Nėštumą patyrusių moterų smegenys pasikeičia negrįžtamai

Nėštumas palieka žymes moters kūne – pasikeičia krūtys, pilvas, klubai, atsiranda strijų. Vaiką pagimdžiusi moteris niekada nebeatrodys taip pat, kaip iki nėštumo. Bet ar pasikeičia ir mūsų smegenys?

Nėštumas bet kokiai moteriai yra svarbus, gyvenimą keičiantis etapas, paveikiantis fizinę, emocinę ir intelektualinę būklę. Naujausiame tyrime skelbiama, kad jis pakeičia ir mūsų smegenis. Įdomu tai, kad smegenų veikla būna pakitusi ne tik kol vaikas mažas – šie pokyčiai yra negrįžtami.

Kanados mokslininkės dr. Liisos Galea iš Britų Kolumbijos universiteto paskelbtos išvados vargu ar nustebins moteris, kurios patyrė nėštumą. Tyrimas parodo, kad hormonai, išsiskiriantys besilaukiančios moters organizme, turi ilgalaikį poveikį smegenims.

„Mūsų naujausias tyrimas parodė, kad nėštumo metu išsiskiriantys hormonai pakeičia moters gebėjimą mokytis ir mąstyti, taip pat neuroplastiškumą (nervų sistemos savybę keistis, augti ir formuoti naujas jungtis dėl naujai įgytos patirties). Tai yra, motinystė visam laikui pakeičia smegenis“, – sako dr. Liisa Galea.

Tyrimo išvadose teigiama, kad estrogenas, išsiskiriantis vyresnio amžiaus moterų organizme, neigiamai veikė bandomųjų gyvūnų patelių, kurios turėjo jauniklių, smegenų neuroplastiškumą (gebėjimą mokytis naujų dalykų). Kitaip tariant, moterų po menopauzės organizme išsiskiriantis estrogenas trukdo vidutinio amžiaus moterims, turinčioms vaikų, įgyti naujų įgūdžių ir neleidžia smegenyse formuotis naujoms atminties jungtims.

O patelių, kurios nebuvo patyrusios nėštumo, organizmą paveikus minėtu hormonu, jų atminties ir mąstymo gebėjimai pagerėjo. Kitaip tariant, pomenopauziniai hormonai pagerino nėštumo nepatyrusių žiurkių smegenų veiklą.

Kita vertus, estrogenas, kurį išskiria jaunų moterų organizmas, pagerino ir jauniklių turėjusių, ir niekada jų neturėjusių patelių smegenų funkcijas.

Pasak dr. L. Galea, tyrimas parodo, kad skiriant hormoninį gydymą moterims nuo smegenų veiklos sutrikimų, reikėtų atsižvelgti į tai, ar jos anksčiau yra patyrusios nėštumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis