Ar reikia sveikam vaikui ortopedinių batukų?

Ortopedinių batukų tenka laukti kartais net keletą mėnesių, nes labai ilgos juos užsakiusiųjų eilės. Ar tikrai visoms laukiančioms kojytėms jie būtini? Gal tokį „deficitą" verta užsisakyti ateičiai? Konsultuoja vaikų ortopedė Svetlana Averkina.

Kodėl labai dažnam mažyliui gydytojai pataria avėti ortopedinius batukus? 

Visi kūdikiai gimsta pilnapadžiai. Tai normalus fiziologinis reiškinys, nes mažų vaikučių pėdutės turi daug riebalinio audinio. Pradėjusiam vaikščioti mažyliui riebalinio audinio „pagalvėlės" suteikia stabilumo. Išilginiai pėdos skliautai pradeda vystytis tik nuo 3-4 metų, o baigia sulaukus mokyklinio amžiaus, dažniausiai apie 10-13 gyvenimo metus (pasitaiko, kad tik 16-os). Tai priklauso nuo vaiko brendimo spartos. Pediatrai ir šeimos gydytojai į tai gana dažnai neatsižvelgia ir mažyliams ortopedinius batukus bei įdėklus (vidpadžius) pataria dėvėti be jokio reikalo. Prieš keletą metų Kūno kultūros ir sporto akademijos rezidentė tyrė 14-15-os metų Kauno vidurinių mokyklų moksleivius ir jei kildavo abejonių dėl jų pėdų būklės, atvesdavo pas mane. Atlikus kompiuterinį pėdų tyrimą ir apklausus bėdų turinčius vaikus, paaiškėjo, kad jie nuo mažens avėjo ortopedinę avalynę ar naudojo įdėklus. Tad tėveliai neturėtų patys spręsti, ar vaikui reikia ortopedinių batų arba vidpadžių. Jei neramu, geriau atvesti pas ortopedą.

Vidpadžiai pilnapadystės negydo? 

Per dvidešimt darbo metų mačiau vos dešimt vaikų, turinčių įgimtą plokščiapėdystę, kurią reikėjo gydyti. Kol sveiko vaiko pėda dar tik formuojasi, įdėklų tikrai nereikia. Nebent vaikas kuo nors sunkiai ir ilgai sirgo, nevaikščiojo ir kojų raumenys nusilpo. Vidpadžius patartina nupirkti ir storuliukui, nes jo pėdos pervargsta dėl nuolatinės apkrovos. Kitiems mažyliams nereikalingi, bet jie turėtų daugiau judėti, kad raumenys gautų pakankamai darbo. Tėveliai turi stebėti savo vaiką, nes ne visi vienodai vystosi. Jei raiščiai ir raumenys silpnesni, vėliau pėdutė gali pakrypti, pradėti vystytis pilnapadystė.

Kuriems mažyliams iš tiesų reikia ortopedinių batukų? 

Ortopedinė avalynė dažniausiai skiriama mažyliui, kuris greitai pavargsta, nenori daug vaikščioti, bėgioti, skundžiasi, kad skauda pėdutes, kai jos krypsta į vidų ar išorę, šleivoja ir padarius jų atspaudą matyti, kad pilnapadystė pagal vaiko amžių yra per didelė, tai yra, vėluoja pėdučių raida.

Kiek kainuoja viena batukų pora? 

Esant pilnapadystei, ligonių kasos kompensuoja 95 proc. kainos, kitą dalį turi sumokėti tėveliai. Tačiau jei yra didelis pėdos šleivumas į išorę ar vidų, įgimtos pėdų deformacijos, ligonių kasos kompensuoja visą kainą. Svarbu suprasti, kad masažai ir mankštos yra daug svarbesni nei batukai. Žinoma, poliklinikoje paskirtų penkių ar dešimties mankštų ir masažų per mažai, mama turėtų išmokti ir pati su vaiku kasdien dirbti. Pratimukai ir masažo judesiai lengvi, tad paprasta atlikti. Jei mažylis priešinasi, galima sudominti žaidimais ir užtrukti neilgai, tik 10-15 minučių. Tai padėtų raumenukams stiprėti.

Per kiek laiko batukus pagamina? Jei užtrunka gamyba, gal reikia užsisakyti didesnius? 

Batukai visada gaminami 1-1,5 centimetro didesni, kad vaikui užtektų visam pusmečiui, užsakyti dar didesnių nereikia, nes kai per dideli, gydymui reikalingų pakeitimų gali atsirasti ne reikiamoje vietoje. Batukų, pagamintų anksčiau laiko, išlaidų ligonių kasos nekompensuoja. Juos dažniausiai pagamina per 1-2 mėnesius. Jei reikia laukti labai ilgai, vaikas įrašomas į eilę ir, likus maždaug mėnesiui, kviečiamas matuoti kojytę. Prieš matuojant kojytes mažylį visada dar kartą apžiūri gydytojas, kad įsitikintų, ar nepasikeitė pėdų deformacija. Jei tėveliai batukų nori anksčiau, už juos gali patys sumokėti. Užsakymo lape užrašomas jų banko sąskaitos numeris ir ligonių kasos, kai gali, į ją perveda kompensuojamąją sumą.

Kas kiek laiko priklauso nauja pora? Ar sumokėjus visą kainą galima užsisakyti dar vieną porą? 

Vaikui priklauso vieni ortopediniai batukai kas pusę metų, ligonių kasos kompensuoja tik šias išlaidas. Bet jei tėveliai sumoka, pagaminami be eilės, greičiau nei per mėnesį. Jei jie nereikalauja kompensacijos iš ligonių kasų, galime pagaminti tiek porų, kiek pageidauja.

Skubėti pirkti ar laukti: gal vaikas bėdą išaugs? 

Jei jau ortopedas sako, kad reikia batukų, vadinasi, tikrai reikia. Inksto formos pėdučių deformaciją ir šleivapėdystę be specialios avalynės ir įdėklų ištaisyti sunku. Maža to, deformacija gali didėti, nes lieka apkrauta išorinė pėdos dalis. Šleivapėdystę gydo batukai, kurių „nosytės" nusuktos į išorę. Jie nykštį stumia į išorę, neleidžia krypti į vidų, kietas užkulnis trukdo kulnui pakrypti į vidų, o specialus įdėklas koreguoja išorinę pėdos dalį. Kai yra plokščiapėdystė, svarbiausia vidpadžio ir specialios avalynės užduotis - prilaikyti pėdos skliautą ir neperkrauti raumenų, kad vaikui neskaudėtų.

Ar ortopedinius batukus reikia avėti ir namie? Gal užsakyti iškart dvi poras - kiemui ir namams? 

Kai yra plokščiapadystė, nuolat avėti batukus nebūtina, net jei skauda pėdutes. Kai nėra apkrovos, nėra ir skausmo. Jis kyla daugiau pavaikščiojus ir pabėgiojus, tad batukai reikalingesni lauke. Tačiau kai mažyliui nustatyta šleivapėdystė, juos avėti patartina nuolat ir lauke, ir namie. Sunkesnėms kojyčių deformacijoms gydyti batukų (ir net įtvarų) reikia net nakčiai.

Tėveliai kuo greičiau nori vaiką apauti madingais ir gražiais batais. Per kiek laiko kojytės bus tiesios? 

Nereikia skubėti. Svarbiausia - ištiesinti kojytes. Būna, tėvai sako, kad pusę metų vaikas avi batukus ir nė kiek nepagerėjo. Gydo ne batukai, o mankštos, masažai, kalcio ir vitamino D papildai, kurie stiprina raiščius ir raumenis. Kada batukų jau nereikės, priklauso nuo to, kada vaikas pradėtas gydyti. Jei nuo kūdikystės, rezultatai greitesni. Jei vaikui pradėjus vaikščioti, priaugus daugiau svorio, sėkmė ateis vėliau. Kai inksto formos pėda susiformuoja padėvėjus vidpadžius, ji kartais išsitaiso po pusmečio. Šleivapėdystė gydoma 3-4 metus, kartais ir ilgiau.

Ar išaugtus sesės ortopedinius batukus gali avėti brolis? 

Speciali avalynė gaminama iš natūralių medžiagų, ji greit nesusidėvi, todėl neretai atiduodama kitam vaikui. Jokiu būdu negalima ortopedinės avalynės kam nors „perleisti", net broliui ar sesei! Kartais užtenka 1-2 mėnesių, kad atsirastų pėdų deformacija. Prisimenu mergaitę, kurios pėdutė buvo inksto formos. Ji avėjo specialią avalynę, pėdutė sunkiai tiesinosi. Kai tėveliai atvedė jaunesnį brolį, pamačiau skersinę plokščiapadystę, nykštys „lipo" ant kitų pirštų. Iš pradžių pamaniau, kad tai įgimta. Tačiau prisiminiau, kad tą berniuką mačiau dar kūdikystėje ir jo pėdutės buvo sveikos. Paklausiau, kodėl taip atsitiko. Mama pasakė, kad mergaitės batukais vėliau avė broliuką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis