Kokie pavojai smalsių vaikų tyko namuose

Aplinkui tiek daug įdomybių, kurias smalsu pačiupinėti, pauostyti, paragauti, patikrinti, ar telpa į burnytę, nosytę, ausytę… Smalsus vaikas kartais prisišaukia nelaimę. Konsultuoja pediatrė medicinos mokslų daktarė docentė Jolanta Kudzytė.

Smalsuolis paspringo 

Kūdikis gali paspringti ne tik kietu daikčiuku (maža žaislo detale, maistu), bet ir gėrimu. Neretai mama savo atžalėlei duoda pažaisti savo papuošalais – karoliais ar iš smulkių detalių suverta apyranke, auskarais. Kad neverktų, į rankytes įkiša piniginę. O joje – tikras lobynas. Pavojus užspringti tyko ir gamtoje. Vaikelis gali įkišti į burnytę trauklapio varpą, smilgą ar mažą akmenuką. Netikėtai trukteli oro, užsikosti ir svetimkūnis nuslysta į burnytę ar kvėpavimo takus (bronchus, plaučius). 

Ūgtelėjęs mažylis (ar net mokinukas) neretai paspringsta sprangiu, kietu riešutu, saulėgrąžos sėklyte, ypač jei valgo bėgiodamas, šokinėdamas, juokdamasis. Vaikas pradeda kosėti. 

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip išvirti sveikiausią daržovienę?
Kaip apskaičiuoti, koks bus jūsų vaiko ūgis?

Pavojaus signalas – kosulys

Paspringus kosulys būna priepuolinis ir tęsiasi ilgiau nei įprastai. Kai mažiukas užspringsta koše ar skysčiu, pakosėjęs po kiek laiko atkosti tai, kuo paspringo. Kietas svetimkūnis sukelia daugiau nerimo ir bėdų. Jei vaikutis neatkosėja, o mama net nežino, kad buvo užspringęs, įstrigęs svetimkūnis gali užkimšti bronchus. Vaikutis neįprastai kvėpuoja, dūsta, jį vargina sausas kosulys, bronchitas ar net plaučių uždegimas, kuris gali kartotis tol, kol gydytojai supras, kas iš tiesų atsitiko. 

SOS! Užspringęs vaikas gali staiga pamėlti ar išbalti, prarasti sąmonę, dūsti, švokšti. Tėveliai turi patys kuo skubiau vaikui suteikti pagalbą. Jei svetimkūnis vis tiek nepasišalina, nedelsdami kreiptis į gydytojus, kad pašalintų, nes bronchams suspazmavus vaiką gali ištikti mirtis.

Pagalba paspringus 

Smalsutį paguldykite pilvuku žemyn ant rankos ar kelio ir penkis kartus lengvai suduokite tarp menčių. Tą patį pakartokite žemiau krūtinkaulio, mažylį paguldę ant nugaros. Didesniam vaikui pagalbą reikia suteikti apkabinus iš nugaros, savo rankas uždėjus vieną ant kitos ir kelis kartus stipriai spūstelėjus žemiau krūtinkaulio („duobutėje“). Susidaro spaudimas ir svetimkūnis iš kvėpavimo takų išlekia pats arba vaikas jį atkosėja. 

Jei pagalba buvo neveiksminga arba per vėlai sužinojote, kad vaikas paspringo, jis nebekosti ir nebedūsta, svetimkūnį galima išimti tik atlikus bronchoskopiją. Kreipkitės į gydytoją.

Svetimkūnis burnytėje 

Norėdamas paragauti kokio nors daikčiuko, vaikas netyčia gali nuryti. Jei mažylis prarijo neaštrią žaisliuko detalę ar sagutę, tai nėra pavojinga. Pasišalins su išmatomis. 

Pagalba: Pastebėję, kad pypliukas prarijo mažą, neaštrią detalę ar kokią kitą smulkmenėlę, labai nesijaudinkite, nes gali pasišalinti kartu su išmatomis. Tačiau adata, vinis ar kitas aštrus daiktas gali įstrigti žarnoje ar ją pradurti. Tad vaikui duokite kuo daugiau kietos duonos, kad jos gumulėliai svetimkūnį nustumtų žemyn ir tuštinantis išeitų laukan. Jei abejojate, ar pasišalino, kreipkitės į gydytoją. Jis nusiųs peršviesti žarnyno.

Svetimkūnis nosytėje 

Mažylis susipažįsta su savo kūnu, aptikusiam skylutę nosyje ar ausyje smalsu pabandyti, kas telpa. Jei nelenda į vieną, taiko į kitą. Smagus žaidimas, tačiau pavojingas, nes kietas daikčiukas išbrinksta ir pradeda spausti audinius. Prasideda pūlingoji sloga, sinusitas, nosies išskyros skleidžia nemalonų kvapą, vaikutis kvėpuoja pro nosį. 

Pagalba: Pamatę, kad mažylis kažką įkišo, į nosytę įlašinkite vaistų nuo slogos ar vandens ir liepkite stipriai pūsti. Jei svetimkūnis nepasišalino arba vaikutis pernelyg mažas, kad sugebėtų išsišnirpšti nosytę, vykite į polikliniką ar ligoninę. Kol nuvyksite, didesniam vaikui pasiūlykite kvėpuoti burna, kad įkvepiant pro nosį svetimkūnis nenuslinktų gilyn.

„Kamštukas“ ausyje 
Jei mažiukas kokią nors smulkmenėlę – karoliuką, žirnį ar sagutę įsikiša į ausį, gali prasidėti pūlingasis ausies uždegimas (otitas). Ji supūliuoja, vaiką vargina skausmas. 

Pagalba: Svetimkūnio nekrapštykite ir neleiskite to daryti vaikui, nes įlįs giliau, pažeis ausies būgnelį. Gali pablogėti klausa. Jei žinote, kad mažylis įsikišo nebrinkstantį daiktą, pavyzdžiui, plastikinį karoliuką, į ausį įlašinkite drungno vandens, o didesnio vaiko dar paprašykite palenkti galvą į pažeistos ausies šoną ir pašokinėti ant vienos kojos. Tačiau įtarus, kad pakliuvo brinkstantis daiktas, lašinti vandens kenksminga, nes išpampusį ir padidėjusį svetimkūnį bus sunkiau „išprašyti“. Jei kartu su vandeniu svetimkūnis nepasišalino, skubėkite pas ausų, nosies ir gerklės gydytoją poliklinikoje ar ligoninėje. Ten specialiu įtaisu apžiūrės ausies vidų ir ištrauks svetimkūnį. Gali prireikti bendrinės nejautros.

Mažiuk, negalima! 

4 patarimai, kaip neprišaukti bėdos:

1. Neleiskite mažyliui žaisti su pavojingais, jo amžiui netinkamais žaislais, imti lengvai išardomus, nuplėšiamomis detalėmis žaislus, byrančius papuošalus ar raktų pakabukus. 

2. Nė akimirkai mažylio neišleiskite iš akių. Jei ropinėdamas ant grindų ar pievoje aptiktą „lobį“ įsikišo į burnytę, tuoj pat ištraukite. Patikrinkite, ar burnoje dar ko nors nėra. 

3. Kol sueis treji, neduokite vaikui valgyti jokių riešutų ir saulėgrąžų. Tai produktai, kurie vaikams labai pavojingi. 

4. Mokykite valgantį vaiką sėdėti prie stalo, nenurijus kąsnio nekalbėti, nesijuokti, nebėgioti ir neišdykauti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis