi ir sukelti rimtas alergines reakcijas. Rinkitės tokius, kurie pagaminti iš kuo natūralesnių žaliavų, be parabenų, mineralinių aliejų, silikonų, PEG/PPG. Beje, atidžiai perskaitykite, kas parašyta ant pakuotės – daugelis priemonių tinka tik vaikams nuo trejų metų dėl sudėtyje esančių eterinių aliejų, galinčių alergizuoti odą.


ŽAISLAI, KRAMTUKAI. Pilno lagamino žaislų tokiems mažiems vaikams tikrai nereikia, tačiau įsidėkite kelis mylimiausius. Vieną, su kuriuo mažylis mėgsta miegoti, ir dar kelis, su kuriais jam patinka žaisti. Tam tinka barškučiai, kramtukai, kaladėlės. Jei baiminatės, kad vaikas viską išmėtys ar žaislus bus nepatogu pasiimti į lėktuvą, rinkitės „Cheeky Chompers" kaklaskarę su pritvirtintu kramtuku. Ji ne tik surinks kūdikio seiles, bet ir pasitarnaus kaip žaislas, kuris visada yra kartu.


TURISTINIS IŠKYLŲ KILIMĖLIS. Puikiai tiks susidėti reikalingiausiems daiktams, o, atvykus į poilsio vietą – kaip patiesalas ant žolės ar smėlio.


SAUSKELNĖS IR ŠLAPIOS SERVETĖLĖS. Kiek jums prireiks sauskelnių, priklauso nuo to, kiek dienų atostogausite. Poilsiaudami paplūdimyje ar prie baseino, leiskite kūdikiui pabūti nuogu užpakaliuku. Tegul jo oda „pasiilsi" nuo sauskelnių. Jei su vaiku planuojate plaukioti baseine – nepamirškite sauskelnių, skirtų maudynėms.


Šlapios servetėlės – būtinos kiekvienos mamos kuprinėje. Jų prireiks tiek norint nuvalyti purvinas vaiko rankas, tiek keičiant sauskelnes. Į kelionę pasiimkite jau išbandytas servetėles, kurios nealergizuoja mažylio odos.


MAMOS KUPRINĖ ARBA KREPŠYS. O kur susidėsite visus šiuos daiktus ar tuos, kuriuos norėsite visada turėti šalia? Nesvarbu, ar daug keliausite, ar eisite vos iki baseino – kuprinė pravers susidėti visiems vaikui ir jums reikalingiems daiktams. Kai kurios mamų rankinės būna tokios talpios (turi net dešimt ar daugiau kišenėlių ir skyrių), kad viskas būtų tvarkingai sudėta bei lengvai randama.

Užsakymo nr.: PT_74757578

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis