7 patyrusios mamos patarimai pirmą kartą gimdžiusiajai

Po gimdymo, ypač, jei tai pirmas vaikas, pirmaisiais mėnesiais nelengva išlikti ramiai ir racionaliai. Tačiau pabandyti verta. 7 patarimai po gimdymo kiekvienai moteriai.


1. Reikia laiko apsiprasti su vaikučiu


Vos spėjote parvažiuoti iš ligoninės, kai ima plūsti giminės, draugai ir bendradarbiai. Sveikina tėvus, smalsiai apžiūrinėja naujagimį. Atrodo, tai natūralu. Bet... Šeimai reikia apsiprasti su vaiku, o ir mažylis turi prisitaikyti prie naujos aplinkos. Tam reikia laiko, ramybės. Motiniška intuicija tarsi kyla iš sielos gelmių, bet kad į ją įsiklausytum, reikia tylos ir nebūti pervargusiai.


2. Pasistenkite nepervargti


Gerai, jei gimus vaikui tėtis pasiima atostogų ir padeda žmonai: pasirūpina vyresniuoju vaikučiu, išplauna lėkštes ar nuperka naujagimiui sauskelnių. Jei tėtis negali, tai galėtų būti kitas artimas žmogus. Sulaukusi pagalbos mama nesijaus pervargusi, galės šiek tiek laiko skirti ir sau, o gerą mamos nuotaiką iškart pajus ir mažylis.


3. Nuotaikų audra po gimdymo - įprasta


Čia juokiesi - čia verki. Čia giedra - čia apsiniaukė. Tokias nuotaikų kaitas po gimdymo patiria maždaug kas antra moteris. Ir tai nieko keista. Moteris pratinasi prie naujo gyvenimo etapo, mokosi suprasti kūdikio poreikius ir verksmo atspalvius. Dvasinei pusiausvyrai atgauti reikia laiko ir aplink esančių žmonių paramos.


Shutterstock nuotr.


4.Turėkite sąrašą pagalbos telefonų


Mažylis ir vėl verkia, o naktimis prabunda dešimt kartų - visai ne taip, kaip parašyta knygose apie vaikų auginimą. Nepanikuokite, o iš anksto pasirūpinkite telefono numeriais, kuriais galėtumėte pasitarti ar išsikviesti pagalbą į namus. Tai ir gydytojo, ir žindymo konsultantės, ir patyrusios mamos telefonai. Neretai mamos vengia skambinti gydytojui, jų nuomone, nesvarbiu klausimu - galbūt tokiu atveju padėtų kitų mamų, išgyvenusių tą patį, patarimai. Nesijauskite kalta, kad ko nors neišmanote, mamomis tampama, o ne gimstama.


5. Pasikalbėkite su vyru apie pasikeitusį gyvenimą


Geriausia tai padaryti dar prieš gimstant vaikeliui, bet ne vėlu ir paskui. Kokios paramos laukiate iš savo vyro gimus vaikučiui? Ko jis nori iš jūsų? Kas bus, kai jūsų ar jo nuotaika bus bloga, o reiks pasirūpinti zirziančiu mažyliu? Pasitaiko, kad moteris tikisi gimsiančiu vaikučiu sutvirtinti klibančius poros santykius. Atsieit gims vaikas ir duos ką nors šeimai - meilės, pilnatvės... Tačiau gimsta vaikas ir jam reikia duoti.


6. Vaikus auginti turi ne tik moterys


Būna, kad moteris įsijaučia į savo, vienintelės, kuri gali pasirūpinti vaiku, vaidmenį ir paaukoja profesiją. Sėdėdama namie išsisemia, nori dirbti, bet nedrįsta, nes mano, kad tada nebus gera mama. Paklausit, ar įmanoma surasti tą aukso viduriuką? Taip! Jei mama neaugs kaip asmenybė, bus nuolat pervargusi ir „tuščia", ką galės pasiūlyti savo augančiam vaikučiui?


7. Gyvenkite savo, o ne kitų gyvenimą


Klausykite savo širdies balso! Na ir kas, kad dabar madinga fotografuotis nuogais pilvais. Na ir kas, kad filmuose rodo, kaip moterys jau pirmą mėnesį po gimdymo sėkmingai grįžta prie karjeros. Jei jums tai nepriimtina, tai ir nereikia. Kiekvienas žmogus turi tik jam skirtą užduotį gyvenime ir kai ją įvykdo, jaučia pilnatvę. Savo moteriškumą išskleidusi moteris greičiausiai užaugins laimingus, gyvenimu besidžiaugiančius vaikus. Ar jūs to norėtumėte?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis