Gydytojos patarimai, kad žindymas po gimdymo būtų sklandus

Mamos pienas – tobuliausias maistas kūdikiui, o natūralaus maitinimo nauda neabejoja niekas.

Žindymas vos gimus kūdikiui: reikšminga pradžia


Tačiau maitinti kūdikį krūtimi nuo pat gimimo ne visada paprasta, ypač jei vaikelis pirmas arba yra tam tikrų aplinkybių – cezario pjūvis ir kt.


Kievienos motinos pienas skirtingas


Vaikai gimsta jau turėdami instinktą žįsti, todėl paprastai užtenka paliesti jų skruostus, nukreipti link krūties ir jie patys žino ką reikia daryti. Jie taip pat puikiai žino, kada pienelio gana ir reikia sustoti.


Pasak gydytojos Rūtos Liutkevičienės, motinos pienas yra tinkamiausias kūdikio maistas, tenkinantis energijos ir beveik visų maisto medžiagų poreikį, pirmąjį jo gyvenimo pusmetį. "Tik motinos pienas tenkina visus mažylio maisto medžiagų ir vandens poreikius pirmaisiais 4-6 gyvenimo mėnesiais, nuo pat gimimo tinka kūdikio virškinamajam traktui – nes tik jį kūdikis pajėgia geriausiai įsisavinti, skatina gerą kūdikio augimą ir fizinę raidą, protinę brandą, aprūpina mažylio organizmą imuninėmis medžiagomis – saugo jį nuo daugelio ligų sukėlėjų, alergenų ir yra visada tinkamas, švarus, šiltas ir ekonomiškas", - sako Nestukes.lt sumanytoja. Įdomu tai, kad kiekvienos motinos pienas – savitas ir geriausiai tinka tik jos mažyliui: jis yra biologiškai specifinis ir jo sudėtis kinta priklausomai nuo mažylio poreikių.


Pirmas dienas po gimdymo mamas dažnai vargina pieno perteklius, nes, pasišalinus placentai, krenta estrogeno ir progesterono lygis ir prolaktino hormonai pradeda žadinti pieno gamybą. Paprastai, per kelias dienas pieno gamyba susireguliuoja: kuo daugiau vaikas pieno nori, tuo daugiau jo pasigamina.


Žindymas iškart – ne visuomet


Vos gimęs naujagimis yra budrus, aktyvus – intensyviai stebi, klauso, jaučia aplinką. Pasak medikų, šis laikas labai svarbus, nes vaikelis yra imlus naujai informacija, todėl nevalia šio momento praleisti. Nereikėtų šiuo metu vaiko atskirti nuo tėvų. Taip pat reikėtų atidėti ir kitas procedūras, pirmenybę teikiant naujagimio ir tėvų kontaktui kurti bei stiprinti. Tai puikus laikas pradėti žindymą.


Vos gimusiam vaikeliui atrasti mamos krūtį, paragauti pieno yra didelis ir džiaugsmingas atradimas. Tai jį nuramina, sušildo. Mamą žindymas taip pat veikia teigiamai – šią akimirką pradeda veikti oksitocino hormonas, kuris stabdo, reguliuoja kraujavimą. Jei, vis dėlto, pirmasis bandymas nepavyksta, nesijaudinkite, o tiesiog pabūkite su kūdikiu. Ne visi vaikai žindymu susidomi iškart – kartais jiems įdomiau stebėti naują aplinką, o kartais jie yra tiesiog pernelyg pavargę po gimimo.


Deja, tam tikrais atvejais, pavyzdžiu, jei atliekama cezario pjūvio operacija su pilna narkoze, išnaudoti šios akimirkos ir pradėti žindymo nebėra galimybės.


Pagrindinės natūralaus maitinimo taisyklės


Gydytoja R. Liutkevičienė, vedanti kursus nėščiosioms, rekomenduoja laikytis keleto svarbių žindymo taisyklių:

1. Žindyvei, svarbu atrasti patogią padėtį (atsigulus ant šono, atsisėdus), kad ji nepavargtų. Svarbu, kad žindymo metu moters pečių juosta būtų atpalaiduota.


2. Laikant krūtį keturiais pirštais iš apačios, nykščiu iš viršaus (krūties laikymas C būdu), speneliu dirginamos naujagimio lūpos tol, kol jis išsižioja. Tuomet mažylis pridedamas prie krūties. Reikia stengtis, kad mažylis kuo plačiau išsižiotų prieš apžiodamas spenelį tam, kad kuo daugiau areolės (rudojo laukelio apie spenelį), ypač jo apatinės dalies, pasislėptų kūdikio burnytėje.


3. Žindymo metu mažylio galvytė turi būti kiek atlošta, kūnelis tiesus, galvytė nepersukta į šoną.


4. Duodant krūtį, labai svarbu, kad spenelis būtų nukreiptas į mažylio viršutinę lūpą, o ne į burnos vidurį. Žindymo metu abi vaiko lūpytės turi būti išvirtę į išorę. Spenelis turi būti giliai burnytėje (prie minkštojo gomurio). Svarbu – mažylį reikia dėti prie krūties, o ne atvirkščiai!


5. Krūtis turi būti prilaikoma taip, kad neužspaustų kūdikio nosies.


6. Taisyklingai laikomas prie krūties mažylis čiulpia tyliai, o motina nejunta spenelio spaudimo ar skausmo.


7. Baigiant žindyti, į mažylio burną lūpų kampe įkišamas mažasis pirštas. Tai padarius, kūdikis išsižioja – tuo metu ištraukiamas spenelis, taip išvengiama spenelio žalojimo.


8. Krūtų paruošimas maitinimui: krūtis nuplaukite vandeniu porą kartų per dieną, įprasto prausimosi po dušu metu. Muilas sausina spenelius, jie greičiau sutrūkinėja, todėl jį naudokite ne dažniau kaip kartą per dieną. Apatiniai drabužiai turi būti švarūs. Prieš maitinimą su muilu nusiplaukite rankas. Po maitinimo išspauskite kelis pieno lašus ir palikite išdžiūti ant spenelio. Tai apsaugos nuo infekcijos ir spenelio įtrūkimų.


9. Mažylis iš vienos krūties maitinamas tol, kol ji visiškai ištuštėja, paskui, jei mažylis nori, siūloma antroji. Tokiu atveju, kitas maitinimas pradedamas nuo pastarosios krūties.


10. Jei pienas teka sunkiai, maitinimo metu laisva ranka lengvais sukamaisiais judesiais masažuokite krūtį (nuo krūties viršaus link spenelių).


11. Žindant kūdikį, reikėtų vengti bet kokio jaudinimosi. Nervinė įtampa, baimė, nuovargis trikdo pieno tekėjimo refleksą, kuris atsiranda mažyliui pradėjus žįsti.


12. Žindomam kūdikiui nereikėtų duoti čiulptukų, žindukų, nemaitinti iš buteliuko.


Pagrindinis natūralaus maitinimo principas – maitinimas pagal kūdikio norą: tiek, kiek JAM norisi ir tada, kada JAM norisi!


Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) patvirtinta žindymo nauda:


Naujagimiui/kūdikiui:


  • vaikai, iki 6 mėn. maitinti motinos pienu, du kartus rečiau serga vėžiu vaikystėje;
  • kūdikiai, negavę motinos pieno, 14,2 karto dažniau miršta nuo viduriavimo;
  • vaikai, kurie iki 2 mėn. maitinti tik mišiniais, du kartus dažniau serga diabetu;
  • nemaitintus motinos pienu kūdikius tris kartus dažniau ištinka staigios mirties sindromas;
  • iki 6 mėn. amžiaus maitinti motinos pienu kūdikiai penkis kartus rečiau serga šlapimo takų infekcijomis;
  • kuo ilgiau kūdikiai maitinami krūtimi, tuo rečiau būna netaisyklingas sukandimas;
  • nežindyti vaikai tris kartus dažniau serga akių sausme (kseroftalmija). Žindomų kūdikių rega yra geresnė už maitinamų pieno mišiniais;
  • pasaulyje apie 80 proc. 3 mėn. amžiaus žindytų kūdikių ir tik 43 proc. mišiniais maitintų kūdikių yra normalaus svorio;
  • žindyti vaikai, būdami vyresnio amžiaus, yra rečiau nutukę;
  • žindyti kūdikiai 3,6 karto rečiau miršta nuo ūmios kvėpavimo takų infekcijos;
  • krūtimi maitinti vaikai du kartus rečiau serga ausų uždegimais;
  • žindytiems vaikams rečiau atsiranda dantų ėduonis;
  • žindytiems vaikams mažesnė alergijos atsiradimo rizika;
  • ilgiau žindytų vaikų dažniau būna aukštesnis intelektas.


Mamai:


  • po gimdymo žindančioms motinoms greičiau susitraukia gimda, yra mažesnė kraujavimo rizika, jų organizmas po gimdymo greičiau atsistato;
  • žindymas sumažina tikimybę sirgti kiaušidžių, krūties vėžiu;
  • vyresnėms nei 65 metų amžiaus moterims, maitinusioms krūtimi, du kartus rečiau išretėja kaulai. Jei moteris žindė kūdikį iki 9 mėn., kaulų išretėjimo tikimybė sumažėja net 75 proc.;
  • LAM – laktacijos amenorėjos metodas (amenorėja – t.y. mėnesinių nebuvimas), tinkamai taikomas pirmus šešis mėnesius, yra patikima kontracepcijos priemonė. Yra 98% tikimybė, kad žindymas užkerta kelią nėštumui, jeigu yra VISOS šios prielaidos: kūdikis, mažesnis negu 6 mėnesių amžiaus, žindomas tik krūtimi, jam neduodama nei buteliuko, nei čiulptuko; kūdikis žindomas dažnai ir reguliariai dienomis ir naktimis; ilgiausi tarpai tarp maitinimų trunka 4 valandas; per 24 valandas gali būti daroma viena 6 valandų pertrauka; žindymas per 24 valandas trunka mažiausiai 90-120 minučių; po gimdymo praėjus 56 dienoms, mamai dar neprasidėjo mėnesinės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis