Dažniausios žindančiųjų klaidos

Rugpjūčio pirmąją savaitę minima Pasaulinė kūdikių maitinimo krūtimi savaitė. Savo mažylius žindančioms mamoms šis procesas ne visuomet pavyksta sklandžiai, tad daugelis jų kreipiasi patarimo į specialistus.

Kaip užkirsti kelią žindymo sunkumams?

Gydytojų ir vaistininkų teigimu, ne vienai moteriai kūdikį prie krūtinės tenka glausti sukandus dantis, o to priežasčių gali būti daug - nuo netinkamos žindymo technikos iki nesubalansuotos mitybos.

„Nors kūdikio maitinimas krūtimi yra labai individualus dalykas ir vienos formulės, kaip tai daryti sėkmingai ir komfortiškai, nėra, visgi šiais laikais žindymo bėdas galima gana lengvai įveikti - tam skirta aibė įvairių pagalbinių priemonių ir preparatų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Skaitytojos istorija: žindžiau, kol sūnus pateko į ligoninę
9 auksiniai patarimai, kaip auklėti vaikus jų nebaudžiant

Dažniausiai jaunos mamos skundžiasi krūtų tempimu, skausmu ir paraudimu pirmosiomis dienomis, teiraujasi, kaip padidinti ar sumažinti pieno gamybą, kaip surinkti ir laikyti pieną, maitinti iš buteliuko, nutraukti maitinimą", - sakė „MediCA klinikos" šeimos gydytoja Rūta Vaičiulienė.

Pasak vaistinių tinklo „Camelia" vaistininkės Jūratės Švarcaitės, pirmasis moterų apsilankymas vaistinėje dažniausiai įvyksta paskutiniais nėštumo mėnesiais, kai būsimosios mamytės renkasi kraitelį į ligoninę.

Daiktai, kurie kartais ne padeda, o pablogina žindymą

„Tuomet jos paprastai įsigyja buteliukų, kurių ligoninėje išties reikia mažiausiai. Vėliau, jau po gimdymo, tiesiogine ta žodžio prasme atbėga vyras ieškoti pientraukio ar antspenių. Pastarųjų reikia, jei naujagimis neima spenelio, arba jeigu jie labai sutrūkinėja", - pasakojo J. Švarcaitė.

Jos teigimu, vis daugiau moterų nusprendžia nuo pirmos dienos maitinti per antspenį. „Tik reikia įsidėmėti, kad dauguma kūdikių, pradėtų maitinti per antspenį, tiesiai iš krūties jau nebežįs", - atkreipė dėmesį vaistininkė.

Tuo tarpu pientraukio prireikia, jei naujagimis neištraukia viso priešpienio, arba kai ketvirtą parą po gimdymo priešpienis, pereidamas į pieną, sukelia krūtų tinimą, paraudimą, karštį. „Pientraukių gausa ir įvairovė šiuo metu leidžia moterims pasirinkti priimtiniausią variantą. Tik tam reikia skirti laiko, domėtis, išsakyti vaistininkui savo lūkesčius, nepalikti paieškų paskutinei minutei, kai prasideda krūtų uždegimas ir perkama pirma pasitaikiusi priemonė. Vertėtų žinoti, kad krūtų pabrinkimą, paraudimą ir skausmą efektyviai nuima ir specialūs kompresai", - sakė J. Švarcaitė.

Pasak specialistų, nutraukiant pieną svarbus yra žinduko pasirinkimas. „Žindančiai moteriai reikėtų labai atsakingai pasirinkti žinduką, nes kitu atveju kūdikis gali daugiau nebežįsti krūties. Šiuo metu sparčiai populiarėja modernūs motinos krūtį imituojantys žindukai, pagaminti beveik vien iš natūralių medžiagų. Jų srovės intensyvumas atitinka ir iš motinos spenelio tekančios srovės stiprumą, todėl kūdikis nepratinamas prie „lengvo darbo". Pieno surinkimą ir laikymą labai palengvina specialūs indeliai arba maišeliai, kurie leidžia pieną šaldiklyje laikyti net iki pusmečio", - sakė vaistininkė.

Poilsis, gera emocinė būsena ir tinkama mityba

Gydytoja R. Vaičiulienė atkreipė dėmesį, kad sėkmingam žindymui užtikrinti reikalingas pilnavertis poilsis, todėl mama, vos radusi laisvą minutę, neturėti pulti prie namų ruošos darbų, geriau skirti kelias minutes sau ir miegui. Maitinančioms svarbu nesušalti krūtų, rankų, kojų ir juosmens, pvz., maudantis jūroje ar šaltame baseine.

„Taip pat labai svarbu emocinė būsena, nes psichologinė įtampa pasunkina pieno tekėjimą. Valgyti reikėtų 500-1000 kcal. per dieną daugiau, nei tai buvo daroma įprastai, nedidelėmis porcijomis ir dažnai. Būtinas karštas maistas, arbata, šiltas vanduo. Žindyvei patartina išgerti mažiausiai 2-3 litrus skysčių per dieną, o pirmomis dienomis po gimdymo - net iki 4 litrų", - patarė šeimos gydytoja.

„Apskritai maitinti ir dėti kūdikį prie krūties pirmais dviem jo gyvenimo mėnesiais reikėtų kas dvi tris valandas. Naktis nėra išimtis. O svarbiausias maitinimo laikas yra tarp trečios ir aštuntos valandos ryto, kada pieno gamyba intensyviausia", - sakė J. Švarcaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis