Kokia dovana labiausiai nudžiugintų Motinos dienos proga

Artėjanti Motinos diena – viena gražiausių švenčių, kuriai ruošiasi ir dovanų mamoms ieško tiek vaikai, tiek suaugę.

Atviras psichologės laiškas visoms Lietuvos mamoms ir tėčiams
VIDEO: tėvų susilaukę tėvai iškrėtė neįtikėtiną pokštą

Dovanų platinimo bendrovės „Gera dovana" rinkodaros vadovė Oksana Rokaševič sako pastebinti, kad pastaruoju metu apskritai tiek jaunimas, tiek suaugę žmonės vis labiau linksta mamoms dovanoti įvairias įspūdžio dovanas ar pramogas, o ne daiktus.

„Vis daugiau žmonių Motinos dieną suvokia kaip laiko praleidimo kartu galimybę, todėl dažnai dovanų perka pramogas, kurios tiesiog leidžia turiningai kartu praleisti laiką. Žinoma, dovanos išskirtinai moterims, kaip masažai, manikiūras ir pedikiūras, taip pat labai populiarios. Dovanų pasirinkimas šiais laikais labai platus, todėl kiekvienas žmogus jas gali rinktis pagal savo pajamas ar šeimos pomėgius“, – teigia O. Rokaševič.

J. Karvelienė komentuoja, ką reiškia ir kokias emocijas perteikia skirtingais vaiko amžiaus etapais mamai dovanojamos dovanos.

Vaikystė. Šiuo laikotarpiu dėmesį mamoms vaikai bando išreikšti pačių pagamintomis dovanomis. Nuoširdžius vaikų šedevrus, nuo ranka pieštų atvirukų iki skulptūrėlių iš plastilino, mamos dažnai saugo dar daug metų.

„Paprastai vaikų emocijos būna stipresnės, įspūdžiai gilesni, vidinis pasaulis sodresnis bei tyresnis. Tokio amžiaus vaikams būdingas didelis prisirišimas prie tėvų. Todėl į dovanas jie perkelia visą save. Šio laikotarpio dovanas pavadinčiau aukščiausia meilės išraiška", – teigia J. Karvelienė.

Paauglystė. Nors paaugliai dažnai nesusimąsto apie buvimą kartu su šeima, Motinos dienos proga jie visgi nepamiršta įrašyti mėgstamos muzikos kompaktinio disko ar už mamą nudirbti namų ruošos darbų, kurie tampa vertingomis dovanomis. Maištavimo laikotarpiu vaikai nori jaustis suaugę ir „vaikiškus" piešinius keičia praktiškesnėmis dovanomis. Todėl šiuo laikotarpiu populiarėja vakarienių kuponai, bilietai į renginius.

„Paauglystėje dovana įgauna kitokią vertę. Vis labiau išryškėja naudingumo, funkcionalumo, praktiškumo elementai. Dovanodami dovaną mamai paaugliai sprendžia dilemą: vis mažiau noriu dovanoti rankų darbo kūrinius, bet tuo pačiu dar neturiu pinigų dovanai nupirkti. Būtent todėl šiuo gyvenimo laikotarpiu labai svarbu su paaugliu pakalbėti apie dovanos esmę ir prasmę", – pastebi psichologė.

Suaugę vaikai. Turėdami pastovias pajamas, vaikai šiame etape ima rinktis brangesnes dovanas. Norint praleisti laiką kartu ir suteikti mamai įspūdžių, negailima pinigų įvairioms kelionėms, masažams ar vandens pramogoms.

„Jei suaugęs vaikas paklaustų mamos, kokia dovana ją pradžiugintų, daugelis mamų atsakytų, kad laikas, praleistas kartu. Tai, kas iš tiesų mamai leidžia jaustis mylimai, yra vaikų dėmesys. Svarbiausia leidžiant laiką kartu yra tai, kad kažką veikiate būdami drauge, dalijatės mintimis ir jausmais.

Profesorius Ross Campbell knygoje „Penkios vaikų meilės kalbos" yra pasakęs: „Vaikai niekada neišaugs poreikio rimtai pasikalbėti su tėvais. Dalijimasis mintimis ir jausmais yra audinys, iš kurio padaromas gyvenimas", – teigia J. Karvelienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis