Gydytoja: kada tinkamiausias amžius gimdyti ir kiek vaikų susilaukti sveikiausia

Gimdymas – stresas moters organizmui. Kiek reikia laiko, kad organizmas atgautų jėgas? Kada gimdyti dar kartą? Ar turi įtakos moters amžius? Konsultuoja akušerė genetikė ginekologė Ingrida Kravčenkienė.

Vienoms moterims išskyros po gimdymo baigiasi, ląstelės subręsta, noras mylėtis grįžta praėjus šešioms savaitėms po gimdymo, o po mėnesio prasideda ir ovuliacija. Tačiau yra moterų, kurių ir praėjus pusmečiui po gimdymo gleivinė yra jautri, moteris turi daug pieno, maitina krūtimi ir dar nėra vaisinga. Tačiau nors mėnesinės dar ir neatsirado, patarčiau saugotis, ypač jei dar neplanuojate kito mažylio.


Kada nekenkiant sveikatai galima pastoti dar kartą?


Jeigu moteris pastoja, tai reiškia, kad kūnas jau pailsėjo, atsigavo, atsinaujino ovuliacija. Teoriškai nuo gimdymo iki gimdymo turi praeiti metai. Taigi normalu, jei po trijų mėnesių moteris vėl pasijunta besilaukianti. Tačiau, jeigu norime, kad grįžtų buvusios kūno formos, sustiprėtų raumenys, reikėtų palaukti bent pusmetį. Per tiek laiko grįžta iki gimdymo buvęs svoris, pasišalina skysčių perteklius, moteris atsigauna psichologiškai.


Jei moteris svajoja apie trečią, tarp antro ir trečio gimdymo taip pat rekomenduojama palaukti vienus metus?


Taip. Tačiau auginti du pametinukus yra paprasčiau nei tris. Su trimis be pagalbos išsiversti būtų sunku tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Be to, mažai šeimų, kai kūdikiu kitas žmogus galėtų rūpintis tai pat kaip mama. Manau, tai įmanoma tik namuose, kuriuose gyvena kelios kartos. Tada ir galima gimdyti kasmet. Antraip patarčiau palaukti, nes pervargus galima ir depresija susirgti. Kiekvienai moteriai siūlyčiau atsižvelgti ir į fizinę būklę. Organizmas greičiau atgauna jėgas, jei moteris per nėštumą priaugo 9 - 11 kg. Jei daugiau, apie 20 kg, reikės ilgiau palaukti. Taip pat svarbu, ar ankstesnio nėštumo metu nebuvo komplikacijų. Jei buvo, geriau palaukti dvejus metus, palepinti organizmą, pagerinti sveikatą: sportuoti, sveikai maitintis.


Kada geriausia pastoti dar kartą, jei moteriai buvo atlikta cezario pjūvio operacija?


Po cezario pjūvio operacijos pertrauka tarp pirmo ir antro vaiko rekomenduojama dveji metai. Žaizda sugyja gan greitai, tačiau per anksti pastojus išlieka tikimybė, kad randas dar per silpnas, ypač jeigu moteris antrą kūdikį gimdys natūraliai. Todėl jeigu pirmas vaikas gimė po cezario pjūvio, o antrasis į pasaulį pasibeldžia labai greitai, taip pat ir saugant mamą dažniausiai vėl atliekama cezario pjūvio operacija. Mat natūraliai gimdant organizmas patiria didžiulę įtampą, kūdikis stumiamas didžiule jėga. Po dvejų metų pertraukos, jeigu nėra jokių komplikacijų, moteris gali gimdyti pati. Anksčiau buvo manoma, kad moters sveikatai nekenkia tik dvi cezario pjūvio operacijos. Dabar, kai tobulėja medicina, jų leidžiama daugiau.


Įdomu, ar nuo pačios moters amžiaus priklauso, kaip dažnai rekomenduojama gimdyti?


Ir taip, ir ne. Ne, nes teoriškai rekomenduojama pertrauka tarp gimdymų lieka ta pati - vieni metai. Taip, nes lengviau atgauna jėgas jaunos moters organizmas. Be to, kuo vyresnė moteris, pavyzdžiui, per 35 metų, tampa sunkiau pastoti. Šio amžiaus ir vyresnėms moterims po gimdymo reikia daugiau laiko, kad atsigautų. Sunkiau susitraukia oda, gali priaugti daugiau svorio, nes sulėtėja medžiagų apykaita. Didėja ir komplikacijų pavojus, nes nėštumas organizmui yra didelis krūvis, jaunesnė moteris jį lengviau pakelia. Kategoriška nenoriu būti, nes visada pasitaiko išimčių. Kartais trisdešimtmetė ir keturiasdešimtmetė atrodo taip pat. Visada daugiau komplikacijų gresia moteriai, kuri yra nutukusi, turi „svyruojantį“ kraujospūdį, nei vyresnei, bet sveikai gyvenančiai moteriai.


Kiek vaikų galima gimdyti nekenkiant savo organizmui? Ar yra koks rekomenduotinas skaičius?


Gyvenimas rodo, kad ir 18 vaikų moterys pagimdo. Jei moteris sveika, jos nėštumas be komplikacijų, tai ir sveikatai nekenkia. Tačiau noriu pabrėžti, kad daug vaikų gimdyti gali tik sveika mama. Jeigu moteris turi rimtų sveikatos bėdų, kurias nėštumas dar labiau „paaštrina", rizikuoti savo sveikata neturėtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis