Kuo rizikuoja mamos skubėdamos mesti svorį po gimdymo

Britų ekspertai perspėja jaunas mamytes, kad skubėdamos kuo greičiau po gimdymo įsisprausti į aptemptus džinsus, jos rizikuoja ir savo, ir vaiko sveikata.

Besilaukiančios motinos jaučia spaudimą po gimdymo numesti svorį taip pat greit, kaip įžymybės, tad vos per šešias savaites prieina išsekimo ribą, įspėja jie.

Vyriausybės užsakytame tyrime akušerės raginamos rodyti jaunosioms mamytėms stambesnių moterų nuotraukas – pavyzdžiui, JAV komikės Mo’Nique, kad jos matytų skirtingų formų ir dydžių pavyzdžius.

Oficialiame pranešime akušerės taip pat įspėjamos tokių maisto produktų, kaip, pvz., sausainiai nevadinti „nuodėmingu maistu“, kad mamos nejaustų spaudimo kuo greičiau atsikratyti nėštumo metu priaugtų kilogramų.

Kai šie nurodymai buvo paskelbti, Moterų reikalų ir lygių galimybių ministrė Jenny Willot pasakė, kad moterys turėtų mėgautis motinyste, o ne kovoti su kilogramais.

Pasak jos, visos moterys – ir žinomos, ir ne, jaučia neatslūgstantį spaudimą būti visą laiką vienodai lieknomis. Tyrimai rodo, kad motina, kuri yra itin susirūpinusi kūno įvaizdžiu, kenkia ne tik savo pačios kūnui, bet šią neigiamą nuostatą gali perduoti ir savo vaikams.

„Liūdna, kad moterys spaudžiamos numesti svorį iškart po gimdymo, tai tikrai nėra sveika“, - mano ministrė.

Viena iš garsių mamyčių, po gimdymo labai greit atgavusių buvusias formas, yra Victoria Beckham. Ji į 6 dydžio drabužius galėjo įsisprausti praėjus vos kelioms savaitėms po dukros Harper gimimo 2011 m.

Modelis Miranda Kerr ir TV laidų vedėja Myleene Klass taip pat nufotografuotos aptemptais drabužiais praktiškai iškart po gimdymo.

Psichoterapeutė Susie Orbach ir kūno įvaizdžio specialistė Holli Ruben mano, kad tarp moterų siaučia valgymo sutrikimų epidemija, ir kad motinos gali savo nerimą ir su mityba susijusias problemas perduoti savo vaikams, ypač jei tai dukterys.

Pasak jų, jei motina jaučiasi nesaugiai savo kūne ir jaučia su juo chaotišką ryšį, pavyzdžiui, kemša maistą kelias dienas iš eilės, o po to kelias dienas atgailauja ir nevalgo, kūdikis gali pajusti jos kūno įtampą ir pasąmoningai ją imituoti.

Specialistės perspėja apie įtampą, kuri skatina nėščias moteris riboti maistą tam, kad po gimdymo būtų kuo mažiau atliekamų kilogramų, kuriuos reikėtų numesti. Kita vertus, būsimos motinos skatinamos nėštumo metu neriboti savęs.

Galiausiai moterys labiau susikoncentruoja į save, o ne į būsimą kūdikį, ir joms, deja, rūpi ne sveikata, o galimybė įsisprausti į aptemptus džinsus iškart po gimdymo.

Specialistės perspėja, kad nuotraukos, išaukštinančios vaikų susilaukusias garsenybes, kurios praėjus šešioms savaitėms po gimdymo pasiekia išsekimo būseną, nukreipia dėmesį nuo motinos ir vaiko ryšio ir bendro ritmo formavimosi pogimdyminiu laikotarpiu.

Moteris patiria kultūrinį spaudimą fiziškai atrodyti taip, lyg toks svarbus dalykas, kaip vaiko išnešiojimas ir gimdymas neturėtų jokio poveikio jos išvaizdai ir savijautai. Šioms išvadoms pritaria ir svorio ekspertai.

Tamas Fry iš „National Obesity Forum“ sako, kad gresia didelė rizika, jog moteris padarys emocinę žalą kūdikiui.

Jo teigimu, normalu, kai nėštumo metu priaugti kilogramai ištirpsta praėjus šešiems–devyniems mėnesiams po gimdymo. Jis taip pat mano, kad moterys patiria didelį spaudimą būti lieknos visą laiką, ir tai labai žaloja jų psichiką. Jo teigimu, nevertėtų pamiršti, kad per devynis nėštumo mėnesius kūne įvyksta didžiuliai pokyčiai. Jis drąsina moteris nepasiduoti visuomenės spaudimui, reaguoti į jį ramiai. Jis pridūrė, kad reta moteris pagalbos kreipiasi į profesionalius trenerius.

Karališkasis akušerių koledžas pareiškė, kad dėl spaudimo numesti svorį po gimdymo, kurį patiria jaunos mamos, jos jaučiasi nevykėlės ir jaučia gėdą.

Parengta pagal britų dienraštį „The Daily Mail“.

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Tavo vaikas“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis