Krūtų implantai ir žindymas: svarbu žinoti

Šiais laikais nieko nebestebina krūtinės didinimo operacijos, kurios atliekamos įvairioms moterims - ir jau susilaukusioms vaikų, ir dar negimdžiusioms. Pastarosios turi baimę - ar krūtų implantai netrukdys žindyti vaikelio?

Mama iš didžiosios raidės: Sigita augina 9 vaikus, iš jų pagimdė 2
Mama su kūdikiu išmesta iš autobuso dėl netikėtos priežasties

Plastikos chirurgai teigia, kad jei moteris norės žindyti ir dės tam pastangas, ji galės tai daryti - su krūtų implantais ar be jų. Medicinos literatūroje nurodoma, kad krūtų implantai nėra kliūtis žindyti, ir tai patvirtina ne viena garsi moteris, neslepianti, kad naudojosi plastikos chirurgų paslaugomis, o po gimdymo sėkmingai žindė kūdikį.

Ar moteris gali žindyti, priklauso nuo fiziologinių organizmo savybių, taip pat - nuo psichologinio moters nusiteikimo. Per krūtų didinimo operacijas dažniausiai implantai talpinami po raumenimis. Taip implantai "nesusisiekia" su pieno liaukomis ir nepažeidžia pieno latakų.

Teorinė galimybė, kad moteris negalės kūdikio maitinti krūtimi po krūtų didinimo operacijos išlieka tik tuo atveju, jei pjūvis atliekamas areolės srityje (kitaip vadinama „per spenelį"). Atliekant areolės pjūvį gali būti susilpninami nerviniai impulsai (spenelių jautrumas) bei dalinai pažeidžiami pieno latakėliai, per kuriuos išsiskiria pienas. Siekiant to išvengti, pjūvis dažniausiai atliekamas po krūtimi.

Žindymo statistika Lietuvoje

prieš kurį laiką Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje gimus naujagimiui, gimdymo namuose žindyti pradeda 98 proc. moterų, keturis mėnesius žindo 43,4 proc. mamų.

Žindymo iki 6 mėn. trukmės rodikliai mūsų šalyje gerokai atsilieka nuo Europos, ypač Šiaurės šalių, rodiklių. Iki pusės metų Lietuvoje žindo 30,5 proc., tuo tarpu Norvegijoje - 84 proc., Švedijoje - 72 proc., Danijoje - 52 proc. moterų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad pirmą kartą gimdžiusios moterys rečiau teigė, jog žindys savo kūdikį, lyginant su pakartotinai gimdžiusiomis (atitinkamai, 84,1 proc. ir 92,1 proc.). Apsisprendimui žindyti buvo svarbus mamų amžius: nusprendusios nežindyti dažniau buvo jaunesnės nei 20 metų.

Tokie tyrimo rezultatai gauti Kauno miesto gimdymo įstaigose atlikus anonimines moterų apklausas. Pirmą - septintą parą po gimdymo apklaustos 284 moterys. Tyrime dalyvavo 55,6 proc. pirmą kartą ir 44,4 proc. pakartotinai gimdančių moterų.

Kodėl verta žindyti kūdikį?

Motinos piene yra antikūnių ir unikalių medžiagų, padedančių kūdikiui kovoti su bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis. Kūdikiai, maitinami tik motinos pienu, rečiau serga infekcinėmis ausų, kvėpavimo takų ir virškinamojo trakto bei žarnyno ligomis.

Be to, tyrimai parodo, kad kūdikiai, maitinti karvės pienu pagrindu pagamintais mišiniais, daug labiau linkę į alergijas vaikystėje ir kai suauga. Motinos pienas lengviau virškinamas, jis apsaugo žarnyną nuo uždegimų, tokiu būdu neleisdamas nesuvirškintiems baltymams sukelti alerginių reakcijų. Be to, įrodyta, kad krūtimi maitinti vaikai rečiau serga astma.

Maitinimas krūtimi turi teigiamą poveikį ir motinai, ir vaikui. Žindymo metu motinos organizme išsiskiria hormonai, kurie mažina stresą ir padeda jausti atsipalaidavimą. Kūdikiui yra ypač svarbus artimas fizinis kontaktas. Kai kuriais atvejais žindymas net gali padėti motinai įveikti pogimdyminę depresiją.

Vienas iš maitinimo krūtimi privalumų, kuris dažnai nėra svarstomas - jis nemokamas. Maitinant kūdikius dirbtinai, tenka pirkti ne tik mišinukus, kurie yra brangūs, bet ir buteliukus bei čiulptukus. Skubančioms motinoms maitinimas krūtimi yra tikras išsigelbėjimas, nes jis nereikalauja papildomo laiko - nereikia matuoti ir maišyti miltelių, plauti buteliukų, šildyti mišinukų prieš maitinant vaiką.

Amerikos pediatrijos akademijos duomenimis, žindyti kūdikiai mažiau linkę į nutukimą. Statistiškai, mišinukais maitinti kūdikiai greičiau priauga svorio ir dažniau turi antsvorio vėliau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis