Kaip sutramdyti dygstančių dantukų skausmą: būdas, kurį mėgsta Holivudo įžymybės

Pradėjus dygti dantukams, kūdikis pradeda gausiai seilėtis, jam niežti dantenas, jis tampa irzlus, kiša pirštukus į burnytę. Kai tai nepadeda, burnytėn deda viską, kas papuola po ranka.

Šis laikotarpis dažniausiai nelengvas ne tik kūdikiui, bet ir tėveliams, todėl svarbu atrasti veiksmingų priemonių.

Kiekvienam vis kitaip

Dantukai kiekvienam mažyliui pradeda dygti skirtingo amžiaus. Kai kuriems kūdikiams pirmieji dantukų dygimo požymiai pasireiškia jau trečią-ketvirtą gyvenimo mėnesį (kartais net antrą), kitiems – tik 7-8 mėnesį.

Apytiksliai, dantukai turėtų dygti tokia tvarka:

Apie 6-ąjį mėnesį – du pirmieji priekiniai apatiniai kandžiai.

Apie 6-7-ąjį mėnesį, per du mėnesius nuo kandžių pasirodymo – du priekiniai viršutiniai kandžiai. Šiais keturiais dantukais kūdikis kanda.

Apie 9-ąjį mėnesį – keturi šoniniai dantukai, kuriais kūdikis kramto.

Apie 10-14-ąjį mėnesį – keturi krūminiai dantys, kuriais kūdikis smulkina maistą. Tuomet – iltiniai ir dar keturi krūminiai dantukai.

Apie antruosius metus išdygsta paskutinieji pieniniai dantukai.

Iš viso pradedančio vaikščioti mažylio burnytėje būna 20 dantukų.

Labai retai, bet pasitaiko, kad kūdikis gimsta jau turėdamas dantukų.

Pirmoji pagalba

Dygstant pirmiesiems dantukams, kūdikio dantenos parausta, patinsta. Krūminių dantukų dygimas dažniausiai yra mažiau nemalonus, nes tokiu metu kūdikis gauna kietesnio maisto, todėl dantukai greičiau prasikala į paviršių.

Nuraminti dantenų niežulį ir skausmą gali padėti specialūs tepaliukai, tačiau jų poveikis trunka gana neilgai – mat juos nuplauna seilės. Be to, kūdikiai šios procedūros nemėgsta, dar labiau suirzta. Taip pat kūdikiui galima duoti čiulpti šaltu vandeniu suvilgytą marlę, šiltos ramunėlių ar aviečių arbatos, pamasažuoti dantenas švariu pirštu. Vaistus vartoti rekomenduojama tik kraštutiniu atveju.

Padėti greičiau dantukams prasikalti, pamasažuoti maudžiančias, niežinčias dantenas padeda įvairūs specialūs kramtukai. Kiek paaugusiam vaikui galima duoti graužti ir atvėsintą morką ar kito kietesnio maisto, tačiau atminkite, kad su tokiu "kramtuku" kūdikio negalima palikti vieno, nes jis gali užspringti!

Ir žaislas, ir "vaistas"

"Mano septynių mėnesių sūnus Martynas, kaip ir dauguma tokio amžiaus vaikų, kenčia nuo dantukų dygimo keliamo maudimo. Nuo pirmos dienos jis iškart susidraugavo su kramtuku- žirafa. Šis labiau į žaislą panašus kramtukas mus išgelbėjo ne kartą ir padėjo išgyventi blogiausias akimirkas, ypač kai dantukai, rodos, dygdavo labai lėtai. Kai yra žirafa, jis kitų žaislų ir kramtukų net neima į rankas", - pasakoja Evelina (26 m.).

Kramtukas "Sophie the Giraffe" stimuliuoja visus kūdikio pojūčius – klausą, lytėjimą, matymą (akis traukia tamsios dėmės), skonio receptorius, uoslės (turi švelnų, lengvai atpažįstamą kvapą). Žirafos ilgos ir lanksčios detalės – kojos, rageliai ir ausys patogios kramtyti mažyliui.


Gamintojo nuotr.

Vaikai itin mėgsta žirafos skleidžiamus garsus, jiems lengva šį kramtuką laikyti. Dėl šios priežasties kramtukas tampa tarsi žaislu, su kuriuo kūdikiui nepabosta žaisti, o taip pat – padėti savo dantukams prasikalti greičiau ir lengviau.

Įžymybių numylėtinis

Kompanijos "Vulli" gaminama "Sophie the Giraffe" yra visiškai natūralus kūdikių kramtukas. Jis gaminamas iš natūralaus kaučiuko, dažomas maistiniais dažais rankiniu būdu, todėl jo sudėtyje nėra nei ftalatų, nei kitų cheminių medžiagų. Gamintojai vadovaujasi aukščiausiais saugumo standartais ir išskirtinėmis vertybėmis, todėl "Vulli" žaislai gaminami iš vaikams nekenksmingų ir lengvai perdirbamų medžiagų, neteršiančių gamtos. Todėl tai – saugus draugas naujagimiui ir kūdikiui.

Įdomu tai, kad šis vaikiškas kramtukas – žirafa Sophie "gimė" dar 1961 metais, gegužės 25 dieną, kurią minimas Sofijos vardadienis. Nuo pat pradžių žaslas buvo gaminamas iš ekologiško latekso, išgaunamo iš Hevea medžio, o šio kramtuko išvaizda išliko lygiai tokia pati, kokia buvo prieš daugiau nei 50 metų.

Nuo pat pirmųjų dienų žirafa Sophie tapo populiariu kramtuku, kuris, vos pradėjus dygti dantukams, tampa geriausiu tėvų ir vaikų draugu, palengvinančiu šį nelengvą laikotarpį. Šiandien šis kramtukas ne mažiau populiarus – jį galima išvysti ne vienos įžymybių atžalos rankose. Ši žirafa tapo ne tik puikia pagalbine priemone, bet žaisminga įvaizdžio dalimi.

Vulli gaminiais prekiaujama net 75 pasaulio šalyse. 30 milijonų kūdikių visame pasaulyje jau susidraugavo su Sophie.

Užsakymo nr.: PT_71174772

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis