Seksas po gimdymo: viskas bus kaip anksčiau, jei žinosite tai

Po gimdymo praėjus kuriam laikui, poros ima planuoti pirmąjį suartėjimą po gimdymo. Tačiau moteriai kyla ne vienas klausimas: ar tikrai viskas bus kaip anksčiau? Ar po gimdymo aš patiksiu vyrui? Ar makšties išskyros nepavojingos? Čia rasite atsakymus į keturis dažniausiai iškylančius klausimus.

4 didžiausios baimės, apninkančios jaunas mamas po gimdymo ir trukdančios porai grąžinti aistrą į miegamąjį.

1 baimė: po gimdymo seksas bus skausmingas

Nebūtinai. Kai gimdymo takais keliavo kūdikis, buvo sunku ir skausminga. Aišku, kad tokių dalykų vienu ypu nepamirši, ypač, kai lytiniame suartėjime dalyvauja tie patys organai kaip ir gimdyme.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Stebuklinga akimirka: gimsta rankomis susikibusios naujagimės
Gydytojas E.Jakiūnas: orgazmą gimdymo metu mačiau kelis kartus

Pirmosiomis savaitėmis gali būti nemalonu, kai penis atsiremia į dar nesusitraukusią gimdą. Tačiau taip greit po gimdymo sekso norisi gal tik dešimčiai procentų porų. Joms padeda tokios pozos, kai penis giliai neįsiskverbia - pavyzdžiui, šaukštų poza.

Jei plyšo ar buvo perkirpta tarpvietė, iki viskas užgis, gali praeiti ir šešios savaitės. Paskui seksas neturėtų kažkuo skirtis nuo ankstesnio. 

Tačiau daugumai moterų atrodo kitaip: pirmą kartą po gimdymo lytiškai suartėjant galvoje galynėjasi nerimas ir smalsumas, geismas ir vaidmenų konfliktas (ką čia mama veikia?). Ir, aišku, viena ausimi moteris vis klausosi, kaip ten kūdikis - ar nepabudo, ar nenori valgyti?.. Kas padeda? Laikas, švelnumas ir savęs atradimas iš naujo.

2 baimė: mano makštis per plati

Nesikrimskite - susitrauks. Nekvaršinkite sau galvos vaizdiniais, kad Jūsų vyro peniui dabar tenka pasijusti kitaip, negu buvo iki gimdymo. Makštis - elastinga kaip guminė juosta. Per gimdymą ji labai išsitempia, bet gimus vaikui greit susitraukia.

Seksualiniai terapeutai patvirtina: praktiškai nepasitaiko vyrų, kurie turėtų problemų dėl to, kad per suartėjimą jų moters „apačioje" per platu.  Tad nėra ko kvaršinti galvos tokiomis abejonėmis. O speciali mankšta iki ir po gimdymo gali sustiprinti dubenį ir tarpvietės raumenis.

3 baimė: mano makštis per sausa

Nuo to yra priemonių. Jei žindote kūdikį, žemas estrogeno lygis kraujyje veikia gleivių liaukas makštyje - jos išskiria mažiau sekreto. „Mažiau" nereikia suprasti, kad neišskiria visai. Tai tik reiškia, kad Jums ir partneriui reikės kiek daugiau kantrybės, kol apačioje sudrėksite. Kai kurioms krūtimi maitinančioms moterims tai ne visuomet pavyksta - tuomet padės specialus kremas.

Labai svarbu žinoti, kad kūdikio žindymas nėra kontracepcija! Netgi kai tarpas tarp dviejų maitinimų ilgesnis nei keturios valandos, prolaktino lygio kraujyje jau nepakanka, kad jis patikimai užkirstų kelią ovuliacijai. 

Todėl nepamirškite kontraceptinių priemonių, jei nenorite iškart vėl pastoti. Kokia jums bus tinkamiausia, patars gydytojas ginekologas.

4 baimė: ten apačioje aš siaubingai atrodau

Nėra reikalo nerimauti: po mėnesio ar dviejų viskas vėl bus gerai. 30 procentų gimdyvių išoriniai lytiniai organai  jau po penkių - septynių dienų vėl atrodo taip, kaip anksčiau. Jei teko siūti tarpvietę, užtruks kiek ilgiau - nuo dviejų iki trijų savaičių. 

Laiko reikia ir kad išnyktų patinimai bei kraujosruvos po sunkaus gimdymo. Iš tiesų labai daug moterų ilgiau nei dvi ar tris savaites po gimdymo jaučiasi tarsi žaizdotos.  Dabar svarbiausia - nespausti savęs. 

Jei seksui nėra jokių medicininių kontraindikacijų (makšties išskyros, lochijos, infekcija), dar nereiškia, kad reikia skubėti. Jūs pati geriausiai žinote, kada jausitės tinkamai ir būsite pasirengusi meilės žaidimams.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis