Lietuvės įspūdžiai iš nėštumo ir gimdymo egzotiškame Tailande

Sakoma, kad kiekvienas nėštumas, kiekvieno kūdikio atėjimas į šį pasaulį yra atskira istorija. Šių, kaip ir žmonių, nėra dviejų vienodų, o gal ir panašių.

Laukiantis vaikelio užsienyje ir dar egzotiškoje šalyje, atsiranda dar daugiau netikėtumų, nepamirštamų patirčių. Daug keliaujanti Lina dalinasi sava istorija.

Kur šiuo metu gyvenate? Kur teko gyventi laukiantis ar su vaikais?

Mes šiuo metu gyvename Bankoke. Kai laukiausi pirmo vaiko, dirbau ir gyvenau Paryžiuje, bet gimdžiau Briuselyje, nes ten tuo metu dirbo mano vyras. Antro vaiko laukiausi Bankoke, ten ir pagimdžiau.

Lyginant su Lietuva ar kitomis Europos valstybėmis, kaip vertintumėte medicinines paslaugas Tailande?

Mano patirtis Tailando ligoninėje yra geresnė, nei Prancūzijoje ar Belgijoje. Bankokas yra žinomas kaip medicinos centras, nes čia privačių ligoninių paslaugos yra kokybiškos ir pigesnės nei daugelyje kitų šalių, servisas yra efektyvus ir darbuotojai ypač malonūs. Į Bankoką gydytis atvyksta žmonės iš visos Azijos, Vidurio Rytų ir Vakarų pasaulio. Sutikau nemažai moterų, kurios atvyko gimdyti į Bankoką iš aplinkinių Azijos šalių, tokių kaip Kambodža ir Birma, nes medicininės paslaugos ten yra labai prastos.

Tačiau, jei reikia kažkokių specializuotų medicininių paslaugų, Bankoke gali trūkti specialistų. Tada geriau gydytis Europoje. Lyginant su Lietuva, tai Lietuvoje yra daugiau patyrusių specialistų ir kainos privačiose ligoninėse ar odontologijos klinikose yra panašios ar net mažesnės. Bankokas yra labai įvairiatautis miestas, kuriame gyvena daug pasiturinčių tajų ir užsieniečių, todėl kartais kainos būna užkeltos.

Kas nustebino maloniai arba nelabai, kas buvo sunkiausia?

Maloniai nustebino tai, kad užsienietis klientas dažnai jaučiasi išskirtinis. Pavyzdžiui, kai ėjom apžiūrėti gimdymo patalpų, mus lydėjo du kostiumuoti darbuotojai.

Tai pat, kai atvykdavome su vaikeliu į ligoninę, tai mūsų automobiliui buvo suteikiama pirmenybė, ir jį už mus pastatydavo personalas. Tačiau kartais apimdavo jausmas, kad visa sistema veikia kaip pinigus gaminanti mašina. Pavyzdžiui, kai eini sumokėti už paslaugas, tada iš karto tau atneša maišelį su vaistais, kuriuos išrašė gydytojas. Tai, aišku, labai patogu, bet mes kartais tų vaistų nenorėdavome ir nenaudodavome.

Taip pat mano ginekologė, kuri yra žinoma ir pas kurią gimdė net Butano princesė, užsiprašė didelio mokesčio už išskirtines paslaugas. Aš buvau išsiaiškinusi, kad toje ligoninėje yra įprasta praktika imti platininį ar auksinį gimdymo paketą, kuris yra daug pigesnis ir į kurį yra įtrauktos visos reikalingos ir geros paslaugos.

Ar jautėtės saugiai gimdymo metu, buvote patenkinta gydytojų dėmesiu, profesionalumu?

Briuselyje aš gimdžiau geriausioje privačioje ligoninėje, bet nusivyliau savo patirtimi. Ten beveik visos gimdo su kineziterapeute, tačiau mano kineziterapeutė ir gydytoja pasirodė paskutinę minutę, o man reikėjo palaikymo anksčiau. Po gimdymo man prasidėjo komplikacijos dėl gydytojos ankstesnės klaidos, bet seselė neiškvietė gydytojos iki paskutinės minutės. Daugelis tos ligoninės gydytojų turi privačias praktikas, taigi seselė nenorėjo trukdyti gydytojos, kol ji nebaigs ofisinio darbo. Geras dalykas buvo tas, kad po gimdymo Belgijoje draudimas padengia dešimt vizitų pas kineziterapeutę, kad moterys kuo greičiau atgautų prarastas formas.

Kai atvykdavome su vaikeliu į ligoninę, mūsų automobiliui buvo suteikiama pirmenybė, ir jį už mus pastatydavo personalas. Tačiau kartais apimdavo jausmas, kad visa sistema veikia kaip pinigus gaminanti mašina.Lina

Bankoke gydytojai ir seselės būna šalia gimdyvės visą gimdymo laiką. Po gimdymo seselės nuolat vaikšto į palatą ir stengiasi patikrinti, ar viskas gerai. Kadangi mano gimdymas buvo labai lengvas ir jau žinojom, ką daryti su antru vaiku, tai teko griežtai pasakyti, kad po 22 valandos neitų matuoti spaudimo ir mūsų nebetrukdytų. Keturias dienas jaučiausi kaip gerame viešbutyje, nes palata buvo jauki ir galima buvo pasirinkti skanų maistą iš tailandietiško, japoniško ar vakarietiško maisto meniu, prie kurio kiekvieną dieną atnešdavo skanios žolelių arbatos, padedančios greičiau atsistatyti po gimdymo.

Ką patartumėte kitoms moterims, šeimoms, ketinančioms gimdyti Tailande ar panašioje šalyje? Galbūt kažką verta įsigyti, atsivežti iš kitur?

Gimdžiau geroje privačioje ligoninėje, taigi, viskas buvo apgalvota. Net kūdikiui padovanojo rūbelių ir apklotėlį bei įteikė visokių kitokių kūdikio priežiūros reikmenų, kremų.

Koks apskritai požiūris į nėščiąsias Tailande? Gal yra kažkokių mums neįprastų taisyklių, įpročių, tradicijų?

Nėščiosios Tailande daug nesirodo visuomenėje, nes manoma, kad jos turi kuo daugiau laiko praleisti namuose ir gulėti, todėl daugelis priauga daug svorio.

Dažna tailandietė nešioja labai didelius drabužius – kaip maišus, nes nenorima išryškinti formų. Apie jų ėjimą į baseiną išvis negali būti kalbos. Kai kurios, prisižiūrėjusios, kad užsienietės fotografuojasi nėščios, atidengdamos pilvus, irgi sugalvoja tai daryti, bet lieka nelabai suprastos tradicinės visuomenės.

Daug tailandiečių, jei turi pinigų, pasirenka gimdyti su cezario pjūvio operacija, o ne pačios.

Po gimdymo yra tradicija kiekvieną dieną į namus išsikviesti tailandietiško masažo specialistę, kuri masažuoja, daro žolelių kompresus ir garinimus, kad gimdyvė kuo greičiau atsigautų.

Gimdėte svečioje šalyje ir jūs? Pasidalinkite su portalu TavoVaikas.lt savo istorija. Laukiame laiškų el.p. tavovaikas@delfi.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis