Doc. R.Kučinskienė - apie dažniausias primaitinimo klaidas

Natūralu, kad jauniems tėveliams dažnai kyla klausimų dėl mažiausiųjų mitybos. Pirmieji mėnesiai - ne tik tėvų išbandymas, bet ir svarbus kūdikio vystymosi periodas. Šiuo laikotarpiu ypač svarbu tinkamai parinkti pirmąjį maistuką, neskubėti bei pasikaustyti kantrybe. Gydytojos doc. Rūtos Kučinskienės patarimai jauniems tėvams.

Kauno klinikų vaikų gastroenterologė docentė Rūta Kučinskienė pataria papildomą maitinimą košele kūdikiui įvesti nuo 4 - 6 mėnesių. Docentė teigia, kad padėtį reikėtų stebėti, ir jeigu pradeda trūkti mamos pienelio, papildomą maitinimą galima įvesti jau nuo 4 mėnesių. Tačiau tuo atveju, jei mamos pieno netrūksta - primaitinti košele galima ir nuo 6 mėnesių.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Dvyniai ir jų santykiai su kitais Zodiako ženklais
Vaikų vardų mados Kaune: TOP 10 ir mamų komentarai

5 dažniausios primaitinimo klaidos

1. Dažnai tėveliai papildomą kūdikio maitinimą tirštu maistu įveda ne laiku. Jaunesniems nei 4 mėnesių kūdikiams primaitinimo koše įvesti nerekomenduojama, taip pat ir po 6-to mėnesio jau vėloka.

2. Tėveliams trūksta kantrybės. Jeigu duodant košės kūdikis neryja, springsta, nereikia nuleisti rankų ir pasiduoti. Primaitinti tirštu maistu yra didelis darbas ne tik tėvams, bet ir kūdikiui. Iš pradžių reikia duoti po kelis arbatinius šaukštelius per dieną. Po dviejų savaičių kūdikis pripras suvalgyti pagal jo amžių tinkamą porciją košės (100 - 150mg).

3. Dažnas košelių kaitaliojimas. Jei pabandžius vieną košę, kūdikis jos nevalgo, iškart bandyti duoti kitos rūšies yra klaidinga. Tėveliams reikėtų pamėginti po truputį pripratinti kūdikį prie vienos rūšies košelės ir tik tuomet, dažniausiai po vieno mėnesio, bandyti įvesti naują.

4. Neteisingas košelių parinkimas. Pradėti reikėtų nuo vieno grūdo arba vienos daržovės košių. Netikslinga yra įvesti penkių grūdų ar kelių daržovių košelę nuo pradžių. Pirmiausia mažylį pripratiname prie bulvės, o po to tik įdedame morką (vėliau - kitas daržoves). Taip pamažu primaitindami stebime, ar kūdikis toleruoja naują daržovę, jei taip - jų vis pridedame naujų. Jokiais būdais nereikia skubėti iškart kūdikiui duoti skirtingų produktų košių.

5. Košių saldinimas ir druskos vartojimas. Nei cukraus, nei druskos dėti į košeles nepatartina. Virti košę patariama ant vandens, po to jas galima užbalinti mamos pienu, adaptuotu mišiniu - tuomet jos tampa kaloringesnes.

Docentė R. Kučinskienė rekomenduoja košes:

Daržovių košės

Iš pradžių patartina mažyliui duoti bulvių košės, jei kūdikis neatpila, neviduriuoja ir alerginių reakcijų nepastebime, galima pridėti ir morką.

Po 5 dienų, nepastebėjus kūdikio neigiamų reakcijų į maistelį (bėrimas, pilvo pūtimas, padažnėjęs/suretėjęs tuštinimasis ar atpylimas, besikartojantis neramumas) - tik tuomet galima pridėti trečią daržovę. Tai yra puikus būdas atsirinkti, kurios daržovės kūdikiui tinka, o kurios galbūt ne.

Grūdinių kultūrų košės

Iš pradžių patartina pradėti primaitinimą nuo vieno grūdo košių, geriausiai tokių, kurios mažiausiai alergizuoja. Dažniausiai rekomenduojamos avižos arba ryžiai. Penkių grūdų košes siūloma bandyti kūdikiams, kurie yra vyresni nei 8 mėnesių.

Svarbu!

Priprasti prie tiršto maisto kūdikiui yra labai sunku. Tėveliai turi nenuleisti rankų ir kantriai bandyti pratinti savo kūdikėlį, net jei tai gali užtrukti ir mėnesį laiko. Kiekvienas vaikelis unikalus ir skirtingai pripratinamas prie tirštos konsistencijos, kitokio skonio maisto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis