Krikšto rūbeliai idealiai šventei: kaip išsirinkti (specialistės patarimai)

Krikštynos yra viena tų išskirtinių švenčių, kuri suburia visą šeimą, giminę, artimiausius draugus. Tai ne tik prasminga, bet ir graži šventė, todėl vienu aktualiausių klausimų tampa vaiko garderobas.

Kaip išsirinkti, kad liktų ne tik gražios nuotraukos, bet ir smagūs prisiminimai, pataria švenčių organizatorė ir dekoratorė Elena Survilienė ("Artišokas").

Jaukumas – mažose detalėse

Kuriant gražią stilizuotą krikštynų šventę, vaiko krikšto drabužėliai turi maždaug panašią svarbą ir reikšmę kaip nuotakos vestuvinė suknelė ar jaunikio kostiumas. Šventės vizija yra kuriama iš visumos, o tos visumos pagrindinis veikėjas, be jokios abejonės, šiuo atveju yra vaikelis. Todėl būtent jo išvaizda turi diktuoti nuotaiką, atspindėti šventės tematiką. Neretai krikštynoms yra pasirenkama kažkokia dominuojanti spalva kaip akcentas, tuomet ir vaiko rūbeliuose turi būti šios spalvos detalių. Reikia atsižvelgti ir į tai, ar šventė yra teminė. Užtenka tik mažos detalės, užuominos ir tai jau stilistiškai sujungs viską į vieną gražią dėlionę. Tai gali būti galvos aksesuaras ar pakabukas, mažas žaisliukas kišenėje ar kažkoks išsiuvinėtas elementas. Gražu, kai nuotaika gimsta iš smulkmenų, jos tarsi savaime sukuria tinkamą atmosferą ir jaukią aplinką.

Kalbant apie stilistiką, svarbu atkreipti dėmesį ir į drabužio modelį, audinius. Jeigu šventė vyksta natūralioje aplinkoje, gamtoje ir dekore dominuoja natūralūs gamtos elementai, tai ir drabužėliai turi derėti prie šios šventės vizijos. Derėtų rinktis natūralius audinius: medvilnę, liną, vilną, bei laisvesnius kirpimus. Jeigu planuojama oficiali, klasikinė šventė, kuri vyksta solidžiam restorane, tai ir vaikučio įvaizdis turi būti atitinkamas. Tai nereiškia, kad reikia atsisakyti natūralių audinių, tiesiog galima parinkti solidesnį rūbelio modelį, įprastesnį siluetą. Be abejo, svarbiausia yra patogumas, tačiau tai nereiškia, kad drabužis neturi būti gražus. Šiuolaikinė mada apskritai yra orientuota į patogumą, todėl dabar nereikia aukoti patogumo dėl noro atrodyti madingai.

Ką reikėtų apgalvoti

Apskritai, renkantis rūbus vaikeliui, pirmiausiai reikia atsižvelgti į jo amžių – juk dabar jau krikštija ne vien vos gimusius kūdikėlius. Tikriausiai lengviausia yra su tais mažyliais, kurie dar tik guli, jiems praktiškai bet ką galima uždėti, svarbu, kad audinys būtų malonus liesti ir niekur neveržtų, nes kitaip krikštynos gali virsti labai triukšminga švente... Jeigu vaikiukas sėdi, jau reikėtų pagalvoti, kaip drabužėliai atrodys sėdimoje padėtyje. Galbūt švarkelis yra iš kietos medžiagos ir pasodinus vaikutį jis pasikels, o vaikutis visose nuotraukose atrodys susikūprinęs. Reikia pagalvoti, kad, pavyzdžiui, kelnių ilgis būtų tinkamas, nes atsisėdus jos pasikelia ir panašiai. Geriausiai visi drabužėliai, kad ir koks modelis ir stilius būtų pasirinktas, atrodo ant stovinčio ar vaikštančio vaiko, bet jokiu būdu nenoriu raginti dėl to atidėti krikštynų vėlesniam laikui!

Labai gražu, kai visų šeimos narių drabužiai yra suderinti, tik, tiesą sakant, ne vaiko drabužėliai turi būti derinami prie suaugusiųjų drabužių, o atvirkščiai. Tai jokiu būdu nereiškia, kad mama ir dukra turi apsivilkti identiškas sukneles, ar kad mažyliui reikia pasiūti tėčio kostiumo kopiją. Belieka pasirūpinti, kad būtų pasirinkta ta pati spalvų gama, derėtų detalės. Net ir rengiant įprastą šeimos fotosesiją yra siūloma suderinti savo stilių, tuomet nuotraukos atrodo tvarkingos ir išbaigtos, taigi tokiai svarbiai šventei kaip krikštynos, ši sąlyga yra tiesiog būtina.

Be abejo, reikia pagalvoti apie galimas oro permainas. Geriausiai vaikutį rengti svogūno principu, kad paskui būtų lengviau prisitaikyti prie besikeičiančios temperatūros. Net jei prognozuojama labai šilta diena, vertėtų pasirūpinti megztinuku, nes bažnyčioje gali būti vėsoka, taip pat vakare gali atvėsti, jei šventė užsitęs ilgiau. Būtų nesmagu, jei kruopščiai apgalvoję ir parinkę drabužius, turėtumėte juos paslėpti po kokių nors spalvotu ar dryžuotu kasdieniu džemperiu.

Manau, kad drabužėlių paieška yra viena iš pagrindinių šventės planavimo dalių, nes, visgi, pagrindinis dėmesys šventėje yra skiriamas vaikui, todėl jis turi atrodyti nepriekaištingai, o visa kita tik jį papildyti arba sustiprinti tą įspūdį.

Vasaros medžiaga

Šiltuoju metų laiku, ypač vasarai įsibėgėjus, aktualiu klausimu tampa komfortas esant kaitrai. Vaikams visą dieną dalyvaujant šventėje, dūkstant atsiranda pavojus suprakaituoti, sukaisti. Šiuo atveju gelbėja natūralus lino audinys, iš kurio šiandien gaminami rūbeliai ne tik patogūs, bet gali būti ir labai puošnūs, dekoruoti mezginiais, aplikacijomis, gintaru. Jei nenorite, kad šventėje vyrautų natūralios žemės spalvos, galima rinktis balto lino drabužėlius ir spalvingus akcentus arba dažytą liną.

Lininius drabužius smagu dėvėti vasarą, nes jie suteikia gaivumo jausmą. Be to, linas nesielektrina, puikiai sugeria drėgmę, turi antialerginių savybių ir yra tvirta, ekologiška medžiaga. Šis audinys pabrėžia lietuviškos tradicijos tęstinumą, o paliestas šiuolaikinių mados tendencijų, puikiai tinka stilingam jaunimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis