7 blogos motinos požymiai: pasitikrinkite, ar tokia nesate

Apie tai, kokias savybes turi gera mama, esame kalbėję ne sykį. O kokią mamą galima pavadinti bloga? Jūsų dėmesiui – 7 netikusios mamos bruožai.

Daivos išpažintis: negalėjo pastoti, įsivaikino, o tada įvyko stebuklas
Mūsų santykiams su mylimąja trukdo jos duktė

Fizinės bausmės

Naudodami fizinę jėgą prieš vaiką, mes jam parodome, kad:

а) mažesnius mušti galima;

b) didelės mergaitės taip mušasi, kad joms negaila duoti atgal;

c) paskutinis argumentas ginčijantis yra jėga.

Kitaip tariant, jei norite užauginti žmogų, kuris muš silpnesnius ir tuos, kurie jo manymu yra neteisūs, galite ir toliau taikyti fizines bausmes. O jei ne, tada teks taikyti labiau civilizuotus auklėjimo metodus: aiškinimą, įtikinėjimą, kompromiso paieškas ir pan.

Nenuoseklumas

Reiklios motinos prieštaringumas sukelia vaikui neurozę. Jei Pavlovas būtų gyvas, jis patvirtintų šiuos žodžius, primindamas savo eksperimentą su šunimi, kuriam buvo duodamas dubuo su ėdalu ir tuo pat metu jam trenkdavo elektra. Nelaimingasis gyvūnas virsdavo nepasitikinčiu ir bailiu neurotiku.

Jei nenorite, kad ir jūsų vaikas toks užaugtų, susitarkite su jo tėvu ir kitais artimais giminaičiais dėl vienodų reikalavimų vaikui. Jūsų pačios elgesys taip pat turi būti nuoseklus: jei jau jūs paprašėte vaiko valgyti tvarkingai, apsišarvuokite kantrybe ir nekeiskite nuomonės kas sekundę.

Žeminimas

Komedijose dažnai pasitaiko nevykėlio personažas: tai žmogus, kuris nuolat kažką numeta, pameta, ko nors paklaustas kažką murma ir raudonuoja, o galiausiai jam į veidą metamas tortas. Tai – jūsų vaiko ateitis, jei nenustosite nuolat nurodinėti jo trūkumus.

Kaip dar jis gali elgtis, jei mama sako, kad „tokio buko vaiko nepriims nė į vieną mokyklą“?, o „į mergaitę su tokia purvina suknele nepažvelgs nė vienas berniukas“?

Vaikas tokiu atveju nuoširdžiai nori susilieti su siena arba prasmegti kiaurai žemę, kad tik neįžeistų kieno nors jausmų.

Švelnumo stoka

Jei motina savo bučinius ir apkabinimus vertina kaip aukso medalius, kuriais apdovanojami tik žygdarbį atlikę didvyriai, vaikas auga neturėdamas saugumo jausmo ir nesijausdamas esąs priimtas. Vaikams svarbios ne tik glamonės, bet ir nešiojimas ar laikymas ant rankų. Baisias istorijas apie tai, kaip „prie rankų“ pripratintas vaikas po to visą gyvenimą nuo jų nenulips, palikite aptarinėti bobutėms prie laiptinės. Šaltumas traumuoja ne mažiau nei fizinė agresija ir visam gyvenimui sukuria neįveikiamą sieną tarp motinos ir vaikų.

Kaltės jausmo provokavimas

Suvokimas, kad motina „naktimis nemiegojo“, „iššvaistė savo jaunystę“ ir „ne tam gimdė, kad...“ anksčiau ar vėliau nugramzdina vaiką į depresiją, o paauglystėje gali sukeli minčių apie savižudybę. Todėl jei norite, kad pragariškas motinystės triūsas nenueitų veltui, negadinkite rezultato tokiais pareiškimais.

Melas

Su mažais vaikais ko gero sunku apsieiti be gudravimo, kaip kitaip atsakyti į daugybę jų klausimų? Juk nepaaiškinsi dvimečiui, kodėl iš tikrųjų negalima vienu ypu suvalgyti kilogramo šokoladinių saldainių. Todėl ir tenka ilgą pasakojimą apie sutrikusią medžiagų apykaitą ir išbalansuotus hormonus supaprastinti iki tokių frazių, kaip „ims skaudėti dantukus“.

Tačiau svarbu susilaikyti nuo pagundos ir vėliau, vaikui paaugus, primityvinti savo aiškinimus, dirbtinai siaurinant vaiko akiratį ir skatinant jį paviršutiniškai suvokti žmonių santykius. Jau nekalbant apie tai, kad anksčiau ar vėliau visos paslaptys išaiškėja, ir supratęs, kad jūs melavote, vaikas daugiau jumis nebetikės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis