Atsistatymui po gimdymo vien laiko neužtenka

Nėštumas, gimdymas, o vėliau ir vaiko žindymas bei priežiūra iš moters pareikalauja daug fizinių ir psichologinių jėgų.

Natūralu, kad atgauti ne tik kūno formas, bet ir sveikatą dažnai reikia ir laiko, ir papildomų pastangų. Apie atsistatymą po gimdymo pasakoja Artūras Šalaševičius, klinikos „Grožio chirurgija" gydytojas akušeris – ginekologas.

Kūnas dirba viršvalandžius

Pasiruošimas nėštumui prasideda dar net nepastojus – vaisingo amžiaus moters organizme vyksta nuolatinis ciklas, kuris yra orientuotas į naujos gyvybės užmezgimą ir išnešiojimą. Jei prie kas mėnesį vykstančių procesų moteris yra pripratusi, įvykus kiaušialąstės apvaisinimui kūnas pradeda kardinalias pertvarkas.

Pokyčiai apima lytinės, endokrininės, nervų, širdies, kraujagyslių ir kitas sistemas. Vos pradėjus lauktis dažnas palydovas yra nuovargis ir mieguistumas – kūnas tikrąja to žodžio prasme ima dirbti viršvalandžius.

Pokyčiai moters kūne vyksta viso nėštumo metu, tačiau pogimdyminiam atsistatymui daugiausiai įtakos turi nėštumo metu didėjantis raiščių, sąnarių paslankumas, o kartu ir puresnė tampanti makšties danga. Taip pat svarbūs gimdymo metu vykstantys procesai – gimdant natūraliais takais veriasi gimdos kaklelis, prasiskiria dubens dugno raumenys, praplatėja makštis. Pasitaiko plyšimų, kirpimų, kurie susiuvami, tačiau ne visada gerai sugyja.

Mankšta ne tik grožiui

Užgimus placentai prasideda pogimdyminis laikotarpis, artimiausias 6-8 savaites kūnas vėl intensyviai darbuojasi, stengdamasis grįžti į ankstesnes vėžes. Šiuo laikotarpiu vykstantys fiziologiniai procesai yra labai ryškūs – užsidaro gimdos kaklelis, traukiasi gimda, gyja žaizdos ir kita.

Pogimdyminis laikotarpis labai svarbus, tiesa, jo metu vykstančių procesų paspartinti neįmanoma, tačiau galima pagerinti jų kokybę, galvojant apie tolimesnę sveikatos perspektyvą. Po gimdymo svarbu kuo anksčiau pradėti atlikti fizinius pratimus, o ypač – dubens raumenims skirtą mankštą, kuri turi tapti dienos rutinos dalimi.

Nemalonios pasekmės

Kiekvienos moters atsistatymas po gimdymo yra labai individualus, nes priklauso nuo ligos istorijos, nėštumo ir gimdymo eigos. Taip pat daug įtakos turi tolimesnis gyvenimas – mityba, poilsis, fizinis aktyvumas, nereikėtų pamiršti ir genetikos.

Galioja bendra rekomendacija, kad kitą vaikelį tikslinga planuoti po ankstesniojo gimdymo praėjus 2,5-3 metams. Taigi, galima sakyti, kad pilnai organizmui atsistatyti po nėštumo, gimdymo ir žindymo gali prireikti net iki 2 metų.

Tik vienetai moterų gali džiaugtis puikiais genais, kai vos praėjus pogimdyminiam laikotarpiui kūno formos, sveikata ir net gimdymo takai pilnai sugrįžta į ankstesnę padėtį. Vis dėlto nemaža dalis moterų susiduria su vienokiomis ar kitokiomis gimdymo pasekmėmis.

Apie 20 proc. gimdžiusių moterų kalba apie į neigiamą pusę pasikeitusią lytinio gyvenimo kokybę, apie 28 proc. teigia susiduriančios su šlapimo nelaikymo problema, 38 proc. vargina makšties sausumas.

Laikas problemų neišspręs

Makšties sienelės jungiamojo audinio nepakankamumas turi įtakos lytinių organų atsipalaidavimui, pasmukimui žemyn ir makšties išplatėjimui, dėl ko atsiranda tokios intymios problemos kaip makšties sausumas, elastingumo sumažėjimas, šlapimo nelaikymas. Tiesa, šis audinys plonėja ne tik dėl nėštumo, gimdymo, tačiau ir didėjant moters amžiui, taip pat dėl antsvorio, po menopauzės.

Taigi, naivu tikėtis, kad po gimdymo atsiradęs šlapimo nelaikymas praeis savaime. Tiesa, jei šlapimo nelaikymas pastebimas netrukus po gimdymo, pogimdyminiu laikotarpiu jis turėtų mažėti ar visai išnykti, ypač treniruojant dubens dugno raumenis. Tačiau jei praėjus 6-8 savaitėms toliau susiduriama su šia problema, jau reikėtų kreiptis į gydytoją. Tas pats principas galioja ir dėl kitų lytinio gyvenimo problemas sukeliančių pasekmių – makšties sausumo, elastingumo trūkumo ar kita.

Kovoti ne tik galima, bet ir būtina

Dažna moteris neteisingai galvoja, kad su intymiomis sveikatos problemomis belieka susitaikyti, nes tai natūralūs ir neišvengiami procesai. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad bėgantis laikas ir papildomi nėštumai problemas gali tik dar labiau pagilinti.

Intymias moterų sveikatos problemas – šlapimo nelaikymą, makšties sausumą, išplatėjimą, jautrumo sumažėjimą, vidinių lytinių lūpų stangrumo trūkumą – šiandien galima sėkmingai spręsti. Tiesa, svarbu akcentuoti, jog nereikėtų laukti, kol problemos įsisenės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis