ATVIRAI: kokią kontracepciją po gimdymo renkasi lietuvės

Šiais laikais, kai yra daugybė kontracepcijos priemonių, tikriausiai ne taip lengva nuspręsti, kurią rinktis. O ir tinka visoms ne kiekviena. Pasikalbėjus su mamomis paaiškėjo – į naujoves dauguma dar žiūri atsargiai.

Rasa: „Pasitarus su vyru po antrojo vaikučio gimimo pasirinkau spiralę. Kodėl? Tai be galo patogu – nieko nejauti, mėnesinės sumažėjo iki minimumo, nereikia sukti galvos dėl apsaugos priemonių. Pasikalbėjau ir su savo gydytoja – ji taip pat pasiūlė spiralę, patarė, kokią geriau rinktis. Prezervatyvų nepripažįstame nei aš, nei vyras, tablečių gerti nenoriu dėl jų šalutinio poveikio organizmui (be to, dienomis sukuosi kai bitė ir tą tabletę galiu pamiršti išgerti), pleistras man atrodo neestetiškai, įvairios spermicidinės priemonės, naudojamos prieš lytinį aktą, – irgi ne mums, nes tikrai nenorime tokiomis akimirkomis apsikrauti papildomais dalykais, žodžiu, spiralė labai patogu ir mums tiko. Be to, kol kas daugiau vaikučių neplanuojame, nebent po kelerių metų."


Austėja: „Visada naudojomės NLA (nutrauktas lytinis aktas – red. past.). Nors kai kurie sako, kad tai nepatikima, bet mums su vyru tinka. Jau beveik dešimt metų nesirinkome jokių kitų apsaugos priemonių, turime du vaikus – pastojau tada, kada patys nusprendėme. Abu kartus nėštumas „neužkibo" iškart, teko ilgėliau kviesti gandrus, tai galbūt esame iš tų porų, pas kurias gandrai labai neskuba, todėl NLA mums ir tinka (šypsosi). Kita vertus, daug kas priklauso ir nuo vyro – jis privalo mokėti save kontroliuoti, neturi jausti diskomforto, o moteris turėtų juo visiškai pasitikėti, antraip negalės atsipalaiduoti. Mes šiuo atveju (kitais, beje, irgi) „susigrojome" puikiai (šypsosi)."


Silvija: „Dabar yra tiek visokiausių apsaugos priemonių – kontraceptinis pleistras, makšties žiedas, kontraceptinė diafragma, net kontraceptinė injekcija – bet paskaičius galimus šalutinius požymius nebesinori jų rinktis. Gali sutrikti mėnesinių ciklas, pakisti svoris – gerai, jei į mažesnę pusę, o jei į didesnę?! (juokiasi), būna, skauda galvą ir kitaip išsiderina organizmas. Kam man to reikia? Tai loterija – atsiras tų šalutinių, neatsiras. Nenoriu būti bandomuoju triušiu ir mėginti savo kailiu kelias priemones, kol rasiu tinkamiausią. Taigi renkamės NLA. Turime vieną vaikutį, tad nebaisu, jei atsirastų ir „netyčiukas", gal todėl tas apsaugos būdas mūsų taip negąsdina (šypsosi)."


Kamilė: „Seniau naudojomės NLA, bet turime du vaikus, daugiau kol kas neplanuojame, tad šiek tiek neramu (šypsosi). O mūsų gyvenime viskas vyksta pagal planą, netikėtumų nesinori... Pasitarus su savo gydytoja priėmėme sprendimą – šiuo momentu mums tinkamiausia yra spiralė. O prezervatyvams abu sakome „ne", jau geriau jokio sekso nei su jais (juokiasi)."


Agneta: „Buvau susižavėjusi kontraceptine injekcija – juk kaip patogu, susileidai ir keletą savaičių ramu. Bet visa laimė, kad prieš mane išbandžiusi draugė pasidalijo nuomone apie šį apsaugos būdą. Jai netiko, nes visiškai dingo noras mylėtis, skaudėjo galvą, sutriko mėnesinių ciklas, pradėjo labai stipriai berti odą. Tuomet labiau pasikapsčiau informacijos platybėse, pasidomėjau atsiliepimais moterų, pasirinkusių šį metodą, – daugumos nuomonė buvo nekokia. O mano gydytoja siūlė tą injekciją... Aišku, nepasirinkau, įsidėjau spiralę ir esu patenkinta."


Jurgita: „Pasirinkau makšties žiedą. Daug visko su vyru esame išbandę – ir prezervatyvus, ir kontraceptines tabletes, ir vietinę apsaugą, bet vis atrasdavome trūkumų. Išbandžiau žiedą, kol kas viskas puikiai, jokio šalutinio poveikio. Tik juokinga, kad tada, kai nereikia sukti galvos dėl kontracepcijos, negaliu iki galo atsipalaiduoti ir galvoju: „Kaip?! Tikrai tikrai nieko nebus?" (Juokiasi.) Tiesa, draugė buvo įsidėjusi žiedą, sakė, kad jai netiko – labai jautė nuotaikos svyravimus, vieną minutę juokėsi, kitą jau verkti galėjo, tai vargindavo ir ją pačią, ir aplinkinius. Manau, kiekviena moteris pagal savo organizmą, lūkesčius ir pan. turi atrasti tik jai tinkančią priemonę. Kas tiks vienai, nebūtinai tiks kitai. Kaip atitaikyti? Pirmiausia, manau, reikia pasikalbėti su specialistu, kuriuo pasitiki, tada siūlomas priemones aptarti su vyru ir, jei kils papildomų klausimų, darsyk nueiti pas gydytoją. Mano nuomone, tai labai atsakingas pasirinkimas – juk kalbama apie moters sveikatą, tai susiję ir su nauja gyvybe, tad išsirinkti kontracepciją nėra tas pats, kas nueiti į parduotuvę ir nusipirkti suknelę. Viskas turi būti labai apgalvota, apsvarstyta, ir nereikia gėdytis klausti gydytojo, kas neaišku. Jei gydytojas neatsako į klausimus arba perša tik tam tikros rūšies priemonę, verta specialistą pakeisti. Aš, beje, taip ir padariau – gydytoja, su kuria konsultavausi, man brukte bruko kontraceptines tabletes, ir ne bet kokias, o konkrečias. Sakė, šios labai geros, dauguma moterų nejaučia šalutinio poveikio, jos naujoviškos ir t. t. Man iškart kilo įtarimas, kad kažkokių paskatų vedina taip bando jas įsiūlyti. Teiravausi ir apie žiedą, klausiau nuomonės ir apie natūralų šeimos planavimą, bet ji kaip užsukta kartojo tų tablečių pavadinimą. Teko gydytoją pakeisti, ir tai tik į naudą."


Rūta: „Mano ciklas – tikslus kaip šveicariškas laikrodis (juokiasi), tad tereikia pasirūpinti kalendoriumi ir nepamiršti jo žymėti. Ir, aišku, reikia žinių apie natūralų šeimos planavimą. Per „pavojingas" dienas naudojamės NLA, nes nuo prezervatyvų man prasideda alergija. Vyras NLA visai nesižavi, bet ką darysi, kurį laiką tenka pakentėti (juokiasi). Aš apskritai mėgstu tikslumą, esu preciziška, tad man stebėti ir skaičiuoti dienas visai nesunku, anaiptol – stebiu savo kūną, pažįstu jį, tad iškart galiu sureaguoti į kokį neįprastą signalą."


Vaiva: „Mes... nenaudojame nieko. Laisvas seksas, kada norime (juokiasi). Svajojame apie antrą mažylį, bet, deja, nesiseka. Pirmo susilaukėme įsikišus medikams, taigi mums apsaugos priemonių prireikė tik pačioje draugystės pradžioje, o dabar jau ne vienus metus galime dėl to nesukti galvos. Bet... yra ir kita medalio pusė – liūdna, kad nepastoju. Verčiau jau sutikčiau bandyti įvairias apsaugos priemones, nei laukti ir niekaip nesulaukti..."


Raimonda: „Ilgą laiką naudojomės NLA, bet prieš porą metų ėmė ir iškrėtė mums pokštą šis metodas – susilaukėme vaikelio. Viskas puiku, jis lauktas ir mylimas, bet metodu jau nepasitikim (juokiasi). Įsidėjau spiralę ir beveik ramu. Sakau „beveik", nes tik susilaikymas apsaugo visu šimtu procentų (juokiasi)."


Vesta: „Tikriausiai aš būsiu labai nepopuliari ir mano nuomonė nuskambės feministiškai, bet tebūnie. Dauguma apsaugos priemonių skirtos moterims, tai joms reikia į save kišti hormonus. Nesakau, kad tai blogai, tiesiog vyrai atsipalaidavo ir pradėjo nebesukti galvos dėl to. Esu ištekėjusi, auginame vaiką, sėkmingai naudojamės prezervatyvais, bet, kai pagalvoji apie jaunas merginas, – susipažįsta su vyriškiu, o tas apie apsaugą net nesusimąsto! Jau nekalbu apie tai, kad pats pirmas imtų apie tai kalbėti, siūlyti, parodytų intenciją, jog rūpi ir mergina, ir santykiai. Neteigiu, kad taip elgiasi visi, bet tokių nesukančių galvos daug, netgi labai daug. Žinoma, patogu, kai moteris išgeria tabletę, – nei diskomfortą vyriškis jaučia, nei jam rūpintis reikia. Aš tikrai nekišiu į save hormonų, kad ir kokie naujoviški jie būtų, dėl malonumo. Visokie pleistrai, žiedai man išvis atrodo nesąmonė, nepykit tai naudojančios moterys. Prisilipinsiu ir vaikščiosiu savaitę – taigi niežti, nepatogu, susidėvi tas pleistras per tokį laiką, jau nekalbant apie šalutinį poveikį! Žiedai, diafragmos ir pan. – aš tiesiog nenoriu niekur nieko kaišioti, taikyti ir galvoti, ar gerai viską padariau ir laiku. Nenoriu planuoti iš anksto pasibuvimo su vyru. Bent jau ne visada. Jei jau išeities jokios nebūtų ir pasaulyje liktų tik tabletės, pleistrai ir diafragmos, tektų man ramia širdimi laikytis celibato (juokiasi)."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis