Primaitinimo tvarkaraštis: kas, kaip, kada

Viena dažniausių mūsų klaidų, primaitinant vaiką yra skubėjimas. Kartą ar du pasiūlę kūdikiui naujo skonio, nusprendžiame, kad jis jam nepatinka, ir nuleidžiame rankas. Kada ir kuo pradėti primaitinti kūdikį? Pateikiame naujausias rekomendacijas.

Nuo kada primaitinti?

Sveiką ir gerai augantį kūdikį primaitinti patariama nuo šešių mėnesių. Šiuo metu jo virškinimo sistema yra pakankamai subrendusi priimti naujų maisto produktų, kūdikis pajėgus ne tik žįsti ir čiulpti, bet ir mokosi kramtyti bei nuryti tirštesnės konsistencijos už pieną maistą. Kai kuriais atvejais vaiką prižiūrintis gydytojas gali pasiūlyti primaitinimą pradėti anksčiau, pasikonsultuokite dėl to asmeniškai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ar žindomam vaikui reikia vasarą duoti atsigerti vandens?
Ar vyrui vieta gimdykloje: trys skirtingi moterų požiūriai

Nuo ko pradėti primaitinimą?

Pirmasis "rimtas" maistas gali būti daržovių arba grūdų košė. Ir vieną, ir kitą būdą siūlantys medikai turi savo argumentų ir sako, kad šis pasirinkimas turi būti kiekvienam vaikui inidividualus. Tačiau visi sutaria, kad pirmai pradžiai geriausiai tinka mums genetiškai artimiausi maisto produktai: bulvės, morkos (jei startuosite nuo daržovienių) ir ryžiai, avižos (jei klausysite patarimo pradėti nuo grūdų košių). Bene dažniausiai gerai pradžiai siūloma ryžių košė, kaip rečiausiai sukelianti pašalinių reakcijų mažyliams.

Prieskoniai: būti ar ne?

Iki vienerių metų nei druskos, nei cukraus į kūdikių maistą dėti nereikia. Tai pernelyg apsunkintų jų virškinimo sistemą. Sveikos mitybos įpročius geriausia formuoti nuo mažų dienų. Polinkis saldžiai valgyti lemia ne tik dantų ėduonį, bet ir nutukimą.

Svarbiausia taisyklė - neskubėti

Ragauti naujo patiekalo kūdikiams galima pasiūlyti maždaug kas savaitę, jei per ją nepasitaikė jokių netoleravimo požymių buvusiam maisto produktui. Iš pradžių užtenka kelių arbatinių šaukštelių, tada pamažu didinti iki įprastos dozės.

Kad vaikas priprastų prie naujo patiekalo, jį gali tekti siūlyti daug kartų - net iki 10 - 15. Taigi, kol tiek kartų nedavėte, nesakykite, kad „mano vaikas to nemėgsta". Manoma, kad žindomi kūdikiai sugeba greičiau nei maitinami pieno mišiniais pripažinti tirštą maistą, nes jie per mamos pieną yra gavę įvairesnių skonių, negu mišinuką valgantieji.

Kaip dažnai duoti?

Nuo primaitinimo pradžios kelis mėnesius (iki maždaug aštuonių mėnesių) papildomas maistas duodamas 2-3 kartus per dieną, devynių mėnesių ir vyresniems - 3-4 kartus. Užkandžių optimaliausia duoti 1-2 kartus per dieną tarp maitinimų

Primaitinimo tvarkaraštis:

6 - 7 mėnesiai. Pradėti reikėtų nuo daržovių arba grūdų košės. Iš pradžių rekomenduojama duoti tik vieno komponento košės ir tik įsitikinus, kad ją kūdikis toleruoja, gaminti skirtingų komponentų košę. Į pirmąją košę galima įmaišyti kokybiško aliejaus arba sviesto.

6,5 mėnesio. Valgiaraštį galima papildyti šviežiais vaisiais ar uogomis, kurie sirpsta ir noksta mūsų krašte. Tai gali būti jų sultys arba trintos tyrelės. Sveikiausia švieži vaisiai ir uogos, o ne pramoniniu būdu pagamintos jų tyrelės. Pirmenybė - lietuviškoms uogoms ir vaisiams, o ne egzotiniams.Trintais vaisiais galima paskaninti kruopų košę.

8 mėnesiai. Metas paragauti mėsos. Kūdikiams tinkamiausia triušiena, veršiena, kalakutiena, neriebi kiauliena. Iš pradžių ji smulkiai sutrinama, vėliau, vaikui išmokus kramtyti, pratinama prie maltos mėsos ir jos mažų gabaliukų.

8-9 mėnesį, kai kūdikis išmoksta kramtyti, galima pasiūlyti duonos gaminių. Geriausiai tinka ekologiški džiūvėsėliai ar namie kepti sausainiai. Kadangi jie kaloringi, nereikėtų persistengti, nes tada vaikas mažiau suvalgys košių.

10-12 mėn. Žuvis, skirta kūdikiui, turi būti šviežia, kokybiška. Geriausiai tinka virta liesa žuvis, jūros vertingesnė už ežero.

11-12 mėnesių - pieno produktų ragavimo metas. Pirmai pradžiai tinkamiausi rūgštūs pieno produktai - kefyras, jogurtas. Su varške nereikia skubėti, nes joje itin daug pieno baltymų, kurie gali tapti alergijos šaltiniu ir apsunkina mažylio virškinimą.

Nuo 12 mėnesių. Galima duoti kiaušinių,

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis