Kontracepcija po gimdymo: kaip pasirinkti geriausią?

Šiandien kontraceptinių priemonių labai daug, tad nesunku sutrikti. Vienos apsisaugojimo priemonės tinka maitinančioms mamytėms, kitos - jau atjunkiusioms kūdikį nuo krūties. Apie tai, kokias apsaugos priemones rinktis po gimdymo kalbamės su akušere-ginekologe, genetike Ingrida Kravčenkiene.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Maitinimas - natūrali apsauga

"Maitinimas krūtimi nuo nėštumo apsaugo ne šimtu procentų", - sako gydytoja I.Kravčenkienė. Pasitaiko, kad ir žindančios mamytės pastoja, mat pirmoji ovuliacija, gali atsirasti praėjus nuo 40 iki 140 dienų po gimdymo. Jei maitinate kūdikį savo pienuku, pirmą mėnesį pastoti praktiškai neįmanoma. Tad teoriškai pirmomis savaitėmis po gimdymo būtų galima mylėtis be streso. Tačiau gydytoja I.Kravčenkienė to daryti nepataria, mat dar gali būti kraujingų išskyrų iš makšties, ne visai sugijusi žaizda, nesugrįžusi gimda į pirminę padėtį ir neatsikūrusi lytinių takų gleivinė. Antra vertus, ko gero, reta moteris taip anksti iš naujo atranda gebėjimą jausti aistrą. Tad, kol grįš noras intymiai pabendrauti su savo vyru, kai kurioms mūsų jau gali pradėti bręsti kiaušinėlis ir atsirasti galimybė pastoti.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Tai labiausiai jaudinančios vestuvės, kokias tik regėjote

Ko tėvai klausia darželio auklėtojos, o kas iš tiesų turėtų rūpėti

Prezervatyvai, žvakutės...

,,Maitinančioms mamytėms negalima vartoti kontraceptinių tablečių, naudoti pleistrų ar žiedų, - sako gydytoja I.Kravčenkienė. - Mat šiose priemonėse esantis hormonas estrogenas patenka į kraują, o iš kraujo į pieną ir mažiukui gali sukelti daug nepageidaujamų reiškinių. Pavyzdžiui, mėnesines, krūtų pabrinkimą ir kt.". Tad bene geriausiai tinka prezervatyvai arba žvakutės ir tabletės į makštį, kurios ne tik saugo nuo nėštumo, bet ir drėkina gleivinę. Tai ypač svarbu maitinančioms mamytėms, mat lytinių takų gleivinė po gimdymo dažnai būna sausoka ir mylėtis nelabai malonu. Žvakučių ir tablečių, dedamų į makštį, apsauga yra šiek tiek mažesnė nei kitų priemonių, tačiau jei naudosite jas pagal instrukciją, nėra ko baimintis. Įsidėjus žvakutę ar tabletę į makštį, reikia išlaukti 7-10 min. ir tik tada atsiduoti meilei. Tik neaišku, ar žvilgčiojant į laikrodį, nepraeis romantiška nuotaika.

Spiralės

Vienas jų - varines galima dėti praktiškai iškart po gimdymo (anksčiau buvo tokia praktika). Tačiau patartina palaukti mėnesį, kad visiškai susitrauktų gimda, antraip ši apsaugos priemonė gali nesunkiai iškristi. Naudojant spiralę su variu sunkiau kreša kraujas, todėl mėnesinės būna gausesnės. Ji nerekomenduojama moterims, kurios per mėnesines ir taip smarkiai kraujuoja. 

Hormoninę spiralę gydytojas ginekologas gali įdėti praėjus 6 sav. po gimdymo. Anksčiau nerekomenduojama, nes neaišku, kokį poveikį gali padaryti gimdai. Ši, kaip ir varinė, yra įvedama penkeriems metams (ištraukti galima ir anksčiau, o vaisingumas, kaip ir po kitų hormoninių priemonių, grįžta maždaug po dviejų mėnesių) ir idealiai tinka per mėnesines gausiai kraujuojančioms moterims. Kartais yra naudojamos ir kaip gydomoji, per didelį kraujavimą stabdanti priemonė. 

Jei nemaitinate krūtimi

Jei kūdikio nebemaitinate krūtimi, galite rinktis kur kas daugiau: pavyzdžiui, kombinuotąsias tabletes, pleistrą, kontraceptinį žiedą ir t. t. Gydytoja I.Kravčenkienė nepataria šių priemonių pasiskirti pačiai be gydytojo rekomendacijų. Mat yra tikimybė, kad pasirinkite netinkamai ir pakenksite savo sveikatai. Tablečių, pleistro ir žiedo apsaugos principas yra toks pats: šios priemonės neleidžia atsirasti ovuliacijai ir pastoti neįmanoma. Tačiau geriant tabletes hormonų į kraują patenka per skrandį, todėl, pavyzdžiui, vemiant ar viduriuojant, yra tikimybė, kad neapsisaugosite šimtu procentų. Apsauginį efektą gali sumažinti ir antibiotikai.

"Tabletės, ko gero, ypač tinka matematinės atminties moterims, - sako gydytoja I.Kravčenkienė. - Mat jos niekada nepamiršta jų išgerti. Priešingai nei meniškos prigimties, kurios tai išgeria, tai neišgeria, tai nepamena, ar išgėrė, ar tik pasidėjo šalia vandens stiklinės". Todėl prieš renkantis priemones galima iš anksto apsvarstyti savo būdą ir pamąstyti, kaip lengviau: kasdien gerti tabletes, kas savaitę keisti pleistrą, dar rečiau kontraceptinį žiedą ar spiralę. 

Pleistras

"Kontraceptinį pleistrą reikia pakeisti kas septynias dienas tris kartus per mėnesį ir vieną savaitę pabūti be jo", - sako gydytoja I.Kravčenkienė. Pleistro patikimumas, ko gero, yra šiek tiek didesnis nei tablečių. Mat hormonų į kraują patenka per odą ir nei maistas, nei išgerta viena kita taurelė stipresnio gėrimo neturi jokios įtakos juos pasisavinant. Hormonų koncentracija kraujyje visą laiką palaikoma vienoda. Pleistro minusas - jis gali atsiklijuoti. Tad būtina atidžiai jį stebėti ir pakeisti nauju, jei atsiklijavo trečdalis ar daugiau. Tuomet pasistumia ir visas menstruacijų ciklas ir dienas tenka skaičiuoti iš naujo. Pleistrą reikia klijuoti ant neplaukuotos kūno dalies: rankų, kojų šlaunų, pilvo ir t. t. Negalima jo klijuoti ant krūtinės. Kai kurios moterys, pabandžiusios pleistrą, skundžiasi, kad odą po juo labai niežti ir vos gali ištverti nenusiplėšusios. Taigi pleistras gali kelti šiokių tokių nepatogumų. Vienoms jis gali idealiai tikti, kitoms - ne. Ir dėl jo formos nuomonių yra visokių. Vienoms jis gražus, o kitos norėtų, kad būtų širdelės formos ar elegantiško rombo, tik ne grubus kvadratas.

Žiedas

"Žiedo sudėtis yra labai panaši į kontraceptinių tablečių, - sako gydytoja I.Kravčenkienė. - Skirtumas tik toks, kad jame esantys hormonai per makšties gleivinę patenka tiesiai į kraują". Šis žiedas į makštį įdedamas dvidešimt vienai dienai, o jį išėmus padaroma savaitės pertrauka. Patogu tai, kad nereikia tris savaites jo prisiminti. Pasak pašnekovės, jis labai lengvai įdedamas, tereikia sulenkti aštuntuku ir įkišus į makštį jis savaime išsiskleidžia. Žiedas, kaip ir pleistras, - labai patikima apsaugos priemonė.

Kitos priemonės

Gydytoja I.Kravčenkienė sako, kad Lietuvoje dar nėra populiarios injekcijos, kurių galima nusipirkti ir mūsų vaistinėse. Suleidžiamas hormonas gestagenas, todėl jos lyg ir tiktų ir maitinančioms mamytės, tačiau yra suleidžiamas didelis šio hormono kiekis ir kraujyje yra palaikoma nemaža jo koncentracija. Injekcijas reikia kartoti kas tris mėnesius. Gydytoja I.Kravčenkienė turi pacienčių, kurios iš užsienio sugrįžo su implantuotomis kapsulėmis. Tokie implantai, panašūs į mažytę vielutę, nuo nėštumo efektyviai saugo trejus metus.

Šalutinis poveikis

Apie kontraceptinių priemonių šalutinį poveikį galima prisiklausyti pačių įvairiausių mitų. Vienos nuo jų atseit storėja, kitoms kaip tik reguliuoja kūno svorį, o trečios kažkur girdėjo, kad pakenkė sveikatai. O gal išties mes esame karta, kuri it bandomieji triušiai atskleis visus šių priemonių pliusus ir minusus? Gydytoja I.Kravčenkienė sako, kad kontraceptinės priemonės, kaip ir visi kiti vaistai, prieš juos pateikiant rinkai, yra gerai ištiriami. Tačiau užrašas: "Galima naudoti tik gydytojui nurodžius", yra teisingas. Mat kiekvienos mūsų organizmas kitoks. Yra moterų, kurios negali naudoti jokių hormoninių preparatų. Kitos gali būti alergiškos kokiam nors vienam jų komponentui: tabletės sudedamajai daliai, pleistro klijams ir pan. Tad nenumokite ranka, kad tai tik apsaugos priemonės, ir būtinai pasitarkite su savo gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis