Kokio amžiaus mažylis lengviausiai atsisako mamos pieno?

Atpratinimas nuo krūties - dar vienas išbandymas jaunai mamai. Kada nujunkyti kūdikį, kaip jam padėti atsisakyti tokio mielo įpročio? Konsultuoja pediatrė docentė Jolanta Kudzytė.

Ar pradėjus kūdikį maitinti košytėmis krūtyse sumažėja pieno? 


Nuo šešto mėnesio kūdikiui duodama ne tik mamos pieno, bet ir papildomo maisto. Tad krūtyse pieno iš tiesų mažėja. Jo vietą vaiko valgiaraštyje užima košytės. Prie mamos krūties jis vis dažniau glaudžiamas jau pasisotinęs, tad ir ištraukia mažiau. Kai į metų pabaigą kūdikis vis daugiau valgo papildomo maisto, krūtyse pieno dar labiau sumažėja, nes ilgėja tarpai taip žindymų, be to, ir žindomas rečiau. Nusprendus nujunkyti, pirmomis dienomis vaikutį reikia žindyti tik du kartus per parą – ryte ir vakare.


Ar yra nuorodų, kaip nustoti žindyti?


Kiekvienai mamai vis kitaip. Daug priklauso nuo priežasties, dėl kurios ji nustoja žindyti: gal grįžta į darbą ar apsisprendžia nebeduoti krūties, nes vaikučiui sukako dveji. Nusprendusi eiti į darbą, nujunkyti mama turėtų bandyti dar prieš porą savaičių, kad vaikutis turėtų laiko prisitaikyti prie naujos padėties. 


Per kiek laiko galima atjunkyti kūdikį? 


Nieko nebūna staiga – nei pienas dingsta, nei kūdikis atpranta. Po pirmojo pusmečio vyksta savaiminis nujunkymas. Vienas vaikas, nematydamas mamos ir nemiegodamas šalia, nuo pieno visiškai atpranta per kelias dienas, o kitam prireikia savaitės. 


O kaip ir kada išmokyti vaikelį atsisakyti naktipiečių? 


Naujagimį ir pirmų mėnesių kūdikį žindyti būtina ir naktį, kad sočiai pavalgęs ilgiau ir ramiau miegotų, o mamos krūtyse gamintųsi pieno (šiuo paros laiku būna riebesnis). Žindyti naktimis galima liautis į pirmųjų gyvenimo metų pabaigą. Tačiau vieni kūdikiai naktį dažniau prabunda, kiti rečiau, vienus lengviau atpratinti, o kitus sunkiau. Reikia kantrybės, laiko ir pastangų. Prieš naktį galima vaikelį pamaitinti sočiau, vakarienę atidėti vėlesniam laikui, pavyzdžiui, 1-1,5 valandos. 


Kokio amžiaus mažylį lengviau nujunkyti?


Vaikas lengviausiai atpranta nuo krūties artėjant pirmam gimtadieniui. Iki dvejų metukų žindytą mažylį nujunkyti daug sunkiau, nes tai jau tampa įpročiu. Tokio amžiaus vaikelis krūties nori ne dėl pieno. Jis trokšta mamos šilumos ir paguodos. Kai mama bando krūties neduoti, vaikutis reiškia protestą. Ypač jei ji pradeda eiti į darbą ar paskaitas ir vaikutis supranta, kad yra paliekamas močiutei ar auklei. Mažylis žino: kai jis žinda, mama visada kartu su juo. Todėl ir nenori netekti krūties pienelio.

 

Kaip atjunkyti 1,5-2 metų pyplį?


Moteris, norinti atpratinti nuo krūties, turi dienai kitai (ar tik naktimis) išvykti iš namų ir vaikelį palikti su tėčiu ar močiute. Nematydamas mamytės vaikutis nenori krūties. Vietoj mamos pienuko galima pasiūlyti morkos, obuolio, sulčių ar arbatėlės. Kartais padeda atostogos. Nauja vieta, įspūdžiai vaikučiui padeda užsimiršti. Priverstinis „vaistas“ nuo įpročio žįsti mamos krūtį kartais būna ligoninė, jei mažylį slaugyti lieka močiutė.


Kurį vaikutį paprasčiau atpratinti nuo krūties?


Jautresniam vaikui, vadinamajam mamyčiukui, atprasti sunkiau. Jis dažniau nori prisiglausti prie mamos krūties. Taip pat būna nelengva ir dažniau sirgusiam mažyliui, kuriam ne kartą teko palikti namų aplinką. 


Gal lengviau tam, kuris mamos pienuko gauna iš buteliuko?


Jei mama nutrauktą pienuką supila į buteliuką ir palieka auklei, krūtyse pieno mažėja savaime, nes ilgi tarpai tarp žindymų. Vaikutis rečiau mato mamą, rečiau reikia ir krūties. 


O jei mama spenelius užklijuotų pleistru, pabarstytų pipirais, garstyčių milteliais, druska? 


Išradingos mamos visko prigalvoja. Tačiau nepatarčiau spenelių kuo nors barstyti. Tokie žaidimai gali užtrukti ilgiau nei norėtųsi.


Ar yra vaistų, mažinančių pieno gamybą?


Jokių vaistų vartoti gydytojai nepataria. Pieno gamyba – tai ne tik endokrininės, bet ir nervų sistemos veiklos vaisius. Šį procesą stabdyti vaistais tikrai nepatartina. Juk ką sako auksinė taisyklė? Siekiant, kad krūtyse būtų daugiau pieno, reikia labai to norėti ir kūdikį dažniau žindyti. O mama, norinti kūdikį nujunkyti, turi nusiteikti, kad jau nebereikia to daryti, ir galvoti, kad būtina kažką keisti. Jei mamai reikia atlikti operaciją arba iškyla kita bėda, paprastai stresas užslopina pieno gamybą. Kartais jis dingsta jau po kelių valandų.


Kada patartina neskubėti nujunkyti? 


Jei mažylis peršalęs, karščiuoja, kosėja, sloguoja arba serga kuria kita liga, kai sunkiai dygsta dantukai, išgyvena stresą (pavyzdžiui, namuose atsirado auklė), tada nieko negalima keisti – nei vaikučio mitybos, nei įpročių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis