Dažna pagimdžiusių moterų bėda, kurią gali tekti operuoti

Išsiplėtusios kojų venos vargina daugelį moterų. Vienos kenčia dėl kojų patinimo, nuolatinio nuovargio ar skausmo, kitos - jaučia estetinį diskomfortą.

Gydytojai pastebi, kad bene daugiausia moterų kreipiasi rudenį. „Vasarą nuo karščio venų išsiplėtimas žymiai paūmėja. Tačiau tuomet moterys neskuba, mėgaujasi šiltais orais, o jiems atvėsus, nusprendžia konsultuotis su medicinos specialistais", - pastebi kraujagyslių chirurgas medicinos mokslų daktaras Rolandas Dagilaitis.

Moterys perdėtai baiminasi operacijos

Flebologijos centre konsultuojantis gydytojas pažymi, kad moterys neretai tiesiog nedrįsta praverti kraujagyslių specialistų kabineto durų. „Vis dar galioja nuostata, kad jeigu kreipiamasi pas gydytoją dėl venų ligų, iš karto reikės gultis ant operacinio stalo. Taip tikrai nėra. Yra įvairių būdų, kaip kovoti su venų išsiplėtimu, tačiau juos galima nustatyti tik konsultacijų metu", - teigia dr. R. Dagilaitis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kiek miego reikia skirtingo amžiaus vaikams?
Tai, ko nežinojote apie plaučių uždegimą

Gydytojai venų išsiplėtimą, kitaip vadinamą venų varikoze, klasifikuoja pagal ligos vystymąsi. Pradžioje tai gali būti kosmetinė problema - matomas mažas neišvaizdus venų rezginys, bet jokio skausmo ar patinimo nejaučiama.

Jeigu pacientė kreipiasi dėl tinstančių ir pavargusių kojų, kurios darbo dienos pabaigoje tampa sunkios, ar naktinio kojų mėšlungio, dažniausiai būna jau kita venų varikozės stadija. Tuomet gali pakakti atlikti skleroterapijos procedūrą, jeigu liga ypač paūmėjusi - gali prireikti ir operacijos.

„Jeigu liga jau būna paūmėjusi, gali prireikti operacijos, tačiau jos bijoti nereikėtų. Šiuolaikiniais lazeriais operacijos atliekamos be narkozės, be pjūvių, be gulėjimo ligoninėje. Pacientas gali būti darbingas iš karto po operacijos", - sako kraujagyslių chirurgas.

Pataria neužsiimti savigyda

Pasak dr. R. Dagilaičio, identifikavus pirmuosius požymius, patartina neužsiimti savigyda ar gerti vaistų, o būtina kreiptis pas gydytoją.

„Ištyrus ultragarsu, galima sužinoti tikslius atsakymus. Pirminėje stadijoje gali būti pastebimi nesandarūs venų vožtuvai. Tokiu atveju specialaus gydymo dar nereikia. Visgi jei dėl tokio venų išsiplėtimo žmogus jaučia diskomfortą, patariame nusipirkti medicinines kompresines kojines, kai kuriais atvejais - išrašome vaistų", - pasakoja Flebologijos centre konsultuojantis medicinos mokslų daktaras.

Gydant profilaktiškai specialių kojinių nereikia nešioti kasdien, o tik tuomet, kai jaučiamas kojų nuovargis, mėšlungis ir pan. Kojines patartina nešioti ir tuomet, jei darbas stovimas nuo ryto iki vakaro arba skrydžio metu, nes reikia ilgai sėdėti nuleidus kojas.

Venų išsiplėtimas pastebimas po nėštumo

Pastebima, kad venų išsiplėtimas labai dažnai yra paveldima liga. „Atliktų tyrimų metu pastebėta, kad jeigu bent vienas iš tėvų sirgo venų varikoze, tai tikimybė, kad jų dukra paveldės silpnus venų vožtuvus, yra didesnė nei 60 proc., jeigu sūnus - apie 40 proc.", - pasakoja dr. R. Dagilaitis.

Moterims venų išsiplėtimas dažnai pastebimas ir po nėštumo, kurio metu venoms tenka didžiausias krūvis. „Turiu netgi tokią taisyklę: jeigu po dviejų nėštumų moters venos „nesubyrėjo", tai jos liks sveikos ir ateityje", - pabrėžia kraujagyslių chirurgas.

Gydytojai pataria nėščiosioms, kurių tėvams diagnozuota venų varikozė, nuo nėštumo vidurio naudoti profilaktines priemones, t. y. specialias nėščiosioms skirtas tamprias kojines. Tokiu būdu profilaktiškai galima apsaugoti kojų venas.

Siekiant profilaktiškai prižiūrėti venas, gydytojas pataria daugiau vaikščioti, judėti - tai geriausia vaistas. Rekomenduojama vakare kojas pakelti į viršų, arba dirbant sėdimą darbą, kelias minutes per valandą pasivaikščioti, dėvėti medicinines kompresines kojines. Venų profilaktinei priežiūrai tinka ir kontrastingi dušai kojoms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis