Išaiškėjo, kiek sutaupo šeima per metus maitinant kūdikį krūtimi

Iki pusės metų Lietuvoje žindo tik 30,5 procentų moterų, sakoma LSMU, Sveikatos tyrimų instituto pranešime. Su Pasauline sveikatos organizacija bendradarbiaujantis centras primena, kodėl mamos pienas yra geriausias maistas kūdikiams, ir kiek šeima sutaupo per metus, jeigu kūdikį maitina ne mišinukais.

Lietuvoje žindančių mažiau, negu kitose Europos šalyse


Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto atliktame tyrime atskleista, kad gimus naujagimiui, gimdymo namuose žindyti pradeda 98 proc. moterų, keturis mėnesius žindo 43,4 proc. mamų. „Žindymo iki 6 mėn. trukmės rodikliai mūsų šalyje ženkliai atsilieka nuo Europos, ypač Šiaurės šalių, rodiklių. Iki pusės metų Lietuvoje žindo 30,5 proc., tuo tarpu Norvegijoje - 84 proc., Švedijoje - 72 proc., Danijoje - 52 proc. moterų" - teigia V. Žaltauskė, pagrindinė tyrimo autorė.


Didžiausią įtaką žindymo trukmei turi jo skatinimas ir palaikymas


Didžiausias mitybos poveikis sveikatai pasireiškia ankstyvuoju žmogaus raidos laikotarpiu, kai augimas yra sparčiausias. Būtina informuoti apie žindymo naudą dar planuojant šeimą, o ne tik susilaukus kūdikio. Svarbus ne tik vyro ar šeimos palaikymas, tačiau ir sveikatos profesionalų patarimai ir rekomendacijos. Daugelis tyrimų rodo, jog didžiausią įtaką žindymo trukmei turi jo skatinimas ir palaikymas. Lietuvių tyrimo rezultatai tai tik patvirtina.

„Neplanavusios žindyti motinos reikšmingai dažniau buvo jaunesnės, žemesnio išsilavinimo, pirmą kartą gimdančios, nepalaikomos vyro", - sakoma tyrime.


Skirtingo amžiaus ir išsilavinimo respondenčių grupėse medicinos darbuotojai nurodomi vienu dažniausių informacijos šaltinių apie žindymą.


Apsisprendimui žindyti buvo svarbus mamų amžius


Tyrimo rezultatai rodo, kad „pirmą kartą gimdžiusios moterys rečiau teigė, jog žindys savo kūdikį, lyginant su pakartotinai gimdžiusiomis (atitinkamai, 84,1 proc. ir 92,1 proc.). Apsisprendimui žindyti buvo svarbus mamų amžius: nusprendusios nežindyti dažniau buvo jaunesnės nei 20 m".


Tokie tyrimo rezultatai gauti Kauno miesto gimdymo įstaigose atlikus anonimines moterų apklausas. Pirmą - septintą parą po gimdymo apklaustos 284 moterys. Tyrime dalyvavo 55,6 proc. pirmą kartą ir 44,4 proc. pakartotinai gimdančių moterų.


7 faktai apie maitinimą krūtimi


- Su motinos pienu naujagimiai ir kūdikiai gauna visų jiems reikalingų medžiagų, reikalingų sveikam vystymuisi ir augimui. Tai saugu, pigu, o vaiko organizme susidarę antikūnai padeda apsisaugoti nuo naujagimiams, kūdikiams ir vaikams būdingų ligų, ypač infekcinės kilmės.


- Pastebimas ilgalaikis poveikis sveikatai: paaugliai ir suaugusieji, kurie buvo žindomi būdami naujagimiais ar kūdikiais, rečiau buvo nutukę ar turėjo viršsvorį, rečiau sirgo 2 tipo diabetu, o intelekto testų rezultatai buvo geresni lyginant su tais, kurie nebuvo žindomi.


- Maitinimas krūtimi sumažina krūties ir kiaušidžių vėžio riziką vėlesniame moters gyvenime, padeda greičiau atsistatyti figūrai ir numesti svorio po gimdymo ir mažina nutukimo riziką. Taip pat žindymo laikotarpiu šeimai tai gali būti ir natūrali šeimos planavimo priemonė, kurios efektyvumas ~98 proc. pirmuosius šešis mėnesius po gimdymo, siekiant išvengti neplanuoto nėštumo.


- Kiekvienos motinos piene yra reikiamas kiekis baltymų, angliavandenių ir riebalų, kuris tinka būtent jos naujagimiui / kūdikiui.


- Motinos pienas lengviau virškinamas lyginant su karvės pienu. Karvės pienas negali atstoti motinos pieno ir gali sukelti nekrozuojantį enterokolitą (liga pažeidžianti virškinamąjį traktą), žemutinių kvėpavimo takų infekcijas, atopinį dermatitą, astmą, nutukimą ar viršsvorį, 1 ar 2 tipo diabetą, vaikiškąją leukemiją.


- Tai pigus kūdikių maitinimo būdas. Maitinimas krūtimi leidžia sutaupyti ne tik tiesiogines išlaidas skirtas maitinimui, tačiau ir leidžia sutaupyti neskiriant lėšų ligų gydymui. Maitinant krūtimi pagal rekomendacijas, galima sutaupyti apie 1 500 dolerių kasmet.


- Žindymas svarbus ne tik fiziškai, bet ir psichologiniu aspektu. Kūdikiams tai padeda jaustis saugesniais, o mamoms artimesnėms savo kūdikiams. Žindymui reikalinga rami ir saugi aplinka, todėl maitinančios mamos turi galimybę trumpam atsipalaiduoti ir pailsėti.


Žindymo metu esant fiziniam kontaktui motinos organizme gaminamas oksitocino hormonas, kuris turi raminamąjį - laimės suteikiantį poveikį. Todėl tai taip pat puiki depresijos profilaktikos priemonė mamoms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis