Mokomės taupyti: 7 patarimai kiekvienai šeimai

Vienos didžiausių išlaidų šeimoje - maistui. Deja, neretai kai kurie produktai taip ir neparagauti keliauja į šiukšlių dėžę. Ką galime padaryti kasdien, kad maisto atliekų būtų kuo mažiau ir mes sutaupytume pinigų?

Taupymas - sumanių žmonių naudojamas būdas, kaip mažiausiomis sąnaudomis pasiekti optimaliausio rezultato. Didelę dalį mūsų išlaidų sudaro maisto produktai. Ar visada racionaliai juos perkame ir suvartojame?

Kiekviena šeima turi savo gudrybių, kaip taupyti, čia jums pateiksime septynias, kuriomis pasinaudoję tikrai galėsite realiai sutaupyti.

Sudarykite savaitės meniu. Patikrinkite šaldytuve ir spintelėse, kokių reikalingų produktų jau turite, tada užsirašykite tik tai, ko dar reikia nusipirkti.

Sąrašą pasiimkite į parduotuvę ir pirkite tik tai, kas jame nurodyta. Nesusigundykite nuolaidomis ir neikite į parduotuvę alkani, nes prisipirksite nereikalingų dalykų.

Rinkitės nesupakuotus vaisius ir daržoves, kad galėtumėte jų nusipirkti tiksliai tiek, kiek reikia;

Jei manote, kad nespėsite suvalgyti maisto produkto, kurį reikia greitai suvartoti, paieškokite produkto, kurį reikia suvartoti per ilgesnį laiką, arba tiesiog pirkite jį tą dieną, kai jo reikia.

Nepainiokite dviejų formuluočių: „suvartoti iki" reiškia, kad maisto produktą saugu vartoti iki nurodytos dienos (pvz., mėsą ir žuvį).

„Geriausia suvartoti iki" reiškia, kad iki nurodytos datos produktas yra tinkamos kokybės, bet vėliau tokį produktą vartoti vis dar saugu.

Šiuo metu egzistuoja daug kompiuterinių programų,kuriose patogu vesti išlaidų ir pajamų ataskaitas. Tačiau nebus blogiau, jei viską sąžiningai rašysite ir popieriuje. Žinoti, kokios yra jūsų pajamos ir kiek kam išleidžiate - pirmas žingsnis taupymo link.

Patikrinkite, ar jūsų šaldytuvas sandarus ir jame nustatyta tinkama temperatūra. Kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, jį reikia laikyti 1-5°C temperatūroje. Nepamirškite perskaityti šaldytuvo instrukcijos ir atšildyti bei valyti jį kas tiek laiko, kiek rekomenduojama;

Kai nusiperkate naujų maisto produktų, dėkite juos į šaldytuvo ir spintelių lentynų galą, o anksčiau turėtus produktus laikykite priekyje, kad maistas neužsiliktų ir nepasentų.

Maistą per pusryčius, pietus ar vakarienę tiekite mažomis porcijomis, o kas norės, galės pabaigęs įsidėti daugiau.

Neišmeskite maisto likučių. Juos galite suvartoti kitą dieną pietums ar vakarienei arba užšaldyti ir suvartoti kitą kartą. Iš tik pradėjusių minkštėti vaisių galite pasidaryti tirštą kokteilį ar išsikepti pyragą, o iš pradedančių vysti daržovių - išsivirti sriubą.

Jei suvalgote tik mažą nusipirkto maisto dalį, pasinaudokite patarimu užšaldyti jį. Pavyzdžiui, duoną - po to keletą riekelių galėsite iš šaldiklio išsiimti prieš pora valandų. Taip pat užšaldykite nesuvalgytą pagamintą maistą, kuris pravers vakarais, kai būsite per daug pavargę suktis virtuvėje.

Tam tikras kiekis maisto atliekų neišvengiamas, tad kodėl gi nepaskyrus atskiros šiukšlių dėžės vaisių ir daržovių žievelėms? Po kelių mėnesių turėsite vertingo komposto augalams.

Pagaminto maisto atliekas sutvarkysite virtuviniu komposto gamybos prietaisu. Tiesiog sudėkite į jį atliekas, padenkite jas specialių mikrobų sluoksniu ir palikite fermentuotis. Gautą kompostą galima panaudoti augalams namuose ir sode.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis