Gydytojos patarimai: kaip tinkamai prižiūrėti kūdikio odą

Perdėtai rūpindamiesi vaiko oda žiemą tėvai dažnai pamiršta, kad tai būtina nuosekliai daryti visus metus, todėl labai svarbu atsižvelgti į kiekvieno metų laiko ypatumus.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kūdikių kosmetikos gamintojas „Johnson's Baby“ kartu su šeimos gydytoja Aušra Urbutiene paruošė kūdikio odos priežiūros gidą visiems metams ir kviečia tėvus su juo susipažinti. Pasak gydytojos, nuoseklus šio gido laikymasis palengvins tiek žiemos pramogas, tiek vasaros laisvalaikį.

  • Žiema: odos apsauga nuo šalčio

Šaltuoju metų laiku kūdikių oda patiria daug išbandymų. Šaltis lauke ir staigi temperatūrų kaita gali sukelti tiek įvairių odos sudirgimų, tiek rimtesnių problemų. A. Urbutienės teigimu, žiemą svarbiausia nepamiršti drėkinti odą ir tinkamai aprengti kūdikį.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Rekordas: pagimdė 62 metų rusė

Psichologė E.Čekuolienė: senelių paskirtis – lepinti anūkus

  • Kūdikio odos drėkinimas. Šaltuoju metų laiku kiekvieno žmogaus oda išskiria mažiau drėgmės. Ne išimtis ir kūdikiai, kurių vonios procedūroms žiemą reikia skirti ypatingą dėmesį. Kūdikio oda žiemą turi būti reguliariai drėkinama: tai padės išvengti bėrimų, išsausėjimų ir odos dirginimo žiemos metu.
  • Nušalimų prevencija. Žiemos pramogos lauke – svarbi vaiko laisvalaikio dalis, skatinanti aktyvumą, buvimą gryname ore. Visgi būtina atidžiai įvertinti įvairius faktorius: temperatūrą, žvarbumą, įsitikinti, ar vėjas ne pernelyg stiprus. Staigūs oro ir temperatūrų pokyčiai kelia nosies, skruostų, kaktos nušalimų grėsmę, todėl būtina tinkamai apsaugoti kūdikio odą nuo šių nemalonumų.
  • Tinkama apranga. Sumaniai sluoksniuojami, nuo šalčio ir vėjo saugantys vaikiški drabužiai – svarbi tinkamos kūdikio odos priežiūros žiemos metu dalis. Tinkamai parinkti rūbai padeda išvengti odos nušalimų ir paraudimų.
Shutterstock nuotr.

Pavasaris: alergijų prevencija

Kūdikių imuninė sistema yra labiau pažeidžiama nei suaugusiųjų, todėl jai didesnę grėsmę kelia įvairios infekcijos ir odos sudirgimai. Dažna tokių negalavimų priežastis yra pavasarinės alergijos. Norint išvengti alergijų sukeliamų nepatogumų, specialistai pavasarį rekomenduoja daugiausiai dėmesio skirti įvairių alergenų neutralizavimui.

  • Žydėjimo laikotarpis. Pavasarinės alergijos gali ne tik apsunkinti kvėpavimo sistemos darbą, bet ir sukelti nemalonių odos pojūčių. Vaikų oda į šiuos dirgiklius reaguoja itin jautriai, todėl, kilus alergijai, būtina išsiaiškinti jos priežastis. Be to, svarbu sekti alergiją keliančių augalų žydėjimo ciklus, vengti laisvalaikio užsiėmimų lauke itin saulėtomis ir sausomis dienomis, keisti vaiko drabužius vos grįžus iš lauko. Taip pat patartina vengti augaliniais alergizuojančiais ingredientais praturtintų odos priežiūros priemonių, kurios gali tapti papildoma apkrova kūdikio imuninei sistemai.
  • Švara namuose. Jei vaikas kenčia nuo pavasarinių alergijų, švarai namuose turėtų būti skiriama daugiau dėmesio nei įprastai. Dulkės ar nešvarumai yra papildomi alergenai, neigiamai veikiantys kūdikio odą. Ją neigiamai veikia ir nesubalansuotas namų oras – pernelyg didelė drėgmė ar itin sausos patalpos taip pat alergizuoja odą bei gali sukelti jos sudirgimų.
  • Vabzdžių įgėlimai. Pavasarį itin suaktyvėjus vabzdžiams padažnėja jų įgėlimų tikimybė. Įgėlimai gali sukelti nemalonias alergines odos ir viso organizmo reakcijas. Todėl reikia rinktis bekvapes vaikiškas odos priežiūros priemones, kurios padėtų išvengti įgėlimų. Taip pat padeda natūralių audinių drabužiai ilgomis rankovėmis, dengiantys ir apsaugantys kūdikio odą.
Vida Press

Vasara: saulės vonių taisyklės

Vasarą didžiausias dėmesys įprastai yra skiriamas vaiko odos apsaugai nuo saulės ir karščio. Šiltuoju metų laiku atostogaujančios šeimos taip pat neretai susiduria su nepatogumais, kuomet reikia tinkamai pasirūpinti kūdikio švara ir oda išvykų metu. A. Urbutienė siūlo artėjant vasarai nepamiršti kelių paprastų taisyklių.

  • Vaiko švara ir odos priežiūra. Šiltas oras skatina prakaito išsiskyrimą, tuomet greičiau dauginasi įvairūs mikroorganizmai, galintys suerzinti vaiko odą. To galima išvengti visuomet su savimi turint kelioninį odos priežiūros rinkinį: kūdikių servetėles be alkoholio ir nuo itin sauso oro gelbstintį drėkinamąjį kremą. Renkantis kūdikiui tinkamiausius produktus labai svarbu įvertinti gamintojo patikimumą ir profesionalumą.
  • Saulės spinduliai. Tinkamai drėkinama vaiko oda mažiau paveiki saulės pavojams, bet svarbiausių saulės vonių taisyklių reikia irgi nepamiršti. Vasarą svarbiausia reguliuoti buvimo lauke laiką. Būtina vengti tiesioginių saulės spindulių ir ypač saugotis saulės kaitriausiu metu – vidurdienį. Nuo nudegimų ir kitų nemalonių saulės sudirginimų kūdikio odą apsaugos natūralūs drabužiai, su savimi naudinga turėti ir paplūdimio skėtį.
  • Natūralus vanduo. Tai vienas svarbiausių sveikos odos šaltinių, todėl vaiką reikėtų pratinti gurkšnoti vandenį nuo mažens. Pakankamas skysčių kiekis, ypač vasaros metu, padeda palaikyti odos drėgmės balansą ir teigiamai veikia visą kūdikio organizmą – jis tampa žvalesnis, lengviau pakelia vasaros karščius. Vanduo būtinas sveikai vaiko raidai.
Vida Press

Ruduo: kūdikio masažas

Po intensyvios vasaros A. Urbutienė pataria rudenį skirti ramioms, malonioms vonios procedūroms, padedančioms užtikrinti kūdikio odos priežiūros reguliarumą. Pasak jos, ruduo – tinkamiausias laikas formuoti jau šiek tiek paaugusios atžalos švaros ritualus ir įpročius.

  • Vandens temperatūra. Tėvai yra linkę šaltuoju sezonu vaiką maudyti karštesniame nei įprasta vandenyje. Tai nėra kūdikio organizmui tinkamiausias sprendimas – tiek vasarą, tiek rudenį vaikas turėtų būti maudomas ne karštoje, o šiltoje vonioje. Taip palaikomas jo kūnui ir odai įprastas balansas bei išvengiama odos išsausėjimo.
  • Specializuoti produktai. Vėstant orams, kūdikio oda turi būti pratinama prie artėjančio šaltojo sezono. Tinkamai pasirūpinti odos sveikata padeda švelnūs, vaikams skirti prausikliai. Specialiai kūdikiams sukurtos, alkoholio neturinčios priemonės padės išvengti rudeninio odos išsausėjimo bei pirmųjų nušalimų.
  • Masažas. Rudens vonios procedūras verta sujungti su kūdikio masažu. Tai tinkamiausias laikas ir būdas pamaitinti kūdikio odą, naudojant tam pritaikytus produktus bei pasitelkiant švelnius rankų judesius. Tėvų prisilietimai ramina kūdikį ir gerina ne tik jo odos, bet ir viso organizmo būklę.
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis