Renkame automobilio kėdutę: 8 svarbiausios taisyklės

Pirmosios automobilių kėdutės buvo pradėtos kurti dar praėjusio amžiaus pradžioje, tačiau tik po dar kelių dešimtmečių į pirmąją vietą buvo iškeltas šios priemonės suteikiamas saugumas, o ne tik patogumas ar išvaizda.

Automobilio kėdutė vaikui yra vienas svarbiausių pirkinių, kuriam išsirinkti būtina žinoti keletą svarbių kriterijų. Nors įvairūs šaltiniai ir gamintojai pateikia įvairią informaciją, bendros taisyklės visur yra panašios.

Ar naudojate taisyklingai?

Vaikus iki 135 cm ūgio vežti kėdutėse jau yra privaloma kuris laikas, tačiau jas naudoja ne visi tėvai. Be to, o ir naudojantys ne visuomet tai daro teisingai. Deja, nepakanka, kad kėdutė būtų patogi ir graži. Tik daugelio įvairių kriterijų visuma užtikriną kėdutės funkcionalumą ir jūsų vaiko saugumą. Kokybiška ir tinkama kėdutė leidžia visai šeimai keliauti patogiai ir išvengti skaudžių nelaimių.

Tėveliai dažniausiai klausia — kokio dydžio ir tipo kėdutę rinktis pagal vaiko amžių, kitus šeimos įpročius, prioritetus ir t.t. Pateikiame svarbiausius kriterijus, kuriais vadovaujantis išsirinksite jums ir jūsų vaikui tinkamiausią įrenginį.

  • Pažinkite savo automobilį. Prieš perkant automobilio kėdutę savo vaikui, pirmiausia vertėtų išsiaiškinti, kokia kėdutė tinka jūsų automobiliui, kur ir kaip ji turi būti montuojama. Tai galite sužinoti atsivertę atitinkamo automobilio modelio aprašymą ar pasikonsultavę automobilių salone. Vienos kėdutės yra tvirtinamos automobilio saugos diržais, kitos (naujesnio modelio automobiliuose) — standžios ISOFIX fiksavimo sistemos pagalba. Saugiausia vaikui sėdėti vienos iš kraštinių sėdynių vietoje, jokiu būdu ne per vidurį.

  • Rinkitės kėdutę, atitinkančią jūsų vaiko amžių, svorį ir ūgį. Kiekviena kėdutė turi individualias charakteristikas, kokio amžiaus, svorio ir ūgio vaikui tinka. Tačiau yra keletas pagrindinių gairių, tinkančių bendrai. Pavyzdžiui, veidu į automobilio galą pasuktos kėdutės yra skirtos naujagimiams ir kūdikiams. Visgi, pasaulinės pediatrų asociacijos rekomenduoja tokioje kėdutėje vaiką vežioti kiek įmanoma ilgiau — dėl saugumo. Kai vaiko pakaušis yra išsikišęs kelis centimetrus virš kėdutės atlošo, kėdutę reikia keisti į didesnę.

  • Pagalvokite apie automobilio ir kėdutės dydį. Jei kėdutė atitinka vaiko amžių ir ūgį, vis vien reikia pagalvoti ir apie tai, ar pasirinkta kėdutė tilps į jūsų automobilį ir ar bus patogi ne tik vaikui, bet ir jums. Pavyzdžiui, jei norėsite kėdutę perkelti į kitą automobilį ar neštis į namus ir pan.. Taip pat pagalvokite ir apie tai, kiek vietos ant galinės sėdynės jums reikia, apsvarstykite, ar tilps krepšiai, kiti vaikai.

  • Palengvinkite kėdutės instaliavimą. Jei turite galimybę rinktis, įsigykitę kėdutę, kuri turi aiškią jos montavimo instrukciją — ne tik su tekstu, bet ir su iliustracijomis. Taip pat, nesikuklinkite ir būtinai paprašykite parduotuvės specialistų pagalbos ar patarimo montuojant.

  • Patikrinkite saugos diržus. Jei automobilio diržai tvarkingi, tuomet teliks patikrinti, ar automobilio kėdutė yra atitinkamo pločio — prisegus ją, tarp kėdutės ir diržo sagties bei durelių turėtų likti vos keli centimetrai laisvos vietos, kad kėdutės neslidinėtų į šonus. O saugos diržai turi būti stipriai užveržti. Kėdutė, prisegta saugos diržais turi neslidinėti į šonus, būti pritvirtinta stabiliai.

  • Apsidrauskite. Jei yra pasirinkimas, geriau rinktis kėdutę su ISOFIX ir diržų sistema — juos ne taip lengvai atsegs vaikas.

  • Pagalvokite apie priežiūrą. Turint omenyje, kad vaikas sėdės atokiau nuo jūsų, sėdėdamas kėdutėje gers, valgys — greičiausiai nepavyks jos ilgai išlaikyti švarios. Rinkitės kėdutę netepliais, lengvai nuvelkamais ir nesunkiai valomais apmušalais.

Gamintojų nuotr.

Pagrindinės kėdučių grupės

Pagal ūgį ir svorį automobilinės kėdutės skirstomos į grupes:

Naujagimiams naudojama grupės 0+ grupės kėdutės-nešynės.

0 + grupės automobilinė kėdutė-nešynė naudojama vaikams nuo gimimo iki 13 kg (arba maždaug 15 mėnesių) ir montuojama automobilyje tik prieš važiavimo kryptį. Jei tos grupės automobilinę kėdutę montuosite ant automobilio priekinės sėdynės, visada privalote išjungti oro pagalvę.

Automobilinių kėdučių I grupė skirta vaikams, sveriantiems nuo 9 iki 18 kg, taigi jau galintiems sėdėti savarankiškai. I grupės kėdutėje vaikas tvirtinamas penkių taškų saugos diržais arba specialiu saugos staliuku. Pačios I grupės kėdutės tvirtinamos automobilio diržais arba naudojant standžią ISOFIX fiksavimo sistemą.

II ir III automobilinių saugos kėdučių grupės skirtos vežioti nuo 15 iki 36 kg sveriančius vaikus. Vokietijos automobilininkų klubas ADAC numato naudoti šios grupės kėdutes, jei vaikas sveria mažiau nei 36 kg, o ūgis yra mažesnis nei 150 cm. II ir III grupės automobilio kėdutėje vaikas tvirtinamas automobilio saugos diržais kartu su pačia kėdute. Šios grupės kėdutės gali būti naudojamos esant vaiko ūgiui nuo 95 cm ir daugiau. Rinkoje paplitusios III grupės kėdutės be nugarėlės, vadinamosios paaukštintos sėdynės. Šios kėdutės skirtos vyresniems vaikams nuo 22 kg arba maždaug nuo 7–8 metų. Tačiau jos visiškai neapsaugo vaiko nuo šoninio smūgio.

Dažnai gamintojai vieno modelio kėdutes pritaiko keletui svorio grupių. Dažniausiai pasitaikantys variantai – tai sujungtos 0+ – I ir I–II–III grupės, arba kėdutės vaikams, sveriantiems nuo 9 iki 36 kg.

Gamintojų nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis