Seksologas – apie lytinius santykius susilaukus vaikų: 5 svarbūs aspektai

Individualiosios (Adlerio) psichologijos analitikas seksologas Viktoras Šapurovas apžvelgia 5 dažnas priežastis, dėl kurių vaiko susilaukusios moterys gali imti vengti lytinio artumo su vyru.

Pirmoji


Pasak seksologo Viktoro Šapurovo, gamtos dėsniai tokie, kad per nėštumą ir maždaug pirmąjį pusmetį po gimdymo moteriai mylėtis nėra prasmės. Kad ir kiek daug džiaugsmo porai būtų teikęs artimas ryšys, moteriai seksualinis instinktas šiek tiek arba ir visiškai nuslopsta, mat jo biologinė paskirtis ne suteikti malonumą, o pradėti kūdikį. Lytinio gyvenimo paskirtis yra vaikai. Todėl visiškai natūralu, kad pastojusi arba pagimdžiusi moteris mylėtis nori mažiau, mat lytinio gyvenimo paskirtis įgyvendinta.


Antroji


Maždaug šešias savaites po gimdymo moters organizmas dar nėra pasirengęs mylėtis. Skauda plyšimus arba susiūtą makštį, tvinksi pieno perpildytos krūtys. Ne vienai moteriai pirmosios savaitės po gimdymo nėra itin malonios, tad sunku ir apie seksą galvoti.


Trečioji


Hormoniniai pokyčiai moters organizme (tiek per nėštumą, tiek po gimdymo) lemia, kad noras mylėtis sumažėja.


Ketvirtoji


Kai gimsta kūdikis, visas mamos gyvenimas sukasi apie jį. Mažas žmogutis reikalauja labai daug dėmesio ir visiško atsidavimo, tad neretai kūniškai meilei nelieka nei laiko, nei jėgų. Naujagimis iš esmės pakeičia visą ligšiolinę šeimos santvarką - vyro ir moters santykius ištinka tam tikra krizė, mat dabar jau ne vyras ir žmona vienas kitam patys svarbiausi, tą svarbiausią vietą šeimoje užima mažytis kūdikis. „Galima teigti, kad gimus pirmagimiui vyras yra tarsi nukarūnuojamas, mat moteris jau ne jam skiria visą savo dėmesį", - teigia seksologas. Ir visiškai natūralu, kad prireikia šiek tiek laiko, kol mama sugeba trumpam atitraukti savo žvilgsnį nuo kūdikio ir vėl jį nukreipti į vyrą.


Penktoji


Po gimdymo pasikeičia kūno formos, pasitaiko, kad moteris dėl to kompleksuoja ir nenori prisileisti savo vyro. „Ji netiki sutuoktinio žodžiais, kad jam vis dar patinka, ir vengia lytinių santykių, - sako V.Šapurovas. - Vis dėlto jeigu vyras sako: „Tu man graži", vertėtų juo pasitikėti. Galima pabandyti įvertinti, kurios kūno dalys vyrui ir toliau patinka, o kurios nelabai, ir pabandyti jas „pataisyti". Jeigu kūno formos smarkiai pasikeitė, vyras tikrai paieškos galimybių sumokėti už grožio operaciją. Taip jau yra, kad moters grožis ir pastangos jį išsaugoti labai svarbios šeimos stabilumui".


Kai silpnas seksualinis instinktas


„Retai, bet pasitaiko, kad po gimdymo moteris apskritai nenori mylėtis. Tokios moters seksualinis instinktas funkcionuoja siaurai - t. y. tik kol pastoja. Tai ne tik įgimta, bet ir auklėjimo bėda - tėvų klaidos, kurias ištaisyti nėra paprasta. Lietuviams, ypač vyresnei kartai, buvo būdinga slopinti savo seksualinę aistrą. Ši karta ir savo vaikus augino, kad jie nejaustų ir nerodytų lytinio potraukio.


Todėl ir dabar pasitaiko moterų, kurios pagimdžiusios kūdikį tarsi nesąmoningai užslopina aistrą ir gyvena tą gyvenimą, kurį gyveno proseneliai, seneliai, tėvai - be fizinio artumo, tik iš materialinių paskatų, palaikydami darbinius, buitinius santykius. Neretai pasitaiko šeimų, kuriose pamirštami vyro ir moters norai. Noras mylėtis ir noras džiaugtis meile su artimu žmogumi (nugyvenus daug metų kartu) mūsų kraštui vis dar nėra labai būdingas. Totalitarinei visuomenei, kurioje mūsų tauta ilgai gyveno, būdinga nuslopinti norus ir nors daugiau kaip 25 m. gyvename laisvoje šalyje, vis dar sunkiai atrandame norą mylėtis. O gaila, nes artumas, meilė ir seksas labai suartina sutuoktinius ir teikia džiaugsmo ilgiems bendro gyvenimo metams."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis