Kalėdų tradicijos su vaikais: 10 idėjų, kurios sukurs šventinę nuotaiką

Paskutinės dienos iki didžiųjų žiemos švenčių į daugelio namus atneša malonaus laukimo, susikaupimo, apmąstymų ir noro kuo daugiau savo laiko bei šilumos skirti šeimos nariams. Jei jūs turite vaikų, žinote, kad jiems įvairios tradicijos – itin malonios.

VISOS ŠEIMOS SUSITIKIMAS


Šventės – šeimos laikas, kurį, net ir ilgai nesimatę žmonės, gali praleisti kartu bei skirti vieni kitiems visą savo dėmesį, šilumą, meilę. Nepamirškite vaikams akcentuoti, kad Kalėdų ir Kūčių esmė – ne dovanos ar vaišės ant stalo, o žmonės, kurie susirenka su jais pabūti. Aplankykite visus senelius ir prosenelius, pabūkite su jais bent valandėlę – vyresnio amžiaus žmonėms toks dėmesys yra brangiausia dovana, o jūsų mažyliai matys puikų pavyzdį.


SMAGI FOTOSESIJA


Gal kasmetinė nuotrauka prie eglutės gali būti puiki tradicija, kažkada virsianti į storą nuotraukų albumą? Vaikams labai patinka įvairios veiklos, kurios kasmet kartojasi. Fotosesiją galite surengti ir likus savaitei ar dviem iki švenčių, tuomet, atspausdinę nuotraukas, jas galėsite panaudoti kaip kalėdinius atvirukus artimiesiems.


KALĖDINIAI MEGZTINIAI


Nors ši tradicija nėra lietuviška, tačiau pastaraisiais metais labai smarkiai prigijo ir pas mus. Visai šeimai pasipuošti juokingais ar žiemiškai elegantiškais megztiniais – smagi pramoga. Jei norite, kad mažylis ne tik gautų praktišką dovaną, tačiau ir pasipuoštų Kalėdoms, galite jam dar iki švenčių įteikti smagų megztinį su elniu, Kalėdų seneliu ar pingvinu.


KŪČIŲ TRADICIJOS


Lietuviai nuo senų laikų turėjo labai daug Kūčių tradicijų, į kurias būdavo įtraukti tiek suaugusieji, tiek vaikai. Dalis šeimų iki šių dienų išsaugojo bent vieną ar du papročius. Senovėje daugelis tradicijų buvo susijusios su žemdirbyste, derliumi, o šiais laikais tapo kiek modernesnėmis. Galite surengti skaniausio iš dvylikos patiekalų rinkimus – tegul visi šeimos nariai balsuoja. Taip pat smagu visiems kartu galvoti pažadus kitiems metams, juos užrašyti, suvynioti ir visiems kartu skaityti kitąmet. Taip pat – burtai. Leiskite šiai veiklai vadovauti vyriausiam žmogui prie stalo (močiutei ar seneliui), tegul jie pasidalina savo prisiminimais ir mažylius pamoko įvairiausių senovinėms Kūčioms būdingų žaidimų, pavyzdžiui, šiaudo traukimo. Vaikus visada nustebina ir faktas, kad Kūčių naktį vyksta stebuklai, o vienas jų – kalbėti pradedantys gyvūnai. Galite su vaikais patyliukais pabudėti prie gyvūnų ir pabandyti sulaukti, kol jie prabils.


ŽAIDIMAI IR UŽDUOTYS


Šiuolaikinėms Kūčioms su vaikais tinka įvairūs stalo žaidimai, kurie įtraukia visus šeimos narius. Jei tokių jūsų vaikai dar neturi, tai gali būti puiki dovanos idėja Kalėdų seneliui. Stalo žaidimai skatina šeimos narius daugiau laiko praleisti kartu, tėveliams padeda vaikus pakviesti atviram pokalbiui ir visiems suteikia daug gerų emocijų. Mokytis kurti, improvizuoti ir fantazuoti padės „Dixit“ žaidimas, gerinti kalbos bei rašymo įgūdžius – „Scrabble“, o niekada neatsibostantis pasirinkimas – „Monopolis“. Jei jūsų vaikui vos dveji–treji metai, galite jam padovanoti pirmąjį stalo žaidimą, kuris bus tikrai nesudėtingas, tačiau įtraukiantis.


Vaikai, kurie mėgsta dėmesį, pasirodymus, vaidmenų žaidimus, mielai dalyvaus kalėdiniame „koncerte" ar „talentų šou“. Tegul visi šeimos nariai po vieną kitiems pasako eilėraštį, sudainuoja dainą, pašoka ar atskleidžia kokį kitą savo gabumą.


KEPINIAI IR JŲ PUOŠIMAS


Skanėstais, greičiausiai, pradėsite rūpinti likus bent kelioms dienoms iki švenčių. Neužmirškite į šią veiklą įtraukti ir savo vaikų. Taip, netvarkos bus tikrai daugiau, o laiko tam teks skirti ne valandą, o bent kelias, tačiau mažyliams bus labai smagu prisidėti prie šventinio pasiruošimo. Net patiems mažiausiems, vos vienerių vaikams, leiskite padėti jums minkyti tešlą, tegul ima į rankas formeles ir daro sausainių antspaudus, savaip juos dekoruoja bei pakuoja dovanoms.


PAANKSTINTAS KALĖDŲ RYTAS


Štai mamytė Indrė, auginanti dviejų Gabrielių ir ketverių Ugnių, pasidalino savo šeimos tradicija, kurios kasmet laikosi. Jie visada kalėdinių dovanų maratoną atidaro kiek anksčiau – dar Kūčių rytą. Vaikams tėveliai sako, kad Kalėdų senelis juos pačius pirmus aplanko visame pasaulyje. Daug nuostabos ir džiaugsmo tai suteikia jos berniukams: „Kasmet žiemos šventes sutinkame pas mūsų tėvus, todėl nedidelę pramogą, dar prieš išvažiuojant, norime pasidaryti ir savo namuose. Dar Kūčių rytą visi linksmai iš lovų bėgame ieškoti, ką Kalėdų senelis paliko po egle. Smagu turėti kitokių, tik mūsų namams būdingų, tradicijų. Be to, taip išvengiame krūvos dovanų vežimo kelis šimtus kilometrų. Pastebėjau, kad vaikams naudinga ir tai, kad ne visas dovanas jie gauna vienu metu, nes Kalėdų rytą pas senelius randa kitas“.


DOVANŲ PAKAVIMAS


Nors daugelis mūsų labai mėgsta idealiai supakuotas dovanas, tačiau tie, kas augina vaikus, gali pasidžiaugti kitokiomis – ne taip dailiai įrištomis, tačiau su dideliu dėmesiu ir meile mažylių supakuotomis – dovanomis. Internete galite rasti labai daug idėjų, kaip vaikams tai lengvai padaryti. Pavyzdžiui, galite dovaną įpakuoti į paprasčiausią baltą popierių, o vaikui leisti ją su guašu, akvarele, pieštukais ar flomasteriais apipiešti. Kitas būdas – baltai įpakuotą dovaną dekoruoti mažyčių pirštukų spalvotais antspaudais. Jei jūsų vaikai didesni – su jais galite kartu paruošti dekoracijų dovanų pakavimui – iškirpti eglučių, snaigių ir pan.


KALĖDŲ SENELIO DOVANOS


Tikriausiai, daugeliui vaikų – tai pati smagiausia kalėdinė pramoga. Bėgti prie eglutės, ieškoti savosios dovanos ir ją nekantriai išpakuoti. Patarimas tėveliams – padėkite vaikams suprasti ir atrasti naujus žaislus. Net ir pati brangiausia dovana mažylį gali nuvilti, jei suaugusieji nebandys ja sudominti, kartu neįsijungs į žaidimus.


MIESTO EGLĖS APLANKYMAS


Šventės – tai ne tik sėdėjimas prie stalo. Vaikai nori pramogų, veiklos ir laiko lauke. Gražia ir jaukia tradicija gali būti miesto eglės aplankymas ar tiesiog pasivaikščiojimas sniegu nuklotais miškų bei parkų takeliais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis