Nuskutus vaikui plaukus, jie atauga vešlesni: tiesa ar mitas?

Gydytojo A.Vingro atsakymas į klausimą knygoje „Jūsų vaikas" (leidykla „Alma littera") apie pirmuosius vaikučio plaukučius - ar būtina juos nukirpti (nuskusti), kad jie augtų vešlesni ir storesni?

Sakoma, kad pirmuosius vaiko plaukučius būtinai reikia nukirpti, tada užauga daug vešlesni ir stipresni. Ar iš tikrųjų taip yra?


Pirmieji, arba vaisiaus, plaukai auga iki aštunto vaisiaus mėnesio, neišnešiotas vaisius gimsta su plaukais. Juos pakeičia antrieji vaiko plaukai, kurie auga iki lytinės brandos. Tada auga tretieji, arba suaugusiojo, plaukai. 


Plaukai auga cikliškai. Galvos plaukų augimo periodas trunka 2-3 m. - tuo laikotarpiu plaukai keičiasi: storėja, kinta jų spalva ir tankumas.


Naujagimiai gali gimti su vos matomais plaukučiais arba garbanoti, arba tiesiai ilgokais plaukais. Kūdikiui augant plaukai keičiasi - pūkelius keičia gležnučiai, dažniausiai šviesūs plaukučiai, kurie storėja ir tamsėja, kol įgyja paveldėtas savybes.

Plaukai neauga greičiau juos nuskustus ar nukirpus.


Kūdikio, mažo vaiko plaukučius, kai jie paauga iki 4-5 cm, reikia apkirpti, jei mažylis neprieštarauja šiai procedūrai. Dabar laikomasi nuomonės, kad mažą vaiką būtina saugoti nuo neigiamų emocijų, t. y. atlikti tik tokius veiksmus, kurių jis pats nori. Kirpimas yra savotiškas masažas, kuris teigiamai veikia plauko svogūnėlio medžiagų apykaitą, kitaip tariant, ir paties plauko augimą.


Kai plaukučiai vangiai auga, t. y. mažylis gimė su gležnais plaukučiais, plaunant galvą vaikišku muilu arba muilu, kuris turi neutralią pH 5,5 ir gydomųjų žolių ekstrakto, lengvai pirštų pagalvėlėmis galima pamasažuoti galvos odelę. Tai teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir, suprantama, plaukų augimą.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis