Vaiką su Dauno sindromu auginančios mamos atviras laiškas mums visiems

Internete žaibiškai išplito dukterį su Dauno sindromu auginančios mamos patarimai, ko nesakyti tokį vaiką auginančiai mamai.

Caroline Boudet yra žurnalistė, auginanti du vaikus. Prieš keturis mėnesius ji pagimdė mergytę vardu Louise.

Louise gimė su Dauno sindromu, ir nuo pat kūdikio gimimo Caroline šokiruoja neapgalvotos žmonių pastabos ir pasisakymai jos ir jos vaiko atžvilgiu.


Neseniai Caroline, norėdama, kad žmonės prieš kažką sakydami pamąstytų, nusprendė išvardyti visas netinkamas pastabas, kurias gauna. Ji savo atvirą laišką paviešino savo paskyroje „Facebook" svetainėje.


Savo įrašą Caroline pradeda žodžiais: „Štai mano mergytė Louise. Jai keturi mėnesiai, ji turi dvi kojas, dvi rankas ir vieną papildomą chromosomą."


Toliau žurnalistė išvardija, kokius globėjiškus, persmelktus stereotipų ir netaktiškus komentarus žmonės rašo apie ją ir jos dukrą. Štai mamos įrašas:


„Kai pamatote Louise, prašyčiau neklausti jos motinos „Ar tai buvo nustatyta nėštumo metu?" Nes arba buvo nustatyta, ir tėvai nusprendė pasilikti kūdikį, arba nebuvo nustatyta, ir žinia buvo tokia skaudi, kad nesinori dar kartą prisiminti tos akimirkos. Turėkite omenyje, kad motinos ir šiaip yra linkusios jausti kaltę dėl visko, o nenumatyta papildoma chromosoma... Nereikia nė sakyti.


Nesakykite jos motinai: „Tai tavo vaikas, bet kokiu atveju". Ne. Tai mano vaikas, taškas. Be to, „betkokiuatveju" gana negražus vardas. Verčiau vadinsiu ją Louise."


Nesakykite jos motinai: „Kadangi ji daunas, ji... ir pan." Ne. Ji yra keturių mėnesių kūdikis, turintis Dauno sindromą. Ji nėra daunas, ji tik turi tokį sindromą. Juk nesakytumėte „Ji yra vėžys".


Caroline su keturių mėnesių dukryte.
Caroline su keturių mėnesių dukryte.
AFP/Scanpix


Nesakykite „Tokiems vaikams būdinga šitai ar antai". „Jie" visi yra skirtingi, turi savitus bruožus, charakterį, skonį, savo gyvenimą. „Jie" skiriasi vienas nuo kito panašiai, kaip jūs skiriatės nuo savo kaimyno.

Žinau, kad jei nesate patyrę patys, apie tai nesusimąstote, bet žinokite, kad tai, ką sakote, yra svarbu. Žodžiai gali paguosti, bet gali ir sužeisti. Tad prieš ką nors sakydami pagalvokite, ypač jei esate gydytojas, medicinos slaugytoja ar pan.


Paprastai „Facebook" svetainėje viešai nepasisakau, bet šįkart pasisakysiu. Galite skaityti ir dalintis, jei norite. Nes kasmet (Prancūzijoje) atsiranda 500 naujų „Louise motinų", kurioms tokie „malonūs" žodžiai gali sugadinti visą dieną. Žinau, kad dažniausiai taip kalbėdami žmonės neturi omeny nieko blogo. Tiesiog žinokite, kaip tai veikia."


Caroline įrašu pasidalinta dešimtis tūkstančių kartų, „patinka" paspaudė daugiau nei 30 tūkst. lankytojų. Kiti tėvai, auginantys vaikus su Dauno sindromu taip pat ėmė skelbti įrašus apie nejautrius žmonių komentarus jų ir jų vaikų atžvilgiu.


Vėliau kalbinama žurnalistų, Caroline prisipažino, kad savo įrašą paskelbė norėdama išlieti susikaupusias nuoskaudas. Vėliau savo paskyroje ji parašė, kad yra labai sujaudinta teigiamos žmonių reakcijos į jos mintis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis