Ginekologė: moterims trūksta elementariausių žinių apie intymią higieną

Lietuvos moterys dėmesio intymiai higienai skiria nemažai, tačiau neretai šis dėmesys būna labiau žalingas nei naudingas.

Dailiosios lyties atstovėms apie intymių vietų higieną šiandien prieinama galybė informacijos, ypač internete. Visgi, gydytojai pastebi, kad moterims, ypač jaunoms, neretai trūksta pačių elementariausių žinių, o tai nulemia dažnesnius moterų susirgimus. Skaičiuojama, kad dėl makšties kandidozės, liaudyje vadinamos pienlige, į medikus kreipiasi kas trečia moteris. Labai dažnai su šia liga atsisveikinama tiesiog pakeitus higienos įgūdžius ar priemones.

Tamponus naudoja norėdamos apsisaugoti

Pasak Vilniaus Karoliniškių poliklinikos gydytojos akušerės–ginekologės Daivos Keršulytės, moterys Lietuvoje dažniausiai nežino, kokias priemones naudoti profilaktikai ir kokias esant sutrikimams. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai apie konkrečių higienos priemonių naudojimą trūksta, atrodytų, visai elementarių žinių. Kaip pavyzdį ginekologė pateikia neteisingą tamponų naudojimą.

„Jaunos moterys, išgirdusios, kad tamponus būtina keisti kuo dažniau, ne rečiau kaip kas 2–3 valandas, nes kyla toksinio šoko sindromo ir disbakteriozės grėsmė, labai nustemba. Kai kurios, norėdamos apsaugoti natūralią makšties mikroflorą, tamponus naudoja eidamos į baseiną. To daryti tikrai nerekomenduoju, nes gaunamas priešingas rezultatas. Tamponai skirti naudoti tik mėnesinių metu", – perspėja ginekologė Daiva Keršulytė.

Kita šiuolaikinių moterų problema, kad jos rūpindamosis intymia higiena dažnai persistengia, pavyzdžiui, plauna makštį iš vidaus įvairiais prausikliais, žolelių nuovirais ir sutrikdo natūralią bakterijų pusiausvyrą. „Kai klausiu, kodėl jos tą daro, dažniausiai sulaukiu gūžčiojimo pečiais ir atsakymo „tiesiog kad būtų švariau", – pastebi D. Keršulytė. –Tai pateisinama tik tam tikrais gydymo atvejais, tačiau tikrai neturėtų būti daroma profilaktiškai. Įprastai plaunami tik išoriniai moterų lytiniai organai."

Pataria atkreipti dėmesį į priemonių sudėtį

Moterys Lietuvoje, anot gydytojos, per mažai dėmesio skiria ir higienos priemonių sudėčiai. Prekybos centrų ir vaistinių lentynose jų gausu, tačiau rinktis šias derėtų taip pat atsargiai kaip ir maistą. Rekomenduojama atidžiai pasižiūrėti, iš ko pagamintas vienas ar kitas produktas. Įklotus, paketus bei tamponus patariama rinktis medvilninius ar bent jau tokius, kurių paviršius padengtas medvilne. Derėtų vengti spalvų, kvapų, dezodorantų, nes visos papildomos cheminės priemonės veikia kaip dirgikliai. Prieš įsigyjant intymios higienos prausiklį, reikėtų pasidomėti, kada ir kaip jį naudoti.

„Moterys intymių vietų higienai vis dar naudoja ne tam pritaikytas priemones – prausiasi muilu, dušo žele, kurių pH lygus 5,5. Netinkamos priemonės sutrikdo lytinių organų mikrofloros pusiausvyrą ir gali sukelti bakterijų dauginimąsi. Specializuoti gaminiai, skirti intymiai higienai, nėra tos pačios kategorijos prausikliai, kaip kūno ar plaukų, kadangi skiriasi jų pH (rūgštingumas). Šios priemonės skiriasi ne tik paskirtimi, bet ir sudėtimi. Intymios higienos prausikliuose yra medžiagų, pavyzdžiui, laktobakterijų lizatų, pieno rūgščių, natūralių antiseptikų, kurios reikalingos išskirtinai intymių kūno vietų priežiūrai. Jos ne tik neleidžia daugintis mikrobams ir apsaugo nuo išsausėjimo jautrią makšties gleivinę, bet ir išsaugo neutralią rūgščių bei šarmų pusiausvyrą. Jei nematote skirtumo tarp priemonių, visada galite pasitarti su gydytoju, vaistininku, kurie suprantamai paaiškins apie jų paskirtį, sudėtines dalis ir poveikį ", – pataria ginekologė. Prausiklius geriau rinktis bekvapius, bespalvius, pasižyminčius antibakteriniu, saugančiu nuo uždegimų bei sudirginimų poveikiu. Tokių priemonių galima įsigyti vaistinėse.

Netinkamų higienos įpročių pasekmė – makšties kandidozė

Pasak gydytojos Daivos Keršulytės, neteisingas intymiai higienai skirtų priemonių naudojimas rimtų padarinių sveikatai gal ir nesukels, bet pažeidus bakterijų pusiausvyrą atsiranda didesnė tikimybė susirgti įvairiais uždegimais, lengviau plinta virusai. „Moterys kreipiasi į medikus ne dėl netinkamos higienos sukeltų nemalonių pojūčių, bet tuomet, kai dėl ydingos priežiūros kyla sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, dėl makšties kandidozės (pienligės). Netinkama higiena, neteisingas priemonių pasirinkimas yra vienas iš šį susirgimą sukeliančių faktorių, ypač kai kalbame apie pasikartojančius susirgimus, nors pacientėms taikomas gydymas", – sako D. Keršulytė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis