Ar visada persileidimas yra blogai

Mokslo jau seniausiai įrodyta, kad gyvybė neįmanoma be genų. Tačiau genai linkę kisti. Tam įtakos turi begalė pačių įvairiausių veiksnių: aplinka, kurioje asmuo gyvena, mityba, gyvenimo būdas ir pan. Dėl to ir pasitaiko įvairiausių fizinių bei protinių apsigimimų.

Konsultuoja VU Gamtos m. fakulteto Botanikos ir genetikos katedros vedėjas genetikas habilituotas biomedicinos mokslų dr. Juozas Rimantas Lazutka

Ar įmanoma nuspėti, koks bus vaiko fizinis, o ypač protinis, išsivystymas šiam dar negimus? Ar galima pakoreguoti už tai atsakingus genus, jei prognozės nekokios?

Kol kas vis dar turime per mažai mokslinių žinių, kad galėtume tai padaryti. Kūdikio besilaukianti moteris yra nuolat stebima gydytojų. Jei šiems kyla įtarimų, kad vaisius vystosi ne taip, kaip turėtų, vienintelė galima vadinamoji korekcija - nutraukti nėštumą.

Žinoma, niekas negali pasakyti, kaip viskas bus ateityje. Galbūt tai, kas šiandien atrodo tarsi iš mokslinės fantastikos srities, po kelerių ar keliolikos metų taps įprastu reiškiniu. Galbūt kiekvienas panorėjęs, gyvybei tik užsimezgus, galės išsiaiškinti, kam gabus bus jo kūdikis, kaip derėtų jį lavinti, mokyti, kad intelektas būtų kuo aukštesnis.

Tačiau jau ir šiandien tam tikrais atvejais galima užbėgti kai kuriems nemaloniems dalykams už akių. Lietuvoje jau kelis dešimtmečius veikia programa, kai yra paimamas kiekvieno naujagimio kraujo mėginukas. Jis siunčiamas į Santariškių medicininės genetikos centrą, kuriame atliekamas testas, siekiant išsiaiškinti, ar kūdikis neserga FKU (tai tam tikras medžiagų apykaitos sutrikimas, kai organizmas negeba paimti visų šiam reikiamų medžiagų). Nustačius ligą, labai svarbu imtis tam tikrų profilaktikos priemonių, antraip mažyliui apie trečiuosius-ketvirtuosius gyvenimo metus išsivystys gan sunkaus laipsnio protinė negalia. Kūdikiui negalima gerti nei mamos, nei karvės pieno, būtina vartoti specialius pieno mišinius. Visą gyvenimą taip nereikia maitintis, tik pirmuosius kelerius metus. Vėliau pakanka riboti tam tikrus maisto produktus, o nuo maždaug 14-15 m. vaiko gyvenimas niekuo nesiskiria nuo bendraamžių.

Ar dėl to reikėtų labai džiaugtis? Ir taip, ir ne. Viena vertus, galime užbėgti ligai už akių. Kartu kaip tik dėl tokios diagnostikos ir toliau platiname šį pakitusį geną. Juk jei liga laiku nepastebima ir vaikui netaikomos jokios profilaktikos priemonės, šis tampa protiškai neįgalus, o užaugęs negali sukurti šeimos ir vargu ar pratęs giminę. Taip pakitęs genas „miršta" kartu su juo. Tuo tarpu jei vaikas pagydomas, jis, užaugęs visiškai normaliu sveiku žmogumi, šį pakitusį geną perduoda savo atžaloms. Skamba ironiškai, bet kuo didesnė mokslo pažanga, kuo „išmanesnis" žmogus, tuo silpnesni jo genai.

Taip nutinka dėl to, kad pradedame kištis į gamtos tvarką?

Būtent. Didžiuojamės, kad kūdikių miršta vis mažiau, kad galime išgydyti sunkiausias ligas, tačiau kartu pamirštame, kad moderniosios technologijos labai dažnai padeda platinti ne visai gerus genus, lemiančius tam tikras ligas.

Prieš kelerius metus BBC rodė filmą apie neišnešiotus kūdikius. Palyginti pastarųjų metų mirtingumo statistiką su ta, kuri buvo prieš kelias dešimtis metų, per anksti gimusių mažylių išgyvena vis daugiau ir dėl to reikia tik džiaugtis. Tačiau... Filmo kūrėjai nusprendė pasižiūrėti, kaip tokiems vaikams sekasi, kokia jų fizinė ir protinė sveikata praėjus 10 m. nuo jų gimimo. Rezultatai buvo ne visai malonūs - 90 proc. neišnešiotukų užaugę turėjo kokių nors sutrikimų.

Būdamas genetikas, tokiu rezultatu visai nesistebiu. Taip jau gamtos suanyta, kad kiekvienas gyvas organizmas turi būdų, kaip apsisaugoti nuo genetinių ligų. Bene pats natūraliausias apsisaugojimo būdas - persileidimas. Moksliškai įrodyta, kad kuo didesnį genetinį trūkumą turi vaisius, tuo anksčiau jis žūva. Šiuo atveju žmogus, į pagalbą pasitelkęs moderniąsias technologijas, sutrikdo natūraliąją atranką, bando apgauti gamtą. Ir jam neretai pavyksta tai padaryti. Ar tai gerai? Šis klausimas - filosofinis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis