Seksas po cezario pjūvio ir natūralaus gimdymo: kada skauda mažiau?

Australijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu mėginta išsiaiškinti ryšį tarp gimdymo būdo ir skausmo sekso metu arba po jo. Tyrimo rezultatai skelbiami Didžiosios Britanijos leidinyje „BJOG".

Skausmas sekso metu po cezario operacijos nėra retas reiškinys

Tyrimo metu buvo apklausta daugiau kaip 1200 motinų iš šešių Australijos klinikų, jos atsakė į klausimus apie gimdymą ir vėlesnį seksualinį gyvenimą. Pusė apklaustųjų pagimdė spontaniškai, maždaug 11 procentų buvo naudojamas vakuumas arba žnyplės. Dviems trečdaliams apklausos dalyvių buvo taikoma epiziotomija, maždaug 30 procentų buvo atliktas cezario pjūvis.

Dauguma moterų praėjus trims mėnesiams nuo gimdymo vėl mėgavosi seksu. Jautusios skausmą pirmojo vaginalinio sekso metu po gimdymo prisipažino beveik 86 procentai moterų. Dar po trijų mėnesių šis skaičius siekė apie 48 procentus, po šešių mėnesių - 43 procentus, po 12 mėnesių - 28 procentus, o po 18 mėnesių - maždaug 23 procentus.

Taikant vakuumą, epiziotomiją ar su cezario pjūviu gimdžiusios moterys sekso metu dvigubai dažniau susidūrė su sunkumais lyginant su tomis tyrimo dalyvėmis, kurios pagimdė natūraliai ir be jokių komplikacijų.

Tarp kitų skausmo mylintis priežasčių buvo minimas nuovargis ir išsekimas, jau anksčiau jaustas skausmas sekso metu bei smurtinė patirtis partnerystėje. Kas šešta apklausoje dalyvavusi moteris prisipažino po gimdymo patyrusi savo partnerio smurtą. Apie 33 procentai tokių moterų tvirtino patiriančios skausmą lytinių santykių metu, nors smurto namuose nepatyrusių moterų grupėje tokių buvo tik 21 procentas.

Tyrėjai daro išvadą, kad norint išsiaiškinti ryšį tarp gimdymo būdo, komplikacijų ir pasekmių motinai, ypač jos seksualinei patirčiai, reikia tolimesnių tyrimų. Nepaisant to, jau dabar galima daryti išvadą, kad su operatyvia intervencija susiję gimdymai ilgalaikėje perspektyvoje moters seksualinę patirtį paveikia neigiamai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis