Skausminga liga, kurią patiria ne viena jauna mama

Skausmingos krūtys ir pakilusi temperatūra - tai simptomai, rodantys, kad dėl pritvinkusio pieno žindančiai motinai prasidėjo pieno liaukų uždegimas, dar vadinamas mastitu. Tai liga, į kurią privalu žiūrėti labai rimtai. Ką daryti prasidėjus mastitui?



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Mastitas neatsiranda šiaip sau, jį pirmiausiai sukelia laktoztazė (pieno sąstoviai). Tad jeigu pastebėjote, kad krūtys darosi skausmingos ir atsiranda sukietėjimų, kuo skubiau imkitės veiksmų. Dažnai to pakanka, kad būtų užkirstas kelias skausmingam pieno liaukų uždegimui.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Mamos dilema: su kuo miegoti naktį - vaiku ar vyru?

Kaip pasakyti vaikui, kad jis turės brolį ar sesę?

Bet kokiu atveju būtinai apie tai pakalbėkite su jus lankančia medicinos sesele arba kreipkitės iškart į gydytoją. Dažniausiai mastitas gydomas antibiotikais, tačiau dėl to pernelyg nerimauti nereikėtų - yra tokių medikamentų, kuriuos geriant galima ramiai toliau maitinti kūdikį.

Kaip pasireiškia pieno liaukų uždegimas?

Kai susikaupusiame piene ima daugintis pieno mikrobai, prasideda pieno liaukų uždegimas. Ūmus uždegimas pasireiškia aukšta kūno temperatūra (dažnai ji perkopia net 39 laipsnius) ir stipriais skausmais bei tempimo pojūčiu krūtyse. Be to, krūtys gali parausti ir imti kaisti. Kartais prasideda stiprus galvos skausmas, moteris jaučiasi labai pavargusi ir stipriai serganti.

Kaip gydomas pieno liaukų uždegimas?

  • Žindyti, žindyti ir dar kartą žindyti! Kuo dažniau kūdikis valgys pieną, tuo geriau nuo mastito kenčiančiai mamai!
  • Prieš žindymą pastovėkite duše po šiltu vandeniu arba uždėkite šildantį kompresą.
  • Po žindymo krūtinę reiktų atvėsinti.
  • Jeigu žindyti nenorite ar negalite, pieną ištraukite rankiniu ar elektriniu pientraukiu. Masažas mastito atveju yra kur kas skausmingesnis nei pieno nutraukimas.
  • Skausmą mažina varškės kompresai.
  • Gerkite daug vandens!
  • Labai svarbu: privalote laikytis gulimo režimo, nes esate rimta ligonė!
  • Jeigu jūsų būklė per 24 valandas nepagerės, privalote kreiptis į medikus. Dažniausiai pieno liaukų uždegimas gydomas antibiotikais (skiriami tokie, kurie leidžia ir toliau kūdikį maitinti krūtimi).

Ar galima sergant mastitu toliau žindyti naujagimį?

Neturėtumėte kamuojama mastito anksčiau laiko ir skubotai nutraukti žindymo. Jums greičiausiai pasveikti gali padėti būtent kūdikio žindymas, nors ši procedūra tokiomis aplinkybėmis yra labai skausminga ir kelia daug įtampos. Pieno tekėjimą geriausiai suaktyvina būtent kūdikio žindymas.

Ir visiškai nereikia nerimauti, kad pienas iš uždegimo apimtų krūtį gali pakenkti jūsų mažyliui. Nors kartais būna, kad uždegimo metu pasikeičia motinos pieno skonis ir kūdikis nebenori jo žysti. Tokiu atveju pieną reiktų nutraukti.

Kiek laiko tęsiasi mastitas?

Pieno liaukų uždegimas yra rimta liga, kuria serganti mama gali jaustis pakankamai silpna. Mastitas išgydomas per dešimt dienų, kartais tai gali užtrukti iki dviejų savaičių.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


_loadQuiz(15858);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis