Atmintinė tėveliams: kaip aprengti vaiką, kad jis lauke nesušaltų

Vaikams kuo daugiau laiko praleisti lauke – būtinybė. Net tada, kai oras darosi darganotas, lyja ar iškrenta pirmosios snaigės, nereikėtų užsidaryti namuose. Vaikų gydytojai rekomenduoja žaidimams lauke ar tiesiog pasivaikščiojimams kasdien skirti bent kelias valandas.

Tiesa, jei norite, kad mažylio nuolat nekamuotų peršalimo ligos, turite žinoti keletą taisyklių, kokius kriterijus turi atitikti lauko apranga ir kaip teisingai jį aprengti.

DRABUŽIŲ SLUOKSNIAVIMAS. Jei tinkamai vaiką aprengsite sluoksniais, jis niekada nesušals. Daugelis vaikiškų prekių parduotuvių konsultantų, prekiaujančių žiemos apranga vaikams, pataria laikytis trijų sluoksnių principo. Pirmasis – merino vilnos apatiniai drabužiai („LORITA" prekinis ženklas siūlo nuo smėlinukų iki palaidinių ir kelnyčių). Antrasis – „flyso" medžiagos apranga. Trečiasis – žiemos oro sąlygoms pritaikytas, neperšlampamas, neperpučiamas, leidžiantis vaiko odai kvėpuoti vientisas arba dviejų dalių kombinezonas. Būtent toks yra skandinavų prekinis ženklas „HUPPA", siūlantis visus šiuos kriterijus atitinkančius, itin aukštos kokybės, tačiau kartu ir stilingus kombinezonus vaikams. Pavyzdžiui, dviejų dalių „AVERY Fuchsia" komplektai skirti dėvėti esant nuo 0 iki net minus 30 laipsnių šalčiui.

DAUGIAU – NEREIŠKIA ŠILČIAU. Vaikiška lauko apranga turi būti lengva, patogi, nevaržanti judesių. Pamirškite iš senų laikų atėjusį įsitikinimą, kad kuo drabužiai storesni – tuo šiltesni. Šiais laikais technologijos gerokai pažengusios į priekį ir lauko apranga kuriama tokia, kad atitiktų du svarbius kriterijus: šildytų, bet tuo pačiu būtų pritaikyta aktyviam judėjimui. Ši taisyklė galioja ir apatiniams drabužiams – geriau ne keli itin stori megztiniai, o merino vilnos apranga, kuri išgarina drėgmę, tačiau sulaiko šilumą, ar „flyso" medžiagos (lengvai prižiūrima, itin minkšta bei greitai džiūstanti medžiaga, kuri puikiai šildo, suteikia maksimalų komfortą pasivaikščiojimų metu). Pavyzdžiui, suomių prekinis ženklas „Lassie" rudens-žiemos kolekcijose turi tiek itin lengvus lauko drabužius, kurie puikiai apsaugos nuo šalčio, tiek „flyso" medžiagos apatinių drabužių komplektus.

AR VAIKAS NESUKAITO? Daugelis jaunų tėvelių labai jaudinasi, ar vaikas nesušals, tačiau jie užmiršta, kad perkaitinimas– dar pavojingesnis. Atsiminkite, kad suaugusieji ir vaikai šaltį jaučia skirtingai, nes vaikų medžiagų apykaita yra greitesnė, tad net jei jums atrodo šiek tiek vėsoka – mažyliui gali būti pats tas. Lauke tikrinkite ne rankas ar nosį, o kaklą – jis geriausiai parodo, ar vaikui nėra per karšta, ar per šalta. Jei mažylis, namuose jį nurengus, visas sukaitęs, prakaituotas, raudonais žandais – tai gali būti ženklas, kad apranga jam yra netinkama, kitą kartą vaiką renkite bent vienu sluoksniu mažiau drabužių.

APRANGA – PAGAL AMŽIŲ. Vienaip reikėtų į lauką aprengti kūdikį iki šešių mėnesių, kuris dar nesėdi ir didžiąją dalį laiko miegą, kitaip – sėdintį mažylį, dar kitaip – jau lakstantį vaiką. Su kūdikiu pirmą kartą dešimčiai minučių į lauką išeiti reikėtų jau tada, kai jam bus vos kelios dienos. Šį laiką didinkite, nes grynas oras – labai gerai veikia naujagimius, padeda jiems atsipalaiduoti ir geriau pamiegoti. Kūdikiui reikia vientiso kombinezono (didelį pačių mažiausių vaikų aprangos asortimentą siūlo „Coccodrillo" prekinis ženklas), tačiau po juo labai storai mažylio neprirenkite, geriau ant vežimėlio viršaus užklokite šiltą pledą. Taip pat – jokiais būdais vežimėlio neuždenkite, tegul oras laisvai jame cirkuliuoja.

Atskirą kombinezoną geriau pirkti vaikui, kuris jau aktyviai juda, vaikšto, dūksta. Striukės ir kelnių (kartais jos būna su petnešomis, o kartais su liemene) komplektas nevaržo judesių, neleidžia sukaisti, yra itin patogus tais atvejais, kai vaikas dažnai vaikšto iš lauko į namus ar prekybos centrą.

DRĖGMEI ATSPARI AVALYNĖ. Daugelis sutiks, kad tada, kai šalta, pirmiausia vėsta kojos. Vaikai lauke laksto negalvodami, kur padėti koją, todėl dažnai įlipa ir į balą, ir į sniego pusnį, todėl jų batai turi būti ne tik tvirti, neperšlampami, pašildyti viduje, tačiau ir šiek tiek „pakelti" nuo žemės. Pavyzdžiui, „Lassie" firmos žieminiai aulinukai vaikams yra su specialiu storu guminiu padu, kuris visiškai nepraleidžia šalčio. Dar vienas batų privalumas – užsegimas su lipdukais. Taip vaikui daug paprasčiau pačiam juos apsiauti ir nusiauti.

NEPERŠLAMPAMOS PIRŠTINĖS. Lietuvoje rudenį ir žiemą itin drėgnas klimatas, todėl medžiaginės pirštinės vaikui bus nepatogios bei netinkamos. Rinkitės kumštines (jos geriau sulaiko šilumą ir vaikui jas paprasčiau pačiam užsidėti bei nusiimti, pasiūtas iš neperšlampamos medžiagos. Pavyzdžiui, „HUPPA" pirštinės ne tik atitinka šiuos kriterijus, tačiau ir yra pasiūtos iš itin patvaraus audinio pluošto, sukurto naudojant specialią technologiją, kuri suteikia stiprumo bei apsaugo nuo dilimo.

PATOGŪS IR GERAI PRIGLUNDANTYS AKSESUARAI. Dar vienas svarbus lauko aprangos aksesuaras – kepurė. Jei lauke minusinė temperatūra, galvą ir ausis reikia itin saugoti. Daugelio tėvelių pamėgtos – kepurės-šalmai, kurios ne tik puikiai priglunda, nepalieka „plyšių" vėjui patekti, tačiau atlieka šaliko funkciją. Rinkitės tokias, kurios būtų dviejų sluoksnių, geriausia, kad vienas jų – natūrali vilna.

Nepamirškite, jei lauke „kanda" šaltukas – būtina pasirūpinti ir vaiko veidu. Patepkite jį specialiu, skirtu nuo šalčio ir stiprinančio odos apsauginį sluoksnį, kremu. Taip pat – nepamirškite geros nuotaikos bei tinkamos aprangos sau, nes tada, kai pramogos, veikla lauke smagi tėveliams – ji labai maloni ir jų mažyliams.

Užsakymo nr.: PT_76393053

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis